Resnica Baracka Obame: Prejemnik Nobelove nagrade za mir je bil v vojni več kot katerikoli predsednik v zgodovini ZDA! – TOPNEWS.si

Resnica Baracka Obame: Prejemnik Nobelove nagrade za mir je bil v vojni več kot katerikoli predsednik v zgodovini ZDA!

Resnica Baracka Obame: Prejemnik Nobelove nagrade za mir je bil v vojni več kot katerikoli predsednik v zgodovini ZDA!

Velika večina Američanov bi bila presenečena glede informacije, da je njihov predsednik Barack Obama, za katerega se je verjelo, da nerad posega po vojaški sili, pravzavzaprav bil “jastreb”.Vplivni britanski dnevnik The Guardian je objavil podatke, do katerih je prišla Medea Benjamin, avtorica knjige “Vojna z droni; uboj s pomočjo točke za daljinsko upravljanje(Drone Warfare: Killing by Remote Control)”.

Avtorica knjige Medea Benjamin opozori, da sta Sporazum o iranskem jedrskem programu in vzpostavitev diplomatskih odnosov s Kubo, pravzaprav edina uspeha predsednika Obame, ki nista dosežena s pomočjo vojaške sile. V nadaljevanju je spomnila, da je prvi temnopolti predsednik ZDA kot kandidat za predsednika države obljubljal, da bo končal vojne, ki jih je začel njegov predhodnik Georg Bush Junior.

Barack Obama, ki zapušča Belo hišo, se je vojskoval dlje kot katerikoli drugi predsednik ZDA doslej. Poleg tega je Obama edini ameriški lider, v čigar dvojnem mandatu so se ZDA nahajale v vojnem stanju. Benjamin opozori, da je Obama zmanjšal število ameriških vojakov v Avganistanu in Iraku, vendar je istočasno hitro povečal število “zračnih vojn” in uporabo sile v specialnih operacijah ZDA po celem svetu. Po njenih podatkih so bili ameriški komandosi v letu 2016 prisotni v 138 državah (70 odstotkov vseh držav sveta). To pa je 130 odstotkov več, kot za časa Busheve administracije.

Avtorica Benjamin, ki se sklicuje na podatke ameriškega strokovnjaka za zunanjo politiko in nacionalno varnost Micah Zenka in na Pentagon, navaja, da so ZDA v lanskem letu odvrgle na druge države 26.171 bomb oziroma v povprečju vsak dan po 72 bomb, kar pomeni 3 bombe na uro. Benjamin tudi trdi, da so Američani v letu 2016 ubili “ogromno število tujcev” in dodaja, da sploh nimamo predstave, koliko civilov je bilo ubitih iz zraka v Siriji in Iraku. Le tu pa tam pricurlja nekaj vesti, koliko civilov so ZDA ubile v Avganistanu. Medea Benjamin še navaja, da so ZDA pred kratkim priznale, da so krive za smrt 116 civilov v Pakistanu, Jemnu, Somaliji in Libiji, v obdobju 2009 – 2015 in opozarja, da je ta številka verjetno šestkrat večja.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)