(VIDEO) Kdo vse je prišel na Blejski strateški forum, koga ni bilo in kako je hči Milana Kučana protestirala pred Festivalno dvorano? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo vse je prišel na Blejski strateški forum, koga ni bilo in kako je hči Milana Kučana protestirala pred Festivalno dvorano?

(VIDEO) Kdo vse je prišel na Blejski strateški forum, koga ni bilo in kako je hči Milana Kučana protestirala pred Festivalno dvorano?

Blejski strateški forum  ni samo  največji zunanjepolitični dogodek ampak tudi priložnost za mreženje, predvsem pa udeležba visokih političnih gostov iz tujine  kaže na  to kakšno podporo ima aktualna vladna garnitura  ne samo doma, ampak tudi v tujini. Glede na udeležbo predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je  še pred začetkom BSF-ja obiskala Koroško, je Golobovi Garnituri  in zunanji ministrici Tanji Fajon vsekakor uspelo maksimalno.

Po diplomatski rdeči preprogi se je sprehodil še hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama in srbski premier Miloš Vučević, ki so sodelovali na tako imenovanem predsedniškem panelu.

Največ pozornosti je bilo namenjene udeležbi nekdanje izraelska zunanja ministrica Cipi Livni na paradni dogodek slovenske zunanje politike ni prišla po rdeči preprogi, ampak pri stranskem vhodu, kar pa očitno ni pomirilo protestnikov med katerimi je bila tudi Ana Kučan, arhitektka (in hčerka nekdanjega predsednika države Milana Kučana), ki si je z rdečo barvo simbolično premazala roke, kar naj bi dokazovalo, da ima tudi EU krvave roke zaradi izraelskega genocida nad Palestinci.

Protestniki,, ki jih je koordiniral Jaša Jenull in  ki so na Bledu protestiral zaradi neukrepanja EU glede Palestine, so imeli podpornike tudi med udeleženci blejskega strateškega foruma v dvorani. Tako je nekdanji predsednik Danilo Türk ob prihodu dejal, da se v “Gazi  dogaja genocid” in dodal:  “Dobro je, da so protestniki tukaj.”

 

 

 

Še bolj eksplicit6na je bila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ob prihodu dejala: “Povsem legitimen protest, in če mene vprašate, izbira te gostje ni bila ravno posrečena. V goste namreč ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo, ki zanika ustanovno listino Organizacije združenih narodov. Sama sem preposlušala kar nekaj njenih izjav, zelo radikalne so. Slovenija dela točno nasprotno v Varnostnem svetu, namreč zavzemamo se za to, da bi znotraj mednarodnega prava našli rešitve, ta gospa pa takšnih naporov ne priznava,” je odločitev vlade, da povabi nekdanjo izraelsko političarko, komentirala predsednica.

 

Seveda je Blejski strateški forum  tudi priložnost za gospodarstvenike in različne vplivneže in vplivnice, ki pa jih letos, za razliko od prejšnjih let ni bilo tako veliko. Med gospodarstveniki sta vsekakor izstopala Janez Škrabec, znan kot direktor gradbenega podjetja Riko, ki bil  poleg Googla, Microsofta, in podjetja Porsche Slovenija tudi eden od glavnih sponzorjev dogodka, Iztok Seljak direktor Hidrie ene od vodilnih globalnih korporacij na področju avtomobilskih in industrijskih tehnologij.

Seveda pa ni manjkal niti Božo Dimnik, ki je že več desetletij eden najvplivnejših lobistov na naših tleh.

 

COMMENTS

Wordpress (0)