(V ŽIVO) Von der Leyen v DZ poslala pismo premierju Golobu s pomisleki glede Vesela – Marti Kos resor širitve – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Von der Leyen v DZ poslala pismo premierju Golobu s pomisleki glede Vesela – Marti Kos resor širitve

(V ŽIVO) Von der Leyen v DZ poslala pismo premierju Golobu s pomisleki glede Vesela – Marti Kos resor širitve

Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti,” je premier Robert Golob danes sporočil v odzivu na napoved, da bo slovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev. Postopek potrditve njene kandidature v Sloveniji sicer še poteka.

“Slovenija sprejema odgovorno nalogo. Zaupan ji je ključ do zagotavljanja stabilnosti in miru v naši neposredni soseščini in širše ter kako prispevati k temu, da se bo s pomočjo evropske ideje stabiliziral tako Zahodni Balkan kot vzhodno sosedstvo,” je še sporočil Golob, kot izhaja iz objave na profilu vlade na omrežju X.

Marta Kos bo v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev, je danes v Strasbourgu sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Po njenih besedah bo pristojna za širitev Evropske unije, pa tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi, države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU.

Predsednica Evropske komisije je ob tem opozorila, da postopek potrjevanja, ki vključuje nezavezujoče stališče nacionalnega parlamenta, v Sloveniji še poteka. “Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil,” je povedala.

Von der Leyen je  v DZ poslala tudi  pismo premierju Golobu s pomisleki glede Vesela. Ob 12. uri, bo predsednik vlade dr. Robert Golob podal izjavo o novi sestavi Evropske komisije in vlogi, ki je zaupana Sloveniji.

Slovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos bo v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev, je danes v Strasbourgu sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je dodala, da postopek potrditve kandidature Kos v Sloveniji še poteka.

Marta Kos bo po besedah von der Leyen pristojna za širitev Evropske unije, pa tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi. Države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU, je dejala.

Predsednica komisije je opozorila, da postopek potrjevanja, ki vključuje nezavezujoče stališče nacionalnega parlamenta, v Sloveniji še poteka. “Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil,” je povedala.

V odgovoru na vprašanje o domnevnih pritiskih na posamezne države članice, naj zamenjajo kandidata, je poudarila, da so bila pogajanja z voditelji držav članic intenzivna. Vsem se je zahvalila za zelo konstruktivno delo, ki so ga skupaj opravili.

Von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu predstavila svojo prihodnjo komisarsko ekipo, v kateri bo šest izvršnih podpredsednikov, od tega štiri ženske. Prihajajo iz Francije, Španije, Italije, Finske, Estonije in Romunije.

COMMENTS

Wordpress (0)