Kalifornija glasuje za odcepitev od ZDA: Začeli so se postopki za izvedbo plebiscita! – TOPNEWS.si

Kalifornija glasuje za odcepitev od ZDA: Začeli so se postopki za izvedbo plebiscita!

Kalifornija glasuje za odcepitev od ZDA: Začeli so se postopki za izvedbo plebiscita!

Državni sekretar Alex Padilla je prižgal zeleno luč za odločanje o statusu zvezne ameriške države, najavljeno za marec leta 2019.

Sacramento: Kalifornijski državni sekretar Alex Padilla je prižgal zeleno luč za zbiranje podpisov za plebiscit o odcepitvi te zvezne države od ZDA.

Glasovanje o neodvisnosti Kalifornije je najavljeno za marec leta 2019. Pogoj za to je zbranih 600.000 podpisov v državi, ki ima 40 milijonov prebivalcev.

Kakšni so razlogi za tako pobudo?

Kalifornija nima več interesa biti ameriška zvezna država, saj je doslej bila prisiljena s svojimi davki plačevati ogromna finančna sredstva za vojsko, medtem ko ZDA pošiljajo vojsko v vojaške spore, ki prej krepijo terorizem, kot pa ga slabijo. Edini razlog terorističnih groženj in napadov je, ker je Kalifornija del ZDA. Poleg tega, Amerika sovraži Kalifornijo, je dejal podpredsednik gibanja “Da, Kalifornija” Marcus Evans.

Po poročanju tiskovnih agencij, bi moralo glasiti vprašanje na plebiscitu: “Ali bi morala biti Kalifornija svobodna, suverena in neodvisna država?“

Državni sekretar Padilla je dejal, da čeprav je prižgal zeleno luč za zbiranje podpisov, to ne pomeni, da podpira omenjeno iniciativo. Odločitev o glasovanju za odcepitev bi prinesla mnogo stroškov Kaliforniji.

Po zadnjih izvedenih raziskavah, bi 32 odstotkov prebivalcev Kalifornije glasovalo za odcepitev od ZDA. Seveda pa se je število ljudi, ki so za neodvisnost, drastično povečalo. K popularnosti ideje je pripomogla odločitev Velike Britanije o izhodu iz EU, pred tem škotski referendum o neodvisnosti in zmaga Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, ki je v Kaliforniji prepričljivo izgubil.

Predsednik kampanje “Yes Californija”, ki ima ime in logo po zgledu kampanje škotskega referenduma o neodvisnosti “Yes Scotland”, je Američan Louis J. Marinell, Newyorčan, ki živi v Rusiji. S strani ruske vlade naj bi dobil izdatna sredstva za promocijo svoje ideje: izvedbo Califrexita. Tako predsednik Marinelli kot podpredsednik Evans sta bivša republikanca. Marinelli je sicer izjavil, da je na ameriških predsedniških volitvah glasoval za Donalda Trumpa.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)