Golob sprejel odstop Vesela od kandidature za evropskega komisarja – TOPNEWS.si

Golob sprejel odstop Vesela od kandidature za evropskega komisarja

Golob sprejel odstop Vesela od kandidature za evropskega komisarja

Premier Robert Golob je danes sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot razlog za odstop je Vesel navedel različne poglede na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Vesel je premierja o odstopu od kandidature obvestil na današnjem srečanju. “V kandidaturo sem se podal z iskrenimi nameni v korist Slovenije. Žal s predsednico von der Leyen ne deliva istega koncepta delovanja Evropske komisije. Sloveniji na tej poti želim, da dobi končno vpliven in dober resor,” je ob tem dejal Vesel in se zahvalil premierju za izkazano zaupanje.

Kot so sporočili iz kabineta, je Golob že opravil pogovore s koalicijskimi partnerji z namenom nadaljnjih korakov pri imenovanju novega kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja.

Vlada bo o novem predlogu kandidatke oziroma kandidata razpravljala v ponedeljek, sledila bo predstavitev pred pristojnim odborom v DZ. Premier Golob bo o novem imenu predsednico von der Leyen obvestil po zaključku zakonsko predpisanih postopkov, so še dodali.

Do Veselovega odstopa od kandidature prihaja, medtem ko naj bi von der Leyen pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. To je že v ponedeljek storila Romunija. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za spolno uravnoteženo Evropsko komisijo.

Portal N1 poroča, da je von der Leyen v četrtek Golobu poslala ostro pismo, v katerem naj bi ponovila, da s kandidaturo Vesela ni zadovoljna in da od Slovenije še vedno pričakuje kandidatko za komisarsko mesto. Dejala naj bi tudi, da si v svoji ekipi želi močna politična imena.

STA se je z vprašanji v zvezi s tem obrnila na kabinet predsednika vlade, a na odgovore še čaka. Na Evropski komisiji medtem zadeve ne želijo komentirati.

Von der Leyen je sicer v sredo poudarila, da je ključno merilo pri sestavljanju komisije kompetentnost kandidatov, prizadeva pa si tudi za geografsko, politično in spolno uravnoteženost. Merilo kompetentnosti po njenem izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU.

COMMENTS

Wordpress (0)