V Nemčiji možen kemični napad: Nemške oborožene sile so v pripravljenosti – TOPNEWS.si

V Nemčiji možen kemični napad: Nemške oborožene sile so v pripravljenosti

V Nemčiji možen kemični napad: Nemške oborožene sile so v pripravljenosti

Nemške oborožene sile so v stanju pripravljenosti zaradi možnega kemičnega napada džihadistov na zaloge pitne vode, piše v sporočilu nemške Vlade.

Vlada kanclerke Angele Merkel je objavila poročilo, v katerem se navaja, da v Nemčiji obstaja visoko tveganje kemičnega napada, s strani “islamistično motiviranih storilcev”.

V poročilu se od služb za izredne razmere in obveščevalnih agencij zahteva, da se pripravijo na možnost nevarnega napada.

Časnik Bild, ki je imel vpogled v poročilo nemške Vlade poroča, da obstaja možnost, da bi “odločna in dobro usposobljena teroristična skupina lahko imela priložnost in izkoristila možnost za izvedbo kemičnega napada”.

Islamistični džihadisti so sposobni nabaviti in uporabiti večje količine kemikalij. Tako obstaja realna možnost kemičnega napada, piše Bild.

V poročilu se opozarja, da obstaja visoko tveganje, da teroristi uporabijo kemikalije v zalogah pitne vode, še posebej pitne vode v večjih stanovanjskih poslopjih ter napadejo infrastrukturo kemične industrije.

Nemške oborožene sile se veliko bolj intenzivno kot prej pripravljajo tudi na tovrstne grožnje, piše v poročilu nemške Vlade.

Na najnovejšem spisku najbolj iskanih teroristov in organizacij Islamske države, ki jo je objavil Varnostni svet OZN, je sedem organizacij, katerih pisarne se nahajajo v BiH, kot tudi Nusret Imamović, eden od vodilnih komandantov Nusra fronta.

Organizacije, ki so navedene na spisku so Al haramein, Al furhan, Tajbah international, Bosanska idealna futura in druge. Na spisku se omenja tudi ime komandanta Nusra fronta Nusreta Imamovića, državljana BIH, ki se bori na strani Islamske države v Siriji, poroča RTRS.

Strokovnjak za varnost Dževad Galijašević je odkril, da imajo islamistične organizacije na spisku VS OZN, sedeže v Sarajevu, Zenici in Bihaću. Noveliran spisek OZN dokazuje, da v BiH skoraj ni boja proti terorizmu, saj ima “Imamović, ki se že leta nahaja na bojiščih v Siriji, dve veljavni potni listini, ki so mu jih izdali državni organi BiH”.

Galjašević pravi, da lahko na osnovi tega pridemo do sklepa, da so ljudje, ki pomagajo teroristom, še naprej zaposleni v državnih službah.

Strokovnjak za varnost Predrag Ćeranić je poudaril, da se problem terorizma v BiH že leta minimalizira, kot tudi ni politične volje za njegovo reševanje. Poudaril je tudi, da se “paradžemati v BiH širijo kot virus.”.

V preteklem obdobju se je z bojišč v BiH vrnilo 46 borcev Islamske države, od tega jih 20 v zaporih prestaja pravnomočne zaporne kazni.

Na “črni listi” Varnostnega sveta OZN, ki je bila dopolnjena 19. januarja 2017, je 256 imen najbolj iskanih teroristov Islamske države in 75 islamističnih organizacij, katerih osnovno delo je pranje denarja in financiranje terorističnih napadov po celem svetu.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)