(V ŽIVO) “Svet vzporednih realnosti” – Začenja se 19. Blejski strateški forum – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Svet vzporednih realnosti” – Začenja se 19. Blejski strateški forum

(V ŽIVO) “Svet vzporednih realnosti” – Začenja se 19. Blejski strateški forum

Na Bledu se danes pod naslovom Svet vzporednih realnosti začenja 19. Blejski strateški forum. Naslov naj bi odražal potrebo po iskanju mostov za preseganje razdorov. V duhu tega bo vsebinski fokus dvodnevnega foruma poziv k sodelovanju v skupno dobro. Dogodka se bo udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Organizatorji pričakujejo udeležence iz vsega sveta, ki bodo na Bledu naslovili tako akutne tematike, kot sta krizi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, kot tudi težave, ki terjajo dolgoročnejši razmislek.

Forum se bo začel z nagovoroma zunanje ministrice Tanje Fajon in predsednice republike Nataše Pirc Musar, spregovorila pa bosta tudi von der Leyen ter prek video povezave generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Slovenija je namreč s septembrom prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN.

Sledil bo panel voditeljev z udeležbo predsednikov vlad Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije, Roberta Goloba, Andreja Plenkovića, Edija Rame in Miloša Vučevića.

Tema vojne v Gazi bo na sporedu v nadaljevanju prvega dne foruma, saj bodo udeleženci prisluhnili spletnemu pogovoru z generalnim sekretarjem in soustanoviteljem Palestinske nacionalne pobude Mustafo Bargutijem, ki mu bo sledil pogovor z nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni. Njena udeležba je razburila nevladnike in stranko Levica, ki so od vlade zahtevali, naj ji prekliče vabilo, kar so organizatorji zavrnili, saj da je BSF namenjen soočanju različnih pogledov.

Na BSF bo govora tudi o širitvi EU, predsedniških volitvah v ZDA, kibernetski varnosti, boju proti dezinformacijam, energetski in vodni varnosti ter zelenem prehodu. Napovedana je udeležba številnih vidnih predstavnikov držav in civilne družbe, vključno s von der Leyen in Julijo Navalno, soprogo pokojnega ruskega oporečnika Alekseja Navalnega.

Zaradi BSF bo na Gorenjskem občasno povečan in oviran promet, je opozorila policija, vzpostavljene bodo tudi kratkotrajne zapore prometa. Dogajanje na Blejskem strateškem in ob njem bomo prenešali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Top TV Slovenija.

COMMENTS

Wordpress (0)