(VIDEO) “Šlo je za pogovor dveh politikov med seboj” – Golob o tem, da “ne gre za vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj užaljene političarke” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Šlo je za pogovor dveh politikov med seboj” – Golob o tem, da “ne gre za vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj užaljene političarke”

(VIDEO) “Šlo je za pogovor dveh politikov med seboj” – Golob o tem, da “ne gre za vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj užaljene političarke”

Golob, ki je pred kamere danes stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je danes spomnil, da mineva tri leta od “zaplinjanja Ljubljane in najhujšega teptanja človekovih pravic v zgodovini samostojne Slovenije”, edini politik, ki je bil v tem času ovaden, ker naj bi se vmešaval v policijo, pa je on.

“Ne gre za vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj ‘užaljene političarke’, ki se ga gre Tatjana Bobnar vse od njenega odstopa pred dvema letoma,” je na očitke, zaradi katerih naj bi ga policija ovadila, dejal Golob.

Ob tem je zatrdil, da verjame v pravno državo in bo odgovoril na očitke in jih zavrnil po pravni poti. “Verjamem pa tudi, da bom, enako kot v primeru obtožb o vmešavanju v aretacijo ruskih vohunov, ki so se izkazale za izmišljotine in laž, lahko zavrnil očitke tudi v ostalih primerih,” je dejal. S tem je odgovoril tudi na novinarska vprašanja o tem, ali bo zaradi ovadbe prevzel politično odgovornost.

Vztraja namreč, da je šlo v pogovoru med njim in Bobnar “za pogovor dveh politikov med seboj”. “Gre za besedo proti besedi dveh politikov in se mi zdi bizarno, da se pogovarjamo o tem, da je na ta račun vložena ovadba s strani policije,” je dodal in nadaljeval: “Bobnar je bila tista, ki je še pred volitvami, v času ko je bila zaposlena na policiji, iskala kontakt z mano, dvakrat bila pri meni na lastno pobudo in ona je meni govorila o seznamu janšistov, katerih bo očistila policijo, če bo le dobila priložnost, da postane ministrica.” Je pa za slednje dobila njegov mandat, je dodal.

Zatrdil je še, da so se doslej vsi očitki, ki sta jih zoper njega izrekla Bobnar in nekdanji direktor policije Boštjan Lindav izkazali za “čisto laž”, pri čemer se v primeru očitkov o vmešavanju v aretacijo ruskih vohunov sam zaradi občutljivosti zadeve ni smel odzivati, so pa to zavrnile druge priče. Na preiskovalni komisiji DZ pa bo pričal, ko dobi vabilo, je dejal.

Televizija Slovenija je v torek poročala, da je policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Bobnar o vmešavanju premierja Goloba v delo policije, slednjega kazensko ovadila. Specializirano državno tožilstvo je zanje potrdilo prejem ovadbe, ni pa povsem jasno, katero kaznivo dejanje mu očitajo.

Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je za STA danes dejal, da tudi sam uradno s tem ni seznanjen, saj je ovadba vložena na tožilstvo in ovadene osebe s tem ne seznanijo. Predkazenski postopek, ki je tekel zaradi očitkov Bobnar, da naj bi Golob zahteval, da se posameznike v policiji zamenja ali odpusti v zameno, da si bo povrnila njegovo zaupanje, pa je šel v smeri preverjanja suma kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje po 2. odstavku 264. člena kazenskega zakonika.

Ta govori o tem, da “kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo”.

Bobnar je po odstopu s funkcije konec leta 2022 Komisiji za preprečevanje korupcije in tožilstvu naznanila očitke o političnih pritiskih na policijo. “Da bi jaz ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo,” je pozneje povedala pred preiskovalno komisijo DZ.

Ob tem tudi Zdolšek izpostavlja, da gre za posamezne izjave, na eni strani Bobnarjeve, na drugi pa predsednika vlade, ki očitke zanika.

Ob tem je spomnil, da ima zgodba podlago v spornem kadrovanju in domnevnem političnem vmešavanju v policijo v času epidemije covida-19, zaradi česar je stranka Gibanje Svoboda v volilni program zapisala, da bo to uredila. A je šlo za načelno stališče do tega vprašanja, premier pa zanika, da bi kadarkoli zahteval, da se konkretno osebo v policiji zamenja ali odpusti, je izpostavil. Zato meni, da pogovor dveh politikov ne more imeti znakov kaznivega dejanja. “Gre za konstrukt, ki je spretno nastavljen s strani ljudi, ki obvladajo tovrstne posle,” je za STA ocenil Golobov odvetnik.

V trenutni fazi sicer Golob nima možnosti kakorkoli ugovarjati na vloženo ovadbo, ta sama po sebi tudi nima pravnih posledic, je pojasnil Zdolšek. Tožilstvo lahko ovadbo zavrže, lahko jo da v dopolnitev policiji, lahko vloži zahtevo za sodno preiskavo, lahko pa vloži neposredno obtožbo.

Pravnik Rajko Pirnat pa je za torkovo oddajo 24ur zvečer na POP TV opozoril, da gre za ovadbo, ki jo je policija na podlagi preiskovalnih dejanj vložila po uradni dolžnosti. “Takšna ovadba je resno dejanje, utemeljeno na ugotovljenih dejstvih. To ni ovadba, ki bi jo kdo vložil brez utemeljenih razlogov,” je prepričan.

COMMENTS

Wordpress (0)