(VIDEO) “Ne tokrat ni udaril po mizi” – Golob ob obletnici pozval k odločnejšemu prizadevanju za ustavitev spopadov na Bližnjem vzhodu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ne tokrat ni udaril po mizi” – Golob ob obletnici pozval k odločnejšemu prizadevanju za ustavitev spopadov na Bližnjem vzhodu

(VIDEO) “Ne tokrat ni udaril po mizi” – Golob ob obletnici pozval k odločnejšemu prizadevanju za ustavitev spopadov na Bližnjem vzhodu

Mednarodna skupnost se mora odločneje odzvati na širitev konflikta na Bližnjem vzhodu in narediti več, da pride do takojšnje zaustavitve spopadov, je danes ob obletnici napada Hamasa na Izrael dejal premier Robert Golob. Prepričan je, da je morija civilistov v Gazi nesorazmerna s pravico do samoobrambe, in Izrael pozval, naj s spopadi preneha.

“Danes mineva leto dni od brutalnega terorističnega napada Hamasa na nedolžne izraelske civiliste. Mineva leto dni, odkar so izraelski talci v Gazi pridržani, njihova usoda neznana in trpljenje njihovih svojcev neizmerno. Mineva pa tudi leto dni, odkar je izraelska vojska sprožila eno največjih morij, kar jih poznamo v naših časih,” je za medije po seji DZ izjavil Golob.

Prepričan je, da je morija civilnega prebivalstva v Gazi popolnoma nesorazmerna s pravico do samoobrambe. “V postopanju izraelske vojske lahko opažamo ne samo elemente kršenja mednarodnega humanitarnega prava, ampak tudi mednarodnega prava nasploh,” je opozoril.

Kot je poudaril, se je Slovenija ves čas zavzemala za takojšnjo prekinitev spopadov, izpustitev talcev in iskanje poti do trajnega miru. “Žal so naši pozivi bili neuslišani in žal so zadnje razmere v regiji pripeljale do eskalacije. Vojna se je začela prelivati v sosednji Libanon in tudi Sirijo,” je dejal.

V luči tega je mednarodno skupnost pozval k ostrejšemu in odločnejšemu odzivanju na eskalacijo konflikta v regiji in pri iskanju poti do zaustavitve spopadov.

“Verjamem, da bomo v prihodnjih dneh in tednih z evropskimi zavezniki o tem bistveno več govorili, in upam, da bomo našli ustrezne ukrepe, s katerimi bomo lahko pripeljali do tega, da se spopadi v regiji zaustavijo. Ob tem bi rad posebej poudaril, da noben od naših ukrepov ni usmerjen proti izraelski državi, pozivamo pa izraelsko vlado, da s spopadi takoj preneha,” je še dodal.

Napad Hamasa na Izrael in izraelski napadi na Gazo so privedli do tragedije na obeh straneh, je ob današnji obletnici napada palestinskega gibanja dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Oba morata za svoja dejanja ogovarjati, Hamas za grozovito nasilje nad civilisti, izraelska vlada pa za domnevna genocidna ravnanja, je še dodala.

“Grozovit in skrajno zavržen napad Hamasa na civilno prebivalstvo na jugu Izraela je povzročil številne človeške stiske in tragedije. Za takojšnjo izpustitev vseh zajetih in vrnitev trupel mrtvih talcev se ves čas zavzema tudi Slovenija. Žal pa po letu dni nemočno opazujemo mnogo hujšo tragedijo, ki jo Palestinci, v Gazi in drugod, doživljajo že desetletja, v tem letu pa se je stopnjevala do nedoumljivih razsežnosti,” je povedala Pirc Musar.

Število smrtnih žrtev izraelskih napadov na Gazo je že zdavnaj preseglo 40.000, je opozorila in se vprašala, ali smo res prišli do točke, ko žrtev sploh ne štejemo več, je sporočil urad predsednice republike.

Kot je poudarila Pirc Musar, so otroci največja žrtev vojaških aktivnosti, za katere je odgovorna izraelska vlada pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja. “Zdi se, da zanj in zanjo mednarodno pravo ne velja,” je dodala.

Ob tem je spomnila, da je Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu letos Izraelu med drugim naložilo sprejetje ukrepov za preprečitev genocida v Gazi, sprostitev dobav humanitarne pomoči in končanje okupacije vseh palestinskih ozemelj.

“To je edina pot naprej. Za svoja ravnanja morajo odgovarjati vsi. Hamas za grozovito nasilje nad civilisti, izraelska vlada oz. njeni predstavniki pa za domnevna genocidna ravnanja. Nekaznovanost kršitev mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, ki se dogaja skozi desetletja zasedbe, ni opcija. Nikoli ne bi smela biti,” je povedala.

“Odgovornosti ne sme ubežati nihče, to je edini pravični epilog. Brez njega miru na Bližnjem vzhodu nikoli ne bo, in to, kar gledamo danes je blizu, preblizu širše regionalne vojne,” je še dodala.

COMMENTS

Wordpress (0)