Slovenija zasedanje Varnostnega sveta ZN o Libanonu sklicala za danes zvečer – TOPNEWS.si

Slovenija zasedanje Varnostnega sveta ZN o Libanonu sklicala za danes zvečer

Slovenija zasedanje Varnostnega sveta ZN o Libanonu sklicala za danes zvečer

Po posvetovanju z delegacijami in sekretariatom namerava Slovenija izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN o Libanonu na zahtevo Francije sklicati v sredo ob polnoči po srednjeevropskem času, so sporočili iz slovenske misije.

Stalna članica Varnostnega sveta ZN Francija je v ponedeljek zaradi zaostrovanja razmer med Izraelom in Libanonom zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN. Temu septembra predseduje Slovenija.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer in velikega števila civilnih žrtev, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, potem ko je Izrael izvedel obsežen napad na Libanon, v katerem je bilo po podatkih libanonskih oblasti več kot 500 žrtev.

 

Izrael ne želi začeti kopenske ofenzive na Libanon, je danes dejal veleposlanik pri ZN Danny Danon v zvezi z napadi na šiitsko gibanje Hezbolah, ki so v svetu okrepili bojazen pred širšo vojno na Bližnjem vzhodu.

“V preteklosti smo že imeli izkušnje z Libanonom. Ne želimo začeti nikakršne kopenske ofenzive,” je dejal Danon novinarjem v Združenih narodih. Poudaril je, da Izrael ne želi pošiljati svojih vojakov v tujino, da pa je odločen zaščititi izraelske civiliste.

“Raje imamo diplomatsko rešitev. Če ta ne deluje, uporabljamo druge metode, da drugi strani pokažemo, da mislimo resno,” je še poudaril v izjavi ob robu splošne razprave Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Izrael je v ponedeljek okrepil napade na cilje Hezbolaha na jugu in vzhodu Libanona, v katerih je po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje umrlo več kot 550 ljudi. To je po poročanju tujih tiskovnih agencij največje število smrtnih žrtev v enem dnevu po koncu državljanske vojne v Libanonu med letoma 1975 in 1990.

Danes je Izrael izvedel obsežne nove napade, vključno z napadom na južno predmestje Bejruta, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, med njimi eden od poveljnikov Hezbolaha. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da se bodo napadi še nadaljevali.

Premier Robert Golob pa bo danes vodil odprto razpravo Varnostnega sveta ZN na temo voditeljstva za mir, kar bo osrednji dogodek slovenskega predsedovanja VS ZN. V nadaljevanju splošne razprave v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN je danes med drugim predviden govor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Potekalo bo tudi izredno zasedanje VS ZN o Libanonu, ki ga je Slovenija sklicala na zahtevo Francije zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in Libanonom.

Golob je v intervjuju za STA v ponedeljek ocenil, da gre pri voditeljstvu za mir za aktualno temo, saj med drugim obravnava vse tri velike konflikte v Ukrajini, Gazi in Sudanu.

“Žal Varnostni svet danes ne more opravljati osnovnega poslanstva pri nobenem od velikih konfliktov. Hkrati želimo sprožiti razpravo, kako spremeniti delovanje Varnostnega sveta za naprej, da bi v bodoče konflikte preprečili,” je dejal premier.

Varnostnemu svetu bodo danes med posebnim zasedanjem, ki se tematsko povezuje z vrhom za prihodnost, poročali generalni sekretar ZN Antonio Guterres, predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjana Spoljarič Egger ter nekdanja predsednica Liberije in članica mednarodnega združenja uglednih osebnosti oziroma starešin Ellen Johnson Sirleaf.

Ob nadaljevanju zasedanja GS ZN, ki se je začelo v torek, bosta zbrane med drugim nagovorila predsednika Ukrajine in Francije, Volodimir Zelenski in Emanuel Macron.

Slovenski premier bo skupščino nagovoril v petek. Za danes pa ima na programu med drugim sprejem v cerkvi sv. Cirila v New Yorku, kjer se bo srečal s predstavniki slovenske skupnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)