Kako je imenovanje Damijana Florjančiča obudilo Tita in njegovo krilatico “Ja ne priznajem ovaj sud” – TOPNEWS.si

Kako je imenovanje Damijana Florjančiča obudilo Tita in njegovo krilatico “Ja ne priznajem ovaj sud”

Kako je imenovanje Damijana Florjančiča obudilo Tita in njegovo krilatico “Ja ne priznajem ovaj sud”

Zaslugo za to, da se je ob imenovanju mag. Damijana Florjančiča za predsednika Vrhovnega sodišča v državni zbor ponovno “vrnil” Tito in njegova slavna izjava: »Ne priznajem buržoaski sud, jer se smatram odgovorim…”, ima pravzaprav poslanec SDS Franc Breznik, ki je v razpravi pred glasovanjem o novem predsedniku Vrhovnega sodišča med drugim dejal :

…tranzicijska pravičnost očitno v Sloveniji ni zaživela in nikoli ne bo, to je sporočilo ministra za pravosodje, gospoda mag. Klemenčiča, po Titu Tito, po Masleši mag. Damijan Florjančič….”. (Povzeto po stenogramu 27. seje Državnega zbora z dne 14.02.2017).

Na Beznikovo izvajanje se je odzval pravosodni minister Goran Klemenčič: “Druga stvar, po Titu Tito, po Masleši Florjančič, mislim, veste, eden od vaših ali pa vsi od vašega predsednika vzornikov gospod Trump je zadnje čase okoli njegovega izvršilnega ukaza o prepovedi potovanja oziroma vstopa v Ameriko, ki ga je razveljavilo zvezno sodišče, zvezno sodišče, ki je bilo sestavljeno tudi iz sodnikov, ki jih je postavil George W. Bush, rekel: So-called judges. To ni nič v primerjavi s tem, kar ta stran, pa ne mislim tu NSi, ampak vas, govori pogosto o sodstvu in krivosodju. Pa je takrat kandidat za predsednika Vrhovnega sodišča – Zakaj to govorim? – zato ker je gospod Breznik oziroma Beznik ali Breznik…/nemir v dvorani/ povedal, če jaz vem, kakšni so sodniki v Ameriki. Kandidat Donalda Trumpa za enega od članov vrhovnega sodišča gospod / nerazumljivo/ je potem izjavil, da se čuti prizadetega in demoraliziranega, da nekdo o sodstvu tako govori. Vi o tem govorite ves čas. O gospodu Florjančiču niste našli nič, razen to, da je sodeloval v senatu glede Patrie, pri čemer ne veste, kako je glasoval. Mene to ne briga. Vi ne veste, kako je glasoval, jaz ne vem, kako je glasoval. Če boste jutri potrdili Zakon o pravdnem postopku in čez nekaj mesecev…”

Predsednik SDS Janez Janša pa je mitološke Titove besede na Bombaškem procesu “Ja ne priznajem ovaj sud..”, uporabil v smislu nasprotovanja legitimnosti izvolitve Damijana Florjančiča z besedami. “Take sodnike sami imejte. Naj sodijo vam, mi tega imenovanja ne priznavamo, ni legitimno.”

Janez Janša “…..Zdaj po šestih letih je ugled slovenskega sodstva najnižji v Evropi, manj kot četrtina Slovencev zaupa slovenskemu sodstvu, temu sodstvu zaupajo samo še tisti, ki danes, pa še znanega dne, na znanem kraju, koruptivno človeku, ki je pomagal ukrasti volitve, podeljuje nagrada, znana nagrada. Koruptivno dejanje od samega začetka do konca in s tem zgolj nadaljujete erozijo nekega sistema, ki je vitalnega pomena za normalno funkcioniranje države. Zdaj, predhodnik gospoda Kremenčiča oziroma Klemenčiča ali Kremenčiča, ne vem, vem, da je gospod Beznik, Breznik, kar je gospod Klemenčič Kremenčič, nisem prepričan. Očitno je to, v tej, ta dvom v tej dvorani dopuščen, ob tem vodenju. Skratka, predhodnik ministra za pravosodje je pred šestimi leti podobno vehementno zagovarjal gospoda Maslešo in poglejte, kam ste prišli s tem sodstvom. To današnje imenovanje ni legitimno, je pa koruptivno, dokazljivo koruptivno. Take sodnike sami imejte. Naj sodijo vam, mi tega imenovanja ne priznavamo, ni legitimno….”

