GEN-I je v Severni Makedoniji zagnal že drugo veliko sončno elektrarno – TOPNEWS.si

GEN-I je v Severni Makedoniji zagnal že drugo veliko sončno elektrarno

GEN-I je v Severni Makedoniji zagnal že drugo veliko sončno elektrarno

Skupina GEN-I je v mestu Kavadarci zagnala drugo veliko sončno elektrarno v Republiki Severni Makedoniji. Elektrarna s skupno močjo 12 MW bo letno proizvedla do 15.500 MWh brezogljične energije in s tem doprinesla k razogljičenju energetskega sistema.

Na pobočjih gričevja v bližini mesta Kavadarci v Republiki Severni Makedoniji je Skupina GEN-I zgradila svojo že drugo veliko sončno elektrarno v tej državi. Kupili so 70.000 m2 veliko degradirano površino, na njej pa postavili 17.612 fotonapetostnih modulov, ki skupaj predstavljajo kar 60.000 m2 veliko površino. Njihova največja možna skupna moč (glede na vremenske razmere) znaša 12 MW. Odvisno od števila sončnih ur lahko ti moduli v letu dni proizvedejo do 15.500 MWh brezogljične energije. Upoštevajoč povprečno porabo enega gospodinjstva taka proizvodnja ustreza potrebam po električni energiji za kar 3.400 gospodinjstev. To pomeni prihranek 7.574 ton CO2 na leto.

Skupina GEN-I, ki kot uspešen mednarodni trgovec z električno energijo posluje na 24 veleprodajnih trgih, širi svoje aktivnosti tudi na področju obnovljivih virov električne energije. Tako so v Sloveniji zgradili že več kot 10.000 malih sončnih elektrarn, s projektom v Kavadarcih pa so zagnali že drugo veliko sončno elektrarno v tujini. Prvo so oktobra 2022 zgradili prav tako v Severni Makedoniji, v Amzabegovem v občini Sv. Nikole. S skupno močjo 17 MW proizvede do 25.000 MWh zelene energije. Z obema elektrarnama zdaj GEN-I v Severni Makedoniji pridobiva električno energijo, ki ustreza potrebam skoraj 9.000 gospodinjstev.

»GEN-I je zavezan k oblikovanju brezogljične prihodnosti in varovanju planeta. Že dolgo smo znani kot dobavitelj, ki svojim odjemalcem zagotavlja zgolj elektriko, ki ne povzroča izpustov CO2. Spadamo med vodilne energetske družbe v centralni in jugovzhodni Evropi, s projekti, kakršen je v Kavadarcih, pa rastemo tudi kot investitor v obnovljive vire električne energije. V Severni Makedoniji so tovrstne investicije vse pogostejše, saj z njimi izkoriščajo degradirana področja v trajnostne namene, kot je proizvodnja sončne energije. V Skupini GEN-I v zvezi z izgradnjo večjih sončnih elektrarn tudi v Sloveniji intenzivno razvijamo projekte, s katerimi bi degradiranim območjem ob sicer zahtevnejših prostorskih in regulatornih pričakovanjih dodali novo vrednost prek trajnostne proizvodnje brezogljične energije,« pojasnjuje predsednik uprave družbe GEN-I Maks Helbl.

Z drugo investicijo v Republiki Severni Makedoniji Skupina GEN-I povečuje svoj mednarodni portfelj električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije.

COMMENTS

Wordpress (0)