(VIDEO) “New York, New York” – Tina Gaber, ki v New Yorku spremlja premiera Roberta Goloba, “stopila v ospredje” na dogodku organizacije Save the Children – TOPNEWS.si

(VIDEO) “New York, New York” – Tina Gaber, ki v New Yorku spremlja premiera Roberta Goloba, “stopila v ospredje” na dogodku organizacije Save the Children

(VIDEO) “New York, New York” –  Tina Gaber, ki v New Yorku spremlja premiera Roberta Goloba, “stopila v ospredje” na dogodku organizacije Save the Children

Predsednik vlade Robert Golob danes  nadaljuje delovni obisk v New Yorku v okviru 79. zasedanja generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Na delovnem obisku ga spremlja partnerka Tina Gaber, s katero se bo udeležil nekaterih dogodkov do 28. septembra.

Na  fotografiji, ki jo je na svojem  instagram profilu objavil predsednik vlade Robert Golob v “Team Slovenia” ni Tine Gaber, pa tudi na  posnetkih iz ZDA doslej ni opaziti njegove spremljevalke Tine Gaber. čeprav je Gabrova odpotovala v New York, kjer bosta z Robertom Golobom do  naslednjega vikenda.

Golobova partnerica Tina Gaber, ki je v New York pripotovala z njim, se bo   v prihodnjih dneh udeležila nekaterih dogodkov ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN, s poudarkom na humanitarnih aktivnostih na kriznih območjih.  Tako sta skupaj obiskala dogodek humanitarne organizacije Save the Children.

 

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes kot osrednji govorec nastopil na dogodku organizacije Save the Children. Zbrane so nagovorili tudi kraljica Hašemitske kraljevine Jordanije Rania al Abdullah, predsednik vlade Republike Irske Simon Harris in predsednik vlade Palestinske oblasti Mohamad Mustafa.

Organizacija Save the Children pomaga otrokom, da ostanejo varni, zdravi, se izobražujejo in tako spreminjajo njihovo prihodnost na bolje. Pred začetkom dogodka sta se premier dr. Golob in gospa Tina Gaber srečala z glavno izvršno direktorico organizacije Save the Children Inger Ashing, nato pa še s kraljico Hašemitske kraljevine Jordanije Ranio al Abdullah.

Premier dr. Golob je uvodoma v svojem nagovoru izrazil čast, da sodeluje na takšnem dogodku ter se zahvalil organizatorjem, podpornikom in vsem drugim, ki na kakršenkoli način pomagajo otrokom v Gazi in na Zahodnem bregu. »Čemur smo priča v Gazi, je nekaj, kar presega tudi najbolj grozno domišljijo,« je povedal premier in dodal: »Kdaj je postalo normalno, da so otroci vojaške tarče? Kdaj je postalo normalno, da so šole in humanitarni delavci postali vojaške tarče? To je nekaj, kar je treba nemudoma ustaviti, saj je to zelo nevaren precedens, ne samo za Palestino, ampak za mir in stabilnost po vsem svetu.«

Premier je dodal, da je to prizadevanje za mir in varnost otrok nekaj, kar smo dolžni storiti tudi zaradi prihodnosti naših otrok. »Kot oče vem, da ni druge poti, kot da si prizadevam za podporo na obeh ravneh, na politični in tudi na humanitarni. Želim pohvaliti organizacijo UNRWA in vse druge agencije ZN za njihovo izjemno delo, ki ga opravljajo, za njihovo požrtvovalnost ob izgubah človeških življenj med njihovim osebjem navkljub,« je povedal premier in dodal, da se na nas lahko zanesejo. »Tudi na evropski ravni si bomo prizadevali za priznanje vašega dela in tudi za podporo v prihodnje. Narediti majhen korak je tudi to, kar Slovenija počne na terenu,« je dejal. Slovenija je v preteklih letih sodelovala pri rehabilitaciji več kot 200 otrok iz Gaze in Zahodnega brega. Nekateri med njimi so v zadnji agresiji na Gazo izgubili življenje, a to ne ustavlja naših prizadevanj za prihodnost, je povedal premier. »Oktobra prihaja v Slovenijo naslednja skupina otrok skupaj s starši, saj želimo pokazati, da bomo poskušali narediti, kar bomo lahko.« Premier dr. Golob je še dodal, da bo tudi v svojem petkovem nastopu na Generalni skupščini ZN svetovnim voditeljem prenesel sporočilo otrok iz Palestine, ki so se preko video povezave vključili iz begunskega taborišča na Zahodnem bregu

Jordanska kraljica Rania je spregovorila o žrtvah med otroki v Gazi in na Zahodnem bregu ter izpostavila, da so prikrajšani za otroštvo, trpijo in so prisiljeni v življenje odraslih. Odrasli pa smo zatajili v skrbi za otroke iz Gaze. Irski predsednik vlade Simon Harris je poudaril, da bo Irska stala ob strani Palestini, dokler ne bo priznana rešitev dveh držav. Predsednik vlade Palestinske oblasti Mohamad Mustafa se je v zelo čustvenem nagovoru zahvalil slovenskemu in irskemu premierju za vso podporo z upanjem, da bodo ta prizadevanja prispevala k čimprejšnjemu miru v dobro otrok v Gazi in na Zahodnem bregu. Izpostavil je grozote v Gazi in se vprašal, kaj lahko otroci v Gazi sporočijo mednarodni skupnosti.

Premier dr. Golob je dan sicer začel z udeležbo na dogodku, ki se osredotoča na financiranje jedrske energije. Dogodek je povezal voditelje držav, ministre, voditelje v segmentu jedrske energije in financ ter energetike z namenom iskanja rešitev v smeri zmanjšanja ogljičnega odtisa. Uvodni nagovor je imel gospod John Podesta, višji svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za čisto energijo, ki je poudaril, da so klimatske spremembe pred nami in da moramo razmišljati o kombinaciji vseh oblik energije, ki bodo prispevale k zmanjšanju posledic podnebnih sprememb. Izpostavil je jedrsko energijo, ki je po njegovih besedah “čista in zanesljiva”.

Premier dr. Golob je v govoru izpostavil, da je edina uganka, ki jo je treba rešiti – finančna plat. Finančni trgi se morajo prilagoditi in razviti nove finančne instrumente, da bi jedrska energija postala konkurenčna drugim virom energije brez CO2. »Veseli me, da razpravljamo o financiranju jedrske energije. Ne gre le za to, ali se bomo odločili za obnovljive vire energije ali jedrsko energijo. Izbrati moramo oboje, vendar morata biti konkurenčni, ko gre za stroške,« je povedal premier. Dodal je tudi, da pri ukrepanju ne smemo odlašati in moramo ravnati odločno in kolektivno. Jedrska energija pa je realen in trajnosten vir za prihodnost.

Tina Gaber  naj bi se na vzporednih dogodkih, ob splošni razpravi svetovnih voditeljev 79.na zasedan Generalne skupščine ZN, udeležila tudi kosila, ki ga bo gostila prva dama ZDA, Jill Biden.

COMMENTS

Wordpress (0)