” Zato nemoj, da ideš mojom ulicom” – Matej Tonin Janezu Janši potem, ko mu je ta preko X-a sporočil: “Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno” – TOPNEWS.si

” Zato nemoj, da ideš mojom ulicom” – Matej Tonin Janezu Janši potem, ko mu je ta preko X-a sporočil: “Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno”

” Zato nemoj, da ideš mojom ulicom” – Matej Tonin Janezu Janši potem, ko mu je ta preko X-a sporočil: “Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno”

Prvak SDS Janez Janša se je danes odzval na sobotne besede predsednika NSi Mateja Tonina o povezovanju razdrobljenih sil na desni, ki bi skupaj s SDS lahko v prihodnjih letih oblikovale novo vlado. Na omrežju X se je Janša vprašal, ali ni to račun brez krčmarja, in dodal, da se boji, da je NSi nepovratno zamočila.

Matej Tonin, ki mu je kongres stranke NSi v soboto podelil še en dveletni mandat na čelu stranke, je v nagovoru na kongresu dejal, da lahko iz razdrobljenih sil na desni oblikujejo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS lahko v prihodnjih letih oblikovala novo vlado. “In ta vlada bo končno imela priložnost, da bo odpravila vse tiste neumnosti, ki jih je zdaj naredila Golobova vlada,” je v soboto dejal Tonin.

“Hm? Da ni tole račun brez krčmarjev,” pa se je v današnjem zapisu na družbenem omrežju odzval prvak SDS Janša. Ob tem se je obregnil ob nekatere napovedi zdaj že nekdanjega člana SDS Anžeta Logarja, ki ustanavlja novo stranko, češ, da bi v primeru zmage delal koalicijo z levosredinskimi strankami, pa tudi sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodila SDS, “pogojuje z vabilom levim strankam in ne NSi”. Logar je namreč za Televizijo Slovenija pred dnevi na vprašanje, ali se bo pridružil koaliciji, če bo relativna zmagovalka volitev SDS z Janšo, odgovoril: “Če bo sestavil vlado z največjo stranko na levi, na levem polu.”

Zato se Janša sprašuje, kje v tej formuli vidijo NSi? Pa tudi, ali da bo SDS “delala koalicijo s stranko Pogorelcev in Ljudmil”. Očital jim je namreč, da so iz stranke pregnali njenega ustanovitelja Lojzeta Peterleta. Slednji se sobotnega kongresa ni udeležil, potem ko je bil v javnih izjavah kritičen do aktualnega vodstva.

Ob Toninovih kritikah vlade Roberta Goloba pa je Janša prst uperil nazaj v NSi: “Jokate nad Golobom, dve leti pa ste mu držali štango in omogočili, da še vedno dela škodo ljudem in državi. Sorry, zamočili ste. Bojim se, da nepovratno”.

Prvak NSi Matej Tonin predsedniku SDS Janezu Janši ne ostaja dolžan. Na Janševe ostre besede, da so v NSi nepovratno zamočili, se mu je na omrežju X zahvalil, da je “jasno povedal”, da gre SDS v samoizolacijo. Zaželel mu je srečno še en mandat v opoziciji. Ob tem pa mu je sporočil, naj pazi na stranko, ki so jo zapustili kar trije poslanci.

“Hvala, da si jasno povedal, da gre stranka SDS v dokončno samoizolacijo. Srečno še en mandat v opoziciji,” je Tonin zapisal po današnji ostri objavi Janše. V njej je Janša Tonina med drugim vprašal, v kateri formuli pri sestavljanju desnosredinske vlade vidi NSi, pa tudi ali bo SDS “delala koalicijo s stranko Pogorelcev in Ljudmil”. Stranki NSi je po sobotnem kongresu namreč očital, da so iz stranke pregnali še njenega ustanovitelja Lojzeta Peterleta.

A Tonin Janši ni ostal dolžan tudi glede drugih kritik. Na Janševe očitke, da so v NSi nepovratno zamočili, ker da so “držali štango” Golobovi vladi, je Tonin Janši očital, da s premierjem Robertom Golobom v zadnjem obdobju dobro sodelujeta. “Od tu najbrž izhaja tvoja skrb zaradi naše ostrine do Golobove vlade,” je dodal.

“Žal si nepovratno zamočil 2012. Izgubili smo vlado in še liberalno stranko, ki je bila pripravljena sodelovati z nami. Slovenija je plačala visoko ceno. Morda nepovratno,” je še dodal Tonin.

Ponovil je, da bo NSi še naprej delala za desnosredinsko vlado, Janši pa sporočil: “Pazi na stranko. Zapustili so jo kar trije poslanci v zadnjem mesecu.” SDS so v zadnjih desetih dneh namreč zapustili poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh.

Tonin je sicer v nagovoru na sobotnem kongresu NSi, ki mu je podelil še en dveletni mandat na čelu stranke, dejal, da lahko iz razdrobljenih sil na desni oblikujejo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS lahko v prihodnjih letih oblikovala novo vlado, kar je sicer Janša v današnjem zapisu označil kot račun brez krčmarja.

Zvečer je izmenjavo ostrih besed v oddaji Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija pokomentiral še Peterle in ocenil, da se “na desnem polu dogaja preveč petelinov na premajhnem gnoju”. Spomnil je na čas pred 25 leti, ko so si med sabo pomagali, v tekmi v zmerjanju, prerekanju, prerivanju in izločanju pa ne uživa, saj da ga zanima, kaj bo s Slovenijo, je dejal. Da se stranke preveč ukvarjajo z medsebojnim spopadanjem in konsolidacijo in premalo z razvojem Slovenije, je ocenil tudi nekdanji premier in bivši predsednik SMC Miro Cerar. Po njegovih besedah se v času sedanje antijanševe koalicije vse pozicionira na gibalu Janša – proti Janša, kar je zelo nezdrava situacija za Slovenijo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)