Analiza Stratforja: Katera država bo oblikovala svetovno gospodarstvo v letu 2017? – TOPNEWS.si

Analiza Stratforja: Katera država bo oblikovala svetovno gospodarstvo v letu 2017?

Analiza Stratforja: Katera država bo oblikovala svetovno gospodarstvo v letu 2017?

V začetku prihodnjega leta bosta zaostrovanje monetarne politike v ZDA in močen ameriški dolar pretresla globalno gospodarstvo. Najbolj bodo prizadete države v vzponu, ki imajo visok delež dolga, denominiranega v dolarjih, napoveduje ameriška agencija Stratfor.

Države, ki jih bo najbolj prizadel močan dolar so Venezuela, Turčija, Južna Afrika, Nigerija, Egipt, Čile, Brazilija, Kolumbija in Indonezija, navaja agencija Stratfor, v svoji napovedi gospodarskih gibanj v letu 2017. Pritisk na juan in vztrajno upadanje deviznih rezerv bo prisililo Kitajsko v povečanje nadzora glede odliva kapitala.

Cene surove nafte se bodo v letu 2017 zmerno popravile, delno na podlagi dogovora večine vodilnih proizvajalcev v svetu. Toda niti ena država proizvajalka ne bo popolnoma upoštevala zahtevanega zmanjšanja proizvodnje nafte.

Čas okrevanja severnoameriške proizvodnje nafte bo primarni faktor, ki bo vplival na Saudsko Arabijo, glede politike povečevanja oziroma zmanjšanja proizvodnje nafte v naslednjem letu.

Medtem ko bodo severnoameriški proizvajalci potrebovali več časa za odgovor na dvig cene nafte in povečanje njenega črpanja, se Saudska Arabija zaveda, da je znatnejša rast cene nafte malo verjetna. To pomeni, da bo Saudska Arabija aktivno intervenirala na trgih v letu 2017, da bi zadržala ekonomijo na poti ponovnega uravnoteženja pošiljk, še posebej v luči načrta prodaje 5% delnic v nacionalnem naftnem gigantu Aramku leta 2018.

Višje cene nafte bodo prinesle olajšave proizvajalcem “črnega zlata” v svetu, vendar je lahko to premalo in prepozno za državo, kot je na primer ekonomsko obubožana Venezuela, meni agencija Stratfor. Grožnja pred bankrotom in ostro zmanjšanje uvoza osnovnih proizvodov zaradi poplačila dolga, bo sprožalo socialne nemire v Venezueli in povzročilo globoki razkol med pripadniki vladajoče stranke in oboroženimi silami.

Razviti trgi bodo prav tako zaznali pomembno spremembo v letu 2017, ki bo privedla do vrnitve inflacije. To bo tudi razlog, zaradi katerega bodo centralne banke opustile nekonvencionalne politike in sprejele ukrepe monetarnega zaostrovanja. Iztekajo se dnevi, ko so centralne banke zalagale trge z gotovino. Breme bo tako padlo na uradnike, ki oblikujejo fiskalno politiko, državna poraba pa bo zamenjala tisk denarja, kot primarni motor gospodarske rasti.

Trgi, ki so v zadnjem času bili mirni in stabilni zaradi obilne likvidnosti in mlačne reakcije na politične nemire, bodo postali v letu 2017 nestabilnejši. Na vsa nihanja v letu 2017, od ogrožanja evro-območja do možnega izbruha trgovinskih sporov, bi lahko vlagatelji reagirali dramatično. Stratfor v analizi predvideva, da bi se znatnejše nihanje cen aktive, kot je bilo opaženo v prvih dveh mesecih 2016, lahko ponovilo v večih epizodah tekom leta 2017.

Globalna rast trgovine bo po ocenah ostala v enakem okviru, medtem ko se bo v izvozno odvisnim državah, kot sta Kitajska in Mehika, krepila motivacija za ohranitev svojih odnosov z dobavitelji in iskanje novih trgov.
Nadaljeval se bo trend zamenjav večjih trgovinskih sporazumov z manjšimi, neambicioznejšimi, ki bodo sklenjeni med posameznimi državami in bloki.

Pot svetovnega gospodarstva v letu 2017 bo trnova. Indija bo predstavljala ključni primer preučevanja, tako za razvite kot tudi nerazvite države, predvsem zaradi svoje učinkovitosti in prednosti, ki jih ponuja dekriminalizirana ekonomija brezgotovinskega plačevanja. Indija poseduje tudi vse več tehnologij za ukvarjanje z različnimi možnostmi.

Karin Romanov

.

COMMENTS

Wordpress (0)