Novi predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič pa je ob otvoritvi sodnega leta 2017 pred novinarji precej zadržano in umirjeno komentiral dogajanje ob njegovem imenovanju.

“Glede komentiranja dogajanja v Državnem zboru ne morem izrazit drugega, kot zadovoljstvo, da me je tako velika večina poslancev podprla oziroma glasovala za moje imenovanje. Vsak poslanec pa ima seveda možnost in priložnost, da pove svoje pomisleke in razmisleke.

Sodelovanje v senatu je pač zadeva, ki jo predpisuje procesni zakon in sodni red in sodnik je obvezan, da sodeluje v senatu, v tistem, v katerem mora sodelovati na podlagi vrstnega reda, kot se določajo sestave senatov, Razen, če ne pride do takega slučaja, da ravno takrat, ko je neka zadeva na vrsti nek sodnik zboli, ravno na tisti dan. Potem se pač pogleda, kateri drugi sodnik je na vrsti in se potem po vrsti imenuje v senat tistega, ki je na vrsti. Ni tukaj nobene izbire tistega, ki odloča o tem, kdo bo senat sestavljal, da bi določal po svoji osebni preferenci ali priljubljenosti ali ne vem po kakih kriterijih, svojega kandidata za člana senata.

Sicer pa je moje stališče glede ločenih mnenj zelo pozitivno. Mislim, da se bo na ta način izkristaliziralo tudi več različnih pogledov na različna pravna vprašanja in to je lahko samo prispevek k nadaljnjemu razvoju sodne prakse.

Seveda sem to razumel, kot njihovo prizadetost zaradi odločitve Vrhovnega sodišča in drugih rednih sodišč v zadevi Patria. Vendar, to je pač njihova ocena tega postopka. V parlamentu imajo možnost, da izražajo to svoje stališče. Jaz pa upam, da bodo vendarle prepoznali, da je vloga sodnikov taka, da pač morajo soditi po zakonu in po svoji vesti, spoštovati človekove pravice, ker je to pravzaprav srž, še posebej kazenskih postopkov.

Vendar ne moremo pripisovati kršitev postopka ali ugotavljanja recimo ustavnega sodišča, da je bilo v nekem postopku karkoli narobe oziroma, da so bile kršene človekove pravice na ta način, da je potem ta sodnik naklepno kršil človekove pravice. Še posebej pa glede na to, da so senatna sojenja na Vrhovnem sodišču tajna in se lahko, tudi na ta način pravzaprav povzroči krivico konkretnemu sodniku, če se vnaprej, ne da bi bilo to znano v javnosti, pripisuje odločitev, ki ni nujno, da je taka, kot jo razumejo v javnosti.”

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (26)
 • comment-avatar
  Zdravko Balorda 7 let

  g. Vodušek, razlika je med “ne priznajem ovaj sud” in ne priznavam sodnika!

  • comment-avatar
   Hribouc 7 let

   Daj, pejt lovit ribe.Al se ga pa nažingaj, da bo kej koristi!

 • comment-avatar
  Zdravko Balorda 7 let

  Sicer pa ste sami v kolesju…

 • comment-avatar
  Iva 7 let

  Florjančič je med drugim dejal: “Sicer pa je moje stališče glede ločenih mnenj zelo pozitivno. Mislim, da se bo na ta način izkristaliziralo tudi več različnih pogledov na različna pravna vprašanja in to je lahko samo prispevek k nadaljnjemu razvoju sodne prakse.”

  Ločena mnenja oz. javno glasovanje v senatu in prevzemanje odgovornosti(!) za napačne sodbe (ne le različni pogledi, po Florjančiču) zahteva tudi Odbor 2014. Na naše mnenje in predlog novega zakona pa se Klemenčič požvižga (sic!).

  Od vrhovnega sodnika Florjančiča pričakujem, da se bo izjasnil (Vodušek pa naj kot novinar od njega zahteva) kako je glasoval v zadevi Patria! In bomo (javnost in poslanci) vedeli, ali je kršil ustavo ali ne!

 • comment-avatar
  Hribouc 7 let

  Zgodovinsko, seveda. Ne priznavamo Krivosodja Udbokučanizma!
  AMPAK, še nekaj:
  Vzemite foto mladega in starega morilca Tita.
  Mladi je imel uho skoraj enako veliko kot nos.
  Stari je imel isti nos skoraj tretjino krajši v proporcu z istim ušesom.

