(V ŽIVO) Sestanek koalicije: Matjaž Han potrdil, da so bili ministri SD-ja glede davčne reforme na vladi vzdržani in pričakujejo dodatna usklajevanja – Za Levico v nadaljevanju ključna obdavčitev premoženja – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Sestanek koalicije: Matjaž Han potrdil, da so bili ministri SD-ja glede davčne reforme na vladi vzdržani in pričakujejo dodatna usklajevanja – Za Levico v nadaljevanju ključna obdavčitev premoženja

(V ŽIVO) Sestanek koalicije: Matjaž Han potrdil, da so bili ministri SD-ja glede davčne reforme na vladi vzdržani in pričakujejo dodatna usklajevanja –  Za Levico  v nadaljevanju ključna obdavčitev premoženja

Vodstva koalicijskih strank na današnjem sestanku prečesavajo ključne zakonodajne predloge za jesen. Medtem ko so partnerji enotni, da v vrhu prioritet ostaja reševanje zdravstva, je več razhajanj med vladno ekipo in koalicijsko SD glede predlaganega davčnega svežnja. V SD tako danes pričakujejo dodatna usklajevanja.

Koalicijski partnerji bodo ob aktualni zakonodaji na današnjem posvetu dorekli tudi teme, ki bodo v ospredju na koalicijskem vrhu prihodnji teden. Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je ob prihodu na sestanek zatrdil, da koalicija veliko počitnic ni imela, današnji sestanek in koalicijski vrh pa da sta namenjena pregledu dosedanjega dela in možnosti izboljšav. Odnosi in sodelovanje med koalicijskimi partnerji pa so pred zahtevno jesenjo po njegovi oceni na “izjemno visoki ravni”.

 

V koalicijski SD sicer ob drugih aktualnih temah danes pričakujejo tudi pogovor o predlaganem davčnem svežnju, ki ga je vlada minuli teden poslala v parlamentarni postopek. Minister za gospodarstvo in predsednik SD Matjaž Han je namreč minuli četrtek, ko je predlog obravnavala vlada, dejal, da gospodarsko ministrstvo za zdaj ni zadovoljno z vsemi rešitvami iz svežnja, ter izrazil željo po dodatnih usklajevanjih.

Kot je Han povedal ob prihodu na usklajevanja, ministri SD na dopisni seji predlogov davčnih sprememb niso podprli. So namreč zadržani, a velja, da če ministri na dopisni seji izrecno ne nasprotujejo predlogom, pomeni, da so za. Danes tako pričakujejo pogovor o tem, kaj je v fazi sprejemanja zakonov še možno spremeniti, in sicer predvsem glede predlaganih ukrepov, ki se tičejo čezmejnih delavcev in normirancev. “Vse bomo danes povedali na tem sestanku, zdaj nisem več v funkciji, da bi reševal vse probleme na ulici,” je dejal Han.

A po njegovih besedah SD za zdaj ne načrtuje vlaganja lastnih dopolnil. “Vlada je ta trenutek še celota, mi vemo, kje so problemi in jih bomo poskusili reševati,” je zatrdil. Obenem je ocenil, da so odnosi v koaliciji odlični, a da slednje ne pomeni, da koalicijski partnerji ne morejo imeti drugačnih stališč ali pogledov.

Ministri Levice so medtem predlagane ukrepe na dopisni seji vlade podprli, je ob prihodu na sestanek dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko. DZ sicer še ni obravnaval sprememb, zato ocenjuje, da je še prostor za pogovor. “Treba pa je povedati, da gre za prvi del napovedane davčne reforme. Za nas v Levici je ključno, da se pogovarjamo o pravični davčni reformi, kjer pa je seveda prioritetno, kaj se bo dogajalo v drugem delu, in to je obdavčitev premoženja,” je izpostavila Vrečko.

Tudi Sajovic je poudaril, da gre šele za prvi del napovedane davčne reforme. Tudi današnje ostre očitke NSi o neustreznosti ukrepov je zavrnil z besedami, da od “strank, ki govorijo, da drva več ne gorijo, pričakuješ populizem, opozarjanje nase”. Tako je ocenil, da kdor bi v trenutku na mizo prinesel celovito davčno reformo, je ne bi izvedel, zato podpira “drobne vsebinske korake v pravo smer”, ki jih je po njegovi oceni v predlaganem svežnju kar nekaj.

Sicer pa koalicijske partnerje danes čaka pogovor tudi o drugih prioritetah v prihajajočih mesecih. Tako v SD kot Svobodi med temi izpostavljajo popoplavno sanacijo in posamezne zdravstvene zakone. Slednje so izpostavili tudi v Levici, kjer zatrjujejo, da so zanje ključne tudi vse teme, ki se dotikajo resorjev v njihovi kvoti ter naslavljajo pravično in solidarno družbo. Sajovic je med prioritetami naštel še varnost državljanov.

COMMENTS

Wordpress (0)