“Na vsako “neumnost” se bomo odzvali z “inteligenco” – Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej glede sobotnega napada Izraela na Iran – TOPNEWS.si

“Na vsako “neumnost” se bomo odzvali z “inteligenco” – Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej glede sobotnega napada Izraela na Iran

“Na vsako “neumnost” se bomo  odzvali z “inteligenco” – Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej glede sobotnega napada Izraela na Iran

Izraelske napade na Iran ne bi smeli niti preceniti niti podceniti, je danes v prvem odzivu na sobotne operacije izraelskih letalskih sil sporočil vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej.
Podobno zadržano se je po poročanju tujih tiskovnih agencije odzval tudi iranski predsednik Masud Pezeškian. Hamenej se je včera srečal z družinami štirih vojakov, ki so bili v noči na soboto ubiti v izraelskih napadih na iranska vojaška poslopja.

V odzivu na napade je Hamenej na omrežju X medtem zapisal, da “zla, ki ga je sionistični režim zagrešil pred dvema nočema, ne smemo precenjevati ali zmanjševati”.

Na omrežju X se je žrtvam napadov poklonil tudi predsednik Pezeškian, ki je ob tem “sovražnikom Irana” sporočil, da se bodo na vsako “neumnost” odzvali z “inteligenco”.

Pozneje je na zasedanju vladnega kabineta poudaril, da Teheran ne želi vojne z Izraelom, a da bodo branili pravice svoje države. “Na agresijo sionističnega režima se bomo ustrezno odzvali,” je dodal.

Na temo napadov je danes za zaprtimi vrata zasedal tudi parlament v Teheranu. V zvezi z napadi se bo na zahtevo Irana predvidoma v ponedeljek sestal še Varnostni svet ZN.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi pa je predstavil predlog za dvodnevno prekinitev ognja v Gazi, ki bi vključeval delno izmenjavo ujetnikov, sčasoma pa bi lahko vodil k celovitem premirju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Egiptovske oblasti v zadnjem letu igrajo ključno vlogo v večinoma neuspešnih pogajanjih za premirje v Gazi.

Sisi je danes v družbi alžirskega kolega Abdelmadžida Tebuna na novinarski konferenci v Kairu predstavil načrt za dvodnevno prekinitev ognja, med katerim bi palestinsko gibanje Hamas izpustilo štiri talce, zajete med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Izrael bi v zameno izpustil še nedoločeno število palestinskih ujetnikov.

Temu bi nato sledila nova pogajanja z namenom doseganja celovitega premirja in dobave humanitarne pomoči v razdejano enklavo, je še pojasnil Sisi.

Z izjemo kratkotrajne prekinitve ognja novembra 2023 so bili poskusi Egipta, Katarja in ZDA za dosego premirja v Gazi neuspešni. Palestinski Hamas je sicer izrazil strinjanje z načrtom za premirje in izmenjavo ujetnikov, ki ga je junija odobril tudi Varnostni svet ZN, a temu ni naklonjena izraelska vlada, ki ostaja zavezana vojaški rešitvi konflikta.

COMMENTS

Wordpress (0)