  Kateri je pravi Tito? Mladi ali stari?
  TA DVA TIČA NE GRESTA SKUPAJ, TOVARIŠI IN TOVARIŠICE.

  • comment-avatar
   Pjotr 7 let

   So ga u rusiji tok za ušesa vlekel, no…

   • comment-avatar
    Hribouc 7 let

    Pametno, pametno, a dodati je treba, da so ga tud s kolenom nabijali v kumaro, da se mu je zagozdila med možgane in tam naredila pošastno razdejanje, saj drugače, satan Brozov ne bi bil pobil skoraj milijon Balkancev in Slovencev.Pravi kurbež vseh kurbežev satanskih!

    • comment-avatar
     Pjotr 7 let

     Povej ti to tistim, ki dežurajo na Sabotinu, da jim ne bi kdo tistih kamnov odnesu, no…

     • comment-avatar
      Hribouc 7 let

      Čečjo brat, lahko berejo tukaj, saj so osvobojeni, a ne da? Jim je že povedano!

      Tisti pizduni, ki skladajo ime največjega morilca Evrope, takoj za Hitlerjem, Mussolini ni tako svinjski-pišejo, pa naj se na številko 1.000.000poklanih, postreljenih in živih zakopanih, niti ne ozirajo toliko, saj imajo pred rilci Auschwitz južne Evrope, krematorij
      v Solkanu – a ne de, tavariši !? Berite si na straneh panterjev primorske, če vas ni nič sram.
      Ali naj poiščejo odgovor na vprašanje kam so poniknili SLOVENCI IN SLOVENKE, ljudje iz vasi tik Laške meje 1945, katerih vasi in zaselke so izpraznili Titovi heroji JLA !?
      A bodo kdaj povedali kam so jih preselili, če ne skozi raufnke cementarne v luft?

     • comment-avatar
      RATATA 7 let

      Bi te vprašal, če morda kaj veš, kam se je prestavila vsebina spletne strani primorskih/goriških panterjev?

     • comment-avatar
      Hribouc 7 let

      Ne.
      Žal ne vem.
      Ne bom te vprašal :” A je ni več?
      Če najdem, najdeš, sporoči.Hvala.

     • comment-avatar
     • comment-avatar
      RATATA 7 let

      Ja, po takšnilih blogih so ostali raztroseni prispevki, kot protirevolucionarske kosti po gmajnah.
      Spletne strani panterjev primorskih , goriških so pa potomci istih likvidatorjev ugasnil. Ni jih!

     • comment-avatar
      Hribouc 7 let

      Ok, poiskusiva jih najt vsak za sebe, jih pobarat kaj se je zgodilo in zakaj in se beremo kdaj kasneje!

     • comment-avatar
     • comment-avatar
      Hribouc 7 let

      Ja, fino, hvala!

      Nič se ni , v srži zadeve, spremenilo, samo, da so Hrvati vmes. Bizanc nabija od juga in s smehlja skozi Jankovića, Diklićko, Makarovićko in druge.
      Kdo postavlja spomenik Borojeviću?

     • comment-avatar
      RATATA 7 let

      Tole popolnoma “štima”

      Naš bil nekdaj je
      ves ta svet
      očetom našim
      domovina.
      Tuj narod tod se
      širi zdaj,
      naš raj je tujcem
      zdaj lastnina.
      (Simon Gregorčič)

