(VIDEO) Kitajska in Filipini izmenjujeta obtožbe glede krivde za sobotno namerno trčenje ladij – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kitajska in Filipini izmenjujeta obtožbe glede krivde za sobotno namerno trčenje ladij

(VIDEO) Kitajska in Filipini izmenjujeta obtožbe glede krivde za sobotno namerno trčenje ladij

Kitajska in Filipini  se medsebojno obtožujeta o tem, kdo je v  soboto povzročil trčenje med njunima ploviloma v zadnjem izbruhu napetosti zaradi spornih voda in pomorskih značilnosti v Južnokitajskem morju.

V izjavi, objavljeni na družbenih medijih, je bil tiskovni predstavnik kitajske obalne straže Liu Dejun citiran, da je filipinska ladja manevrirala in “namerno trčila” v ladjo kitajske obalne straže “na neprofesionalen in nevaren način, “poroča AP.

Filipinski uradniki v Manili so povedali, da je bila njihova ladja obalne straže, BRP Teresa Magbanua, tista, ki jo je kitajska obalna straža trikrat zaletela brez kakršne koli provokacije in povzročila škodo na filipinski ladji.

To je bil drugi spopad v zadnjih dneh v bližini Sabina Shoala, približno 140 kilometrov (85 milj) zahodno od filipinske province Palawan, v mednarodno priznani izključni ekonomski coni Filipinov.

 

 

 

Filipinska ladja Magbanua je od sredine aprila zasidrana v Sabini, potem ko je Manila sumila, da bi lahko Kitajska zgradila zgradbo za zavzetje nenaseljenega atola. Kitajska je gojila iste sume in je nedavno vložila diplomatski protest proti Filipinom zaradi dolgotrajne prisotnosti ladje na plitvini.

Kitajska hitro širi svojo vojsko in postaja vse bolj odločna pri uveljavljanju svojih zahtev po skoraj celotnem Južnokitajskem morju, ki je ključnega pomena za mednarodno trgovino. Napetosti so pripeljale do pogostejših konfrontacij, predvsem s Filipini, in bi se lahko zavlekle tudi do ZDA, ki so s pogodbo zavezane k obrambi Filipinov. Dolgotrajni ozemeljski spori vključujejo tudi druge tožnike, vključno z Vietnamom, Tajvanom, Malezijo in Brunejem.

Kitajska je zavrnila sodbo arbitražnega senata, ki ga podpira ZN, ki je zanikal skoraj vse njene zgodovinsko utemeljene terjatve v Južnokitajskem morju.

Komodor Jay Tarriela iz filipinske obalne straže je na brifingu za novinarje v Manili dejal, da je Magbanua znova spustila sidro in se ne bo umaknila iz Sabina Shoal “kljub nadlegovanju, ustrahovanju in eskalacijskemu ukrepanju kitajske obalne straže.”

Videoposnetek, ki ga je objavila filipinska obalna straža, kaže, da je ladja kitajske obalne straže zaletela ladjo Magbanua.

Združene države so obsodile “številne nevarne kršitve mednarodnega prava s strani LRK (Ljudske republike Kitajske), vključno z današnjim namernim napadom na BRP Teresa Magbanua, medtem ko je ta izvajala zakonite operacije v izključni ekonomski coni Filipinov.” “Stojimo s Filipini pri spoštovanju mednarodnega prava,” je ameriška veleposlanica v Manili MaryKay Carlson dejala v izjavi, ki jo je objavila na X.Združene države so večkrat opozorile, da so dolžne braniti Filipine, če bodo filipinske sile izpostavljene oboroženemu napadu v Južnokitajskem morju.

V torek je adm. Samuel Paparo, vodja indo-pacifiškega poveljstva ZDA, dejal, da je ameriška vojska odprta za posvetovanja o spremstvu filipinskih ladij v spornih vodah.

Kitajska obalna straža, mornarica in spremljevalne ladje se redno spopadajo s filipinskimi plovili med poskusi oskrbe filipinskih mornarjev, nameščenih v delih Južnokitajskega morja, ki si jih lastita obe državi. Ker spopadi postajajo vse bolj sovražni, kar povzroča poškodbe filipinskih mornarjev in škodo na njihovih ladjah, se filipinska vlada sooča z vprašanji glede sklicevanja na pogodbeno zavezništvo z Washingtonom.

Sabina Shoal je blizu Second Thomas Shoal, še enega žarišča, kjer je Kitajska ovirala ponovno oskrbo filipinskih sil. Obe državi sta prejšnji mesec dosegli dogovor o preprečitvi nadaljnjih spopadov na plitvini.

Tudi v soboto je Japonska prek kitajskega veleposlaništva vložila uradni protest proti tako imenovanemu vdoru kitajske raziskovalne ladje v njene teritorialne vode. Zadnji tovrstni incident je povzročil nelagodje med japonskimi obrambnimi uradniki, ki so že tako zaskrbljeni zaradi naraščajočega vojaškega sodelovanja med kitajskimi in ruskimi zračnimi silami .

V ponedeljek je Tokio protestiral tudi proti kitajskemu vojaškemu letalu, ki je za kratek čas vstopilo v jugozahodni zračni prostor Japonske . Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je v torek dejal, da njegova država “nima namena”, da bi kršila zračni prostor katere koli države.

COMMENTS

Wordpress (0)