Izrael je v napadu v Bejrutu ubil vodjo Hezbolaha Hasan Nasrala -Hezbolah potrdil smrt svojega vodje Nasrale – TOPNEWS.si

Izrael je v napadu v Bejrutu ubil vodjo Hezbolaha Hasan Nasrala -Hezbolah potrdil smrt svojega vodje Nasrale

Izrael je v napadu v Bejrutu ubil vodjo Hezbolaha Hasan Nasrala -Hezbolah potrdil smrt svojega vodje Nasrale

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je danes potrdilo, da je bil ubit njihov vodja Hasan Nasrala. Ob tem je obljubilo, da bo v podporo Palestini in v obrambo Libanona nadaljevalo boj proti Izraelu, poroča tiskovna agencija Reuters. Izrael je pred tem sporočil, da je bil Nasrala ubit v petkovih napadih izraelske vojske v Bejrutu.

Na smrt Nasrale se je odzvalo tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. Zatrdilo je, da bo to le še okrepilo odpor v Palestini in Libanonu. “Najostreje obsojamo to barbarsko sionistično agresijo in napad na stanovanjske stavbe v južnem predmestju Bejruta ter menimo, da gre za strahopetno teroristično dejanje, pokol in grozljiv zločin,” je dodalo.

Oboroženo palestinsko gibanje Islamski džihad je poudarilo, da bodo “prej ali slej odporniške sile v Libanonu, Palestini in regiji prisilile sovražnika, da bo plačal ceno svojih zločinov in okusil poraz za to, kar so storile njegove grešne roke”.

Iranski predsednik Masud Pezeškian je prepričan, da bo uboj Nasrale le še okrepil odpor in da mednarodna skupnost ne bo pozabila, da je bil “ukaz za teroristični napad izdan iz New Yorka”. S tem je verjetno mislil na udeležbo izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja na seji Generalne skupščine ZN. Dodal je še, da ZDA ne morejo zanikati vpletenosti v uboj Nasrale, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Iransko zunanje ministrstvo je medtem v odzivu opozorilo, da se bo “pot Nasrale nadaljevala, njegov cilj pa se bo uresničil z osvoboditvijo Jeruzalema”. Iraške oblasti pa so obsodile uboj Nasrale in napovedale tridnevno žalovanje.

Francosko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je v stiku s svojimi regionalnimi in libanonskimi partnerji, da bi se izognili zaostrovanju razmer. Vodja Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini pa je na omrežju X opozoril, da bi nadaljnja širitev vojne povzročila le še večje trpljenje civilistov. “Civiliste je treba zaščititi. Civilna infrastruktura ne sme biti tarča napadov,” je še dodal.

Izraelske sile so minulo noč izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi bila po trditvah Izraela skladišča orožja Hezbolaha. Po navedbah izraelske vojske so bili v napadih v Bejrutu ubiti Nasrala in več drugih poveljnikov Hezbolaha.

“Napad je bil izveden, ko je Hezbolahovo višje poveljstvo delovalo na sedežu in izvajalo teroristične dejavnosti proti državljanom države Izrael,” je še sporočila vojska.

Iranski mediji medtem poročajo, da je bil v napadu na sedež Hezbolaha ubit tudi namestnik poveljnika operacij islamske revolucionarne garde Abas Nilforušan, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je pozneje Hezbolah označil za enega največjih sovražnikov Izraela. “Nismo v vojni z Libanonci, v vojni smo s Hezbolahom,” je nadaljeval in poudaril, da je bil sedež Hezbolaha v Bejrutu, kjer je bil v izraelskem napadu ubit Nasrala, po mednarodnem pravu legitimen vojaški cilj.

Dodal je še, da je Izrael civilistom omejil zborovanja na območjih osrednjega Izraela na tisoč ljudi, poroča britanski BBC.

COMMENTS

Wordpress (0)