(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič v Gornji Radgoni odprla 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič v Gornji Radgoni odprla 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič v Gornji Radgoni odprla 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

V Gornji Radgoni se je danes začel 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo v šestih dneh predstavilo 1720 razstavljavcev iz 35 držav. Sejem je odprla predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila potrebo po spremembi načina razmišljanja, če bomo želeli ohraniti kakovostno življenje.

“Da bomo kot skupnost in posamezniki lahko kakovostno živeli, moramo spremeniti način razmišljanja in se prilagoditi novim razmeram,” je dejala Klakočar Zupančič. Kot je dodala, s tem misli tako odločevalce kot vsakega od nas: “Svoje navade bomo morali spremeniti potrošniki, prilagoditi se bