“Tako pač je v politiki. Včasih se je treba tudi prilagoditi situaciji” – Golob za TVS komentiral vročo komisarsko zgodbo in zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja – TOPNEWS.si

“Tako pač je v politiki. Včasih se je treba tudi prilagoditi situaciji” – Golob za TVS komentiral vročo komisarsko zgodbo in zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja

“Tako pač je v politiki. Včasih se je treba tudi prilagoditi situaciji” – Golob za TVS komentiral vročo komisarsko zgodbo in zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja

Premier Robert Golob je nocoj v pogovoru za TV Slovenija znova zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja za zamenjavo kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela in posredno namignil, da Slovenija v novi sestavi Evropske komisije cilja na resor za širitev EU. Komentiral je tudi mednarodno politično dogajanje.

“Vsak šef ima pravico postaviti kriterije, kdo naj bo v njegovi ekipi, da bo ta delovala,” je ocenil Golob, ki je znova zavrnil namigovanja o političnem pritisku iz Bruslja za zamenjavo Tomaža Vesela. Ta je svoj odstop od kandidature za evropskega komisarja v začetku meseca uradno pripisal različnim pogledom na delovanje prihodnje sestave komisije, ki naj bi izhajali iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

“Slovenija ni bila edina država, kjer so se dogajale menjave komisarskih kandidatov,” je še dejal Golob, pri čemer je izpostavil Francijo, kjer je do zamenjave kandidata prišlo ravno danes, potem ko je s položaja odstopil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki je bil predlagan tudi za nov mandat.

Premier ob tem ni želel komentirati obtožb Bretona na račun predsednice Evropske komisije, da je odstopil zaradi njenega pritiska. Golob je dejal, da to ni povezano z Veselom in da ima vsak kandidat “svojo zgodbo”.

Menil je še, da mora o resorju, ki ga bo dobila Slovenija, javnost najprej obvestiti predsednica komisije, je pa posredno namignil na resor za širitev unije.

“Resor, za katerega se mi potegujemo, je ravno ta, kako zagotoviti stabilnost in mir v naši neposredni soseščini pa tudi širše. In kako prispevati k temu, da bo evropska ideja v resnici pomagala, da se stabilizira tako Zahodni Balkan kot Vzhodna Evropa,” je povedal Golob.

Glede napovedi, da namerava predsednica Evropske komisije svojo novo ekipo kljub zapletom predstaviti v torek, je dejal, da je “za zdaj tako predvideno, je pa še možno vse, tudi zaradi proceduralnih zapletov, ki izhajajo tudi iz Slovenije”.

Von der Leyen namreč še vedno čaka na uradno potrditev nove komisarske kandidatke iz Slovenije Marte Kos, ki jo mora zaslišati parlamentarni odbor za zadeve EU. Predsednik odbora Franc Breznik iz vrst opozicijske SDS seje še ni sklical, saj zahteva dostop do pisma, v katerem naj bi von der Leyen pozvala Goloba k zamenjavi prvotnega kandidata Vesela.

 

COMMENTS

Wordpress (0)