(VIDEO) “V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili” – Golob očital opoziciji, da” poskuša z demontažo pravne države in krnitvijo demokracije” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili” – Golob očital opoziciji, da” poskuša z demontažo pravne države in krnitvijo demokracije”

(VIDEO) “V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili” – Golob očital opoziciji, da” poskuša z demontažo pravne države in krnitvijo demokracije”

Poslanci in ministri strank koalicije so danes na Brdu pri Kranju pregledali uresničevanje koalicijske pogodbe ter določili prioritete in cilje, ki jih nameravajo izpolniti do konca mandata. Po besedah premierja Roberta Goloba ostajajo prednostna področja koalicije zdravstvo, stanovanja, podnebna politika, znanje, javne finance in pravna država.

Med cilji, ki so si jih danes zastavili, je Golob kot ključno področje navedel borbo za demokracijo in pravno državo. Ob tem je izpostavil dogajanje v državnem zboru, kjer po njegovih besedah opozicija poskuša z demontažo pravne države in krnitvijo demokracije. “V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili,” je poudaril Golob.

Področja, na katerih bodo do konca mandata uvajali spremembe, so po Golobovih besedah zelo raznolika. Na prvo mesto pa je koalicija postavila zdravje. V sredo predstavljen osnutek novele zakona o zdravstveni dejavnosti je po njegovih besedah ključni korak na področju zdravstva, s katerim bodo zagotovili, da se bodo zasebne iniciative uspešno ločile od javne zdravstvene mreže.

Med prioritetami koalicije do konca mandata je navedel tudi stanovanjsko politiko, prav tako ne bodo zanemarjali podnebnih politik. Poleg tega je “izjemno pomembno” področje znanja, ki mu bodo v prihodnjih mesecih namenili dodatno, tako finančno kot zakonsko podporo. Premier je izpostavil zametke davčnih sprememb in plačno reformo v javnem sektorju.

Glede slednje je dejal, da so pogajanja s sindikati javnega sektorja v sklepni fazi in imajo zaenkrat dobre povratne informacije, a da ne želi prejudicirati, kdaj bodo zaključena. Želi pa si, da bi bilo to čim prej, da bodo s spremembami zakonodaje lahko plače v javnem sektorju povišali s 1. januarjem prihodnje leto.

Prioritete, ki jih je določila koalicija, bo po Golobovih napovedih vseboval tudi proračun, ki ga bodo pripravili v prihodnjih tednih. “To je bil namen današnjega koalicijskega vrha, da se poenotimo, da jasno vemo, kaj so prioritete, da potem tudi vsi ostali ukrepi, vključno s proračunom, temu sledijo,” je poudaril premier, ki je prepričan, da se v koaliciji znajo poenotiti okoli skupnih ciljev ter da je zaupanje med koalicijskimi partnerji “bistveno trdnejše od tega, kar se zdi”.

Obenem je izpostavil dosežke vladne koalicije v prvi polovici mandata. Kot pravi, so z doseženim zadovoljni. Danes je namreč inflacija v Sloveniji globoko pod evropskim povprečjem, Slovenija je ena tistih držav, ki kljub popravkom napovedi še vedno za skoraj dvakrat presega evrsko povprečje pri gospodarski rasti. Slovenija je tudi ena od držav, ki ima najvišjo stopnjo zaposlenosti in najnižjo stopnjo brezposelnosti, je navedel Golob.

Prav tako so v obdobju te vlade plače vseh zaposlenih rasle hitreje od inflacije, imamo realno rast prihodkov, je podaril premier in dodal, da je Slovenija najmanj izpostavljena tveganju revščine v Evropi. “To imenujemo v koaliciji blaginja, uravnotežen razvoj, ki vodi Slovenijo v boljšo prihodnost,” je sklenil.

Tudi predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han je ocenil, da je vladajoča koalicija po podpisu koalicijske pogodbe naredila veliko dobrih stvari. “Zato so danes tudi rezultati takšni kot so, torej gospodarska rast, brezposelnost, BDP, zmanjšujemo nominalno zadolženost,” je naštel.

Po Hanovih besedah bi sicer po poplavah lahko naredili še kakšen korak naprej, “ampak pri tem denarju, ki smo ga namenili za poplave, pri vseh težavah, mislim, da smo lahko zadovoljni”. Dodal je, da razume nekaj posameznikov, ki so v težavah. “Verjemite mi, do konca mandata bodo vsi na nek način tudi na tem področju rešeni,” je obljubil.

Priznal je, da bi bila včasih potrebna kakšna beseda manj in kakšna realizacija več. Meni, da kopica zakonodaje ne bo rešila vseh problemov, ampak da je naloga vsakega ministra, da spremlja svoje področje in primerno reagira. Vse skupne prioritete pa da bodo realizirali, zato je sam optimističen.

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da vodijo resorje, ki niso enostavni, njihova glavna zaveza pa je ureditev stanovanjske politike, “ki ne vključuje zgolj izgradnje novih stanovanj, ampak tudi urejanje najemniškega trga, Airbnb, tudi davek na premoženje”.

Med dosežki je omenila še ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in minimalno plačo, ki je “visoka čez 1200 evrov bruto in bo zdaj postala izhodiščni plačni razred v javnem sektorju”. “Verjamem, da bomo ob koncu mandata pustili mnogo boljše stanje v državi, kot smo ga dobili,” je dodala Vrečko.

COMMENTS

Wordpress (0)