 • comment-avatar
  xtc 7 let

  Govor Florjančiča je govor bodisi analfabeta bodisi barabe.Človek bi kot pravnik zelo dobro moral vedeti kako huda je zaušnicaUS senatu,da jim razsuje sodbo kot kurnik.sPLOH PA V TAKO DELIKATNIH ZADEVAH,JI NISO RAVNO MAČJI KAŠELJ,DEJANSKO,BI MORALI BITI SODNIKI IZ TE SESTAVE,po takem fiasku vrženi iz sodne službe,kot tudi prepoved opravljanja poklicev v pravnem cehu.
  Sodnik mora prevzeti odgovornost za napačne odločitve ni nad zakonom.Zadeve kot so pPatrija in še kaj dobesedno uničujejo ceh,sodniki ,ki izdajajo take sodbe pa ali politični bedaki in nameščenci ali pa brez pravnega znanja.
  Glede Klemenčiča pa nima smisla,človek ima toliko grehov ,da bi moral že zdavnaj guliti doživotno-je pa minister.
  Še najhuje pa je to .da se Klemenčič spušča v razprave,kaj počne Trump-kaj on misli ni relevantno.
  Seveda se tudi sodniki v ZDA igrajo podobno igrico kot njihovi neumni kolegi tule
  EU ,KJER POD KRINKO ČLOVEKOVIH PRAVIC BRANIJO ,DRHAL,KI TERORIZIRA eVROPO IN STISKA ZA VRAT DOMAČINE.
  as KAJ BODO TI BEDAKI STORILI TAKRAT KO BO ŽRTEV TE DRHALI NJIHOV sorodnik’A bodo ubožca kar pomilostili zaradi kulturnih razlik,potrm ko mu bo preje posilil in zaklal hčerko ali ženo?
  Skratka iz govorov teh ljudi je razvidno,da gre za ideološke trčence,ki jim pravo sploh ni pomembno,pomembno je toliko,da z njim dosegajo svoj ideološki pšolitični cilj.
  Ćeprav Klemenčič razpreda to ali ono o ZDApa v ZDA ne najdete tožilca,ki bi se podpisal pot tožilski predlog kot je Patrija in ne najdete sodnika ,ki bi tak zmazek sploh vzel v obravnavo zaradi ščitenja lastne kredibilnosti,službe in ceha.

 • comment-avatar
  Antonius 7 let

  Kaj imata skupnega? Oba sta bila vrhovna poveljnika. Drugemu je ratalo, ker je prvemu spodletelo.
  Florjančič je še vedno v službi tistih, ki jim je ratalo tudi po osamosvojitvi.
  http://images.24ur.com/media/images/600xX/Jan2015/61553866.jpg?d41d

  • comment-avatar
   Hribouc 7 let

   Čisto, satansko zlo. IZGINI SATAN !

   • comment-avatar
    Hribouc 7 let

    Zakaj ima satanist Broz črno kravato?
    Nikoli nisem tega opazil doslej!

    On ni žaloval.Nikoli.
    ON JE HOTEL BITI SMRT.

    Kaj je delal pr njem ljubljanski škof pred njegovo smrtjo?
    Povejte.

    • comment-avatar
     Antonius 7 let

     Madonca Hribouc, ste me pa pošteno prestrašili! V mailu sem prebral vašo repliko pod mojim komentarjem, pa je izpadlo kot, da sem jaz “SATAN”, ki naj z bloga izginem. Krucifiks mi je tisti trenutek ušel z jezika.
     Pazite, kako zapišete repliko, da vas kdo po nepotrebnem nedolžnega ne oblaja.

     Na sliki morilec tito nima črno kravato, ampak temno modro, ker se, barvno usklajeno, navezuje na gizdalinsko modro uniformo.
     Ljubljanski nadškof je pred titovo smrtjo najbrž počel isto, kot župnik, ko ga je pred smrtjo izprosil matija maček. Spovedoval se je.
     Škoda, da sta župnika tudi v njunem primeru zavezana molčečnosti.
     Hribouc, pa prijazne pozdrave v hribe pošiljam.

     • comment-avatar
      Hribouc 7 let

      Jejhatana, dragi Antonius!
      Mea Kulpa.
      Oprosti, ker se je tako usukalo, da si tako absolviral.
      Ja, je možno, ampak bralstvo ve, greva stavit gajbo Staropramena, da se moj vzklik nanaša na onadva Belcebuba, in, za Božjo voljo, nikakor, po nobeni varianti, ne na Vas!
      Vaše cenjeno, moram reči, sporočilo pred ali nad slikama, je jasno ko Božji beli dan!

      Se pa vseeno opravičujem za vznemirjenje in vse Dobro!

     • comment-avatar
      Antonius 7 let

      Hribouc, nobeno opravičilo ni potrebno, ker sediva v čolnu, matrava se pa v isto smer.
      Slučaj je nanesel, da sem površno prebral in tej površnosti primerno razumel.
      Mene z Madonco vred lahko zares prestrašita samo še filmska junaka Tom in Jerry.

     • comment-avatar
      Hribouc 7 let

      Jebentisranje, dragi Antonius, dvignu si mi tlak dons zjutrej, ampak naj ti bo, ker si odprtosrčen dedec.mislu sm, de sm ga res posrou za hipec.
      Ja , usi ga lomimo, sam napak ne smemo ponavljati in pomembno je de smo prjatli !
      Je reku ČOPOV JOŽA, največji med največjimi in nabritimi slovenskimi možakarji slovenskih gora!
      Zdravstvuj, Antonius in se slišmo & beremo! Bog te čuvej!