Hrvaška prodaja orožje in služi milijone evrov v vojni v Siriji – TOPNEWS.si

Hrvaška prodaja orožje in služi milijone evrov v vojni v Siriji

Hrvaška prodaja orožje in služi milijone evrov v vojni v Siriji

Hrvaška služi milijone evrov v vojni v Siriji s prodajo orožja in streliva iz jugoslovanskega in vojnega obdobja devetdesetih let, trdi Balkanska raziskovalna mreža (BIRN-The Balkan Investigative Reporting Network).

V prvih devetih mesecih lanskega leta je uradni Zagreb prodal strelivo, mine in raketne metalce v vrednosti 83 milijonov evrov (88 milijonov dolarjev).

Video-posnetki in fotografije, ki so se pojavili v Siriji, ponujajo zanesljive dokaze o prisotnosti streliva in orožja hrvaške proizvodnje v tej državi.

Malo znani podatki OZN kažejo, da je od decembra 2012 do začetka vojne v Siriji, Hrvaška izvozila orožje in strelivo v vrednosti 126 milijonov evrov (134 milijonov dolarjev) Saudski Arabiji in 44 milijonov evrov Jordaniji.

Hrvaška je skupno dobavila več kot 6.000 tona streliva za ročno in lahko orožje, ki verjetno pomeni naboje, projektile za minometalce, rakete, granate in to samo “Zalivskemu kraljestvu” (Saudski Arabiji).

Kot odkriva raziskava, med leti 2012 in 2014, je Hrvaška odobrila izvozne licence v vrednosti 302 milijona evrov (322 milijonov dolarjev) Saudski Arabiji, Jordaniji, Turčiji in Združenim Arabskim Emiratom ter štirim ključnim dobaviteljem sirijske opozicije.

Hrvaška je ena od prvih držav, ki je dobavila orožje sirskim upornikom tako, da se je na tak način rešila zalog streliva tekom zime leta 2012.

Oprema je bila usmerjena preko Jordanije, plačana iz Saudske Arabije, preko koordinacije CIA in to vzdolž poti, po kateri je od takrat iz srednje in vzhodne Evrope transportirano orožje v skupni vrednosti večji od milijarde evrov (1,65 milijard dolarjev).

Od trenutka, ko so bile odkrite prve dobave, je Hrvaška vložila maksimalne napore, da ne bi podrobnosti te trgovine prišle v medije. Tako je prišlo do umika ključnih informacij (kot je npr. končna destinacija) iz službenih poročil.

Podatki OZN o trgovini z orožjem odkrivajo, da je Hrvaška izvozila več kot 2.600 tona starega streliva (ki ga je hrvaška vojska razglasila kot višek) moderno opremljeni vojski Saudske Arabije med februarjem in septembrom lansko leto.

Podatki OZN o trgovini z orožjem kažejo, da je pred letom 2012, Hrvaška izvozila manj kot milijon evrov streliva letno.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)