V Libanonu ubili še enega visokega poveljnika šiitskega gibanja Hezbolah Nabila Kauka – TOPNEWS.si

V Libanonu ubili še enega visokega poveljnika šiitskega gibanja Hezbolah Nabila Kauka

V Libanonu ubili še enega visokega poveljnika šiitskega gibanja Hezbolah Nabila Kauka

 

Izraelska vojska je danes sporočila, da so v soboto v napadu v Libanonu ubili še enega visokega poveljnika šiitskega gibanja Hezbolah Nabila Kauka. Hezbolah je njegovo smrt že potrdil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kauka, ki je bil član Hezbolahovega sveta za varnost, je v soboto ubilo izraelsko letalstvo, je danes sporočila izraelska vojska. Kot so dodali, je bil Kauk blizu vrhu gibanja ter je bil “neposredno vpleten v teroristične akcije proti Izraelu in njegovim državljanom”. Nabil Kaouk (1964 – 28. september 2024) je bil libanonski duhovnik in politik, ki je služil kot namestnik vodje izvršnega sveta Hezbolaha in poveljnik Hezbolahove “preventivne varnostne enote”. Urad za nadzor tujih sredstev ameriškega ministrstva za finance ( OFAC ) ga je označil za posebej označenega globalnega terorista . Kauk naj bi v okviru Hezbolaha deloval od 80. let prejšnjega stoletja, bil je tudi član centralnega sveta Hezbolaha. V gibanju so danes potrdili, da je umrl.

V zadnjih dneh je bilo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih več visokih predstavnikov Hezbolaha, v petek tudi dolgoletni vodja Hasan Nasrala.

Poleg njega je bilo, kot je danes sporočila izraelska vojska, ubitih še 20 drugih voditeljev Hezbolaha, med njimi poveljnik južnih enot Ali Karaki ter vodja Nasralovih varnostnikov Ibrahim Husein Džazini. Ubit naj bi bil tudi dolgoletni zaupnik Nasrale Samir Taufik Dib, poroča BBC.

Skupaj so bili v bunkerju v Bejrutu, ki je bil pod več civilnimi zgradbami.

Truplo Nasrale so pod ruševinami našli v soboto, ni pa še znano, kje in kdaj ga bodo pokopali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na truplu naj ne bi bilo vidnih ran, kar kaže na to, da je umrl zaradi notranjih krvavitev.

V Libanonu se bo sicer v ponedeljek zaradi smrti Nasrale začelo tridnevno žalovanje.

Izrael je napovedal, da bo napade na šiitsko gibanje v Libanonu še nadaljeval.

Po poročanju izraelskih medijev so v petkovem zračnem napadu na podzemni bunker v Bejrutu, v katerem je bil Nasrala, uporabili več kot 80 ton bomb, vključno s t. i. razbijalkami bunkerjev, bombami, ki lahko uničijo posebej utrjene zgradbe. V napadu je sodelovalo najmanj deset letal.

COMMENTS

Wordpress (0)