“Ne smemo nasedati provokacijam, Srbije ne smemo voditi v vojno” – Vučić racije na Kosovu vidi, kot provokacijo Srbije – TOPNEWS.si

“Ne smemo nasedati provokacijam, Srbije ne smemo voditi v vojno” – Vučić racije na Kosovu vidi, kot provokacijo Srbije

“Ne smemo nasedati provokacijam, Srbije ne smemo voditi v vojno” –  Vučić racije na Kosovu vidi, kot provokacijo Srbije

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ne razume, kaj je smisel ravnanja kosovskih oblasti, razen želja po provociranju Srbije, potem ko je kosovska policija v petek izvedla racije v več srbskih uradih na severu Kosova. Kot je dodal danes, se mu zdi pomembno, da so v ZDA in EU potezo Prištine obsodili.

“Moram priznati, da ne razumem povsem, kaj je smisel, razen želje po provociranju Srbije,” je ob robu globalnega varnostnega foruma Globsec v Pragi dejal Vučić in ponovil, da ne razume namena oblasti v Prištini. “Zasedeš sobo ali stavbo in se čez deset dni umakneš, kaj pa potem? (…) Kaj si dosegel, kaj si naredil,” je vprašal.

Ob tem je izpostavil, da so se kosovske oblasti za racije in zaprtje več srbskih uradov na severu Kosova odločile brez predhodnega dogovora z mednarodnimi partnerji. Po njegovi oceni cel svet počasi začenja razumeti, kdo dejansko ustvarja probleme v regiji.

Kot je še dejal, bo Srbija ravnala odgovorno, dejstvo, da so v ZDA in EU potezo kosovskih oblasti obsodili, pa je označil kot pomembno, poročajo regionalni mediji.

Ostrejši v odzivu je bil predsednik srbske vlade Miloš Vučević. Ta je incident označil za nadaljevanje terorja, ki ga nad Srbi na Kosovu izvajajo oblasti v Prištini pod vodstvom premierja Albina Kurtija.

“Situacija je skoraj nevzdržna. Ne smemo nasedati provokacijam, Srbije ne smemo voditi v vojno,” je dejal Vučević in ocenil, da je cilj kosovskih oblasti, da se Beograd prenaglo odzove in sproži konflikt. Dodal je, da je čas, da se mednarodni partnerji konkretno odzovejo na razmere.

COMMENTS

Wordpress (0)