Ekskluzivno: AGB Nielson nesramno in koruptivno hiti na pomoč Pro plusu, ki molči o policijski preiskavi! – TOPNEWS.si

Ekskluzivno: AGB Nielson nesramno in koruptivno hiti na pomoč Pro plusu, ki molči o policijski preiskavi!

Ekskluzivno: AGB Nielson nesramno in koruptivno hiti na pomoč Pro plusu, ki molči o policijski preiskavi!

Kot smo pravilno napovedali že v članku: “Neverjetna sprenevedanje in hipokrizija slovenskih medijev”, da bo prav zanimivo spremljati argumentacijo AGB Nilelsena (agencije za meritve gledanosti televizijskih programov), kako se ni nič zmanjšala gledanost Pro Plusa zaradi umika z DVBT-ja, saj bodo morali minimalizirati manjšo gledanost, ker bi logično seveda padli prihodki od oglaševanja, kar pa ni v interesu korporacije Pro Plus,” se je potrdilo.

Potrditev naših predvidevanj se je zgodila prej kot smo pričakovali, saj je 17. januarja ABG Nielsen poslal vsem pogodbenim partnerjem obvestilo, da se “umika kategorija Tip antene iz uravnoteženja”, kar z drugimi besedami pomeni spremembo vzorca, na katerem je AGB Nielsen do sedaj meril gledanost televizijskih programov. V sporočilu pogodbenim partnerjem, med drugim piše, da so s ponedeljkom 16. januarja iz uravnoteženja odstranili kategorijo “Tip antene”. “Umik iz uravnoteženja po tipu antene je potreben zaradi pomembnega zmanjšanja števila gospodinjstev na prizemni anteni v našem panelu, v skladu z aktualnimi spremembami distribucije signala v populaciji”, med drugim piše v sporočilu partnerjem. Neverjetno je, da so iz vzorca meritev gospodinjstev z antenami umaknili prav na dan, ko je Pro Pus prenehal z oddajanjem na sobnih in strešnih antenah.

V nadaljevanju to potezo argumentirajo: “namreč, če se število gospodinjstev znotraj neke kategorije preveč zmanjša, lahko utežni faktor te kategorije postane previsok ter tako zmanjšuje učinkovitost uravnoteženja”. S tem je AGB Nielsen potrdil to, kar smo pravzaprav že dolgo vedeli, vendar nismo imeli dokazov in sicer, da so meritve gledanosti prilagojene oziroma “sfrizirane” v korist Pro Plusa, ki tako dosega neverjetne ratinge med 50 in 60 odstotki. Da bi bolje razumeli to v številkah, je potrebno povedati, da Pro Plus na osnovi teh meritev pobere večino in to kar 80 odstotkov oglaševalskega denarja s trga, kar v številkah pomeni 50 milijonov evrov, v boljših letih pa 70 milijonov evrov.

agb nielson

Kategorija bo, kot sporočajo iz AGB Nilesena, še vedno na razpolago v Arianni, vendar ne bo več vključena v proces uravnoteženja. “Pričakujete lahko, da se bo vzporedno s prehajanjem gospodinjstev panela iz prizemne na druge tipe antene, sorazmerno manjšal tudi universe števila gospodinjstev na prizemni anteni, ki ga lahko za vsak dan sproti vidite v Arianni.”.

Za učenimi formulacijami se seveda skriva zelo preprosta razlaga. AGB Nielsen naj bi namreč po lanskih podatkih izmerila, da je na prizemni televiziji, se pravih na strešnih in sobnih antenah le še 12,5 odstotka ali 250.000 gospodinjstev, kar pa nikakor ni res. Po podatkih RTV Slovenija oziroma enote Oddajniki in zveze, je namreč številka precej višja in sicer najmanj 15 odstotkov gospodinjstev, kar pomeni vsaj 300.000 ljudi ali več. AGB Nielsen tako z zavajanjem o številu gospodinjstev na strešnih in sobnih antenah še naprej omogoča monopolni položaj Pro Plusa na oglaševalskem trgu s prirejenimi meritvami gledanosti. Paradoksalno je, da so celo v Pro Plusu predvideli 10 odstotno zmanjšanje gledanosti zaradi prenehanja oddajanja preko sobnih in strešnih anten. Vendar AGB Nilesen je bolj papeški od papeža in gre v streženju interesom Pro Plusa celo tako daleč, da bo po novem izmeril enako ali večjo gledanost programov Pop TV in A Kanal, kar je skregano z vsako logiko.

Seveda je zato moral spremeniti panel, na katerem bo izvajal meritve, kar učeno pomeni – umik kategorije Tip antene iz uravnoteženja. Za to neverjetno servilnost in koruptivno dejanje bi si seveda AGB Nielsen zaslužil, da mu vzamejo licenco za meritev gledanosti v državi in jo podelijo nekomu drugemu, ki bo bolj pošteno meril gledanost televizijskih programov. To se je v nekaterih državah, kjer so prirejali meritve gledanosti, tudi zgodilo. AGB Nielsen je s to potezo dokazal, da deluje v nasprotju s poslanstvom in cilji, ki jih deklarira na svoji spletni strani.

agb nielson poslanstvo

Zadeva je zrela za policijsko preiskavo, ki pa se je na Pro Plusu po nekaterih informacijah že zgodila. Na policiji oziroma NPU-ju so očitno vzeli resno namige o korupciji, ki smo jih razgalili prav na portalu Topnews.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)