Iran: Izraelski napadi povzročili omejeno škodo – TOPNEWS.si

Iran: Izraelski napadi povzročili omejeno škodo

Iran: Izraelski napadi povzročili omejeno škodo

Iran je po nočnih izraelskih napadih na vojaške cilje v državi danes sporočil, da je vojska s sistemi zračne obrambe uspešno odbila napade, ki so povzročili “omejeno škodo”. Iranska vojska je sporočila, da so bili v izraelskih napadih ubiti štirje iranski vojaki. Iran ima pravico do samoobrambe, pa so sporočili z zunanjega ministrstva v Teheranu.

Iran “ima pravico in dolžnost, da se brani”, je sporočilo iransko zunanje ministrstvo, poročajo tuje tiskovne agencije. Še vedno pa ni znano, ali oziroma kako se bo Iran odzval na izraelski napad.

“Iran meni, da ima pravico in dolžnost, da se brani pred tujimi agresorskimi dejanji na podlagi neločljive pravice do samoobrambe, ki jo vsebuje 51. člen Ustanovne listine Združenih narodov,” je zapisano v sporočilu za javnost ministrstva.

Izrael je “napadel vojaške cilje v provinci Teheran in v provincah Kuzestan in Ilam”, je sporočila iranska vojska in dodala, da so izraelski napadi povzročili “omejeno škodo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protizračna obramba je bila aktivirana v prestolnici Teheran ter provincah Huzestan in Ilam, je poročala iranska tiskovna agencija Tasnim.

Iranska organizacija za civilno letalstvo je po koncu napadov napovedala vnovično odprtje iranskega zračnega prostora, poroča AFP.

Iranska vojska je pozneje sporočila, da so bili v izraelskih napadih na Iran ubiti štirje iranski vojaki. Kot je dodala, so bili v napadih poškodovani le radarski sistemi. “Zahvaljujoč pravočasni učinkovitosti zračne obrambe države so napadi povzročili omejeno škodo, poškodovanih je bilo nekaj radarskih sistemov,” je sporočila iranska vojska.

Po izraelskem nočnem napadu na Iran se vrstijo tako pozivi Iranu, naj se ne odzove na napad in se vzdrži nadaljnjega zaostrovanja, kot tudi obsodbe izraelskega napada. Med drugim so ga obsodile Savdska Arabija, Sirija in Irak. Ta je opozoril na “globalno neukrepanje” proti Izraelu, ki širi konflikt na Bližnjem vzhodu, poročajo tuje agencije.

ZDA so pozvale Teheran, naj se ne odzove na izraelski napad in ne zaostruje konflikta. Tudi britanski premier Keir Starmer je dejal, da se Iran ne bi smel odzvati na napad, poroča britanski BBC. Poudaril je, da se je treba izogniti nadaljnjemu zaostrovanju v regiji, in pozval k zadržanosti. “Iran se ne bi smel odzvati. Še naprej bomo sodelovali z zavezniki pri umirjanju razmer v regiji,” je dejal.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je posvaril Teheran pred vsakršno eskalacijo. “Moje sporočilo Iranu je jasno: množične reakcije eskalacije se ne smejo nadaljevati. To se mora takoj končati. Le tako se bo odprla možnost za mir na Bližnjem vzhodu,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Rusija je opozorila, da bi lahko “eksplozivna eskalacija” sovražnosti med Iranom in Izraelom ušla izpod nadzora. “Vse vpletene strani pozivamo, naj se vzdržijo, ustavijo nasilje in preprečijo, da bi se dogodki razvili v katastrofalen scenarij,” je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Napad so med drugim obsodili Savdska Arabija, Irak, Združeni arabski emirati, Katar, Egipt in Turčija, ki je pozvala h končanju “izraelskega terorja v regiji”.

“Končanje terorja, ki ga je ustvaril Izrael v regiji, je postala zgodovinska naloga za vzpostavitev mednarodnega miru in varnosti,” je v izjavi zapisalo turško zunanje ministrstvo.

Kot je dodalo, je z “izvajanjem genocida v Gazi, pripravami na priključitev Zahodnega brega in vsakodnevnim ubijanjem civilistov v Libanonu Izrael našo regijo pripeljal na rob večje vojne,” poroča AFP.

Savdska Arabija je ob obsodbi izraelski napad na cilje v Iranu označila za kršitev mednarodnega prava, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Riad je pri tem strani pozval k največji možni zadržanosti in umiritvi razmer.

Iraška vlada pa je opozorila na “nevarne posledice” molka mednarodne skupnosti ob “brutalnem ravnanju” Izraela, ki je izvedel več nizov napadov na vojaške položaje v Iranu.

“Irak je že opozoril na nevarne posledice molka mednarodne skupnosti ob brutalnem ravnanju Izraela do Palestincev, napadih na Libanon in Sirijo ter novi agresiji na Iran,” so sporočili v Bagdadu. Tiskovni predstavnik vlade je Basim Alawadi je ob tem obtožil Izrael, da nadaljuje širjenje konflikta v regiji, poroča AFP.

Sirsko zunanje ministrstvo pa je v izjavi izrazilo solidarnost z Iranom in podprlo “legitimno pravico Irana, da se brani in zaščiti svoje ozemlje ter življenja svojih državljanov.

Izraelski napad sta ostro obsodila tudi Pakistan in palestinsko gibanje Hamas.

COMMENTS

Wordpress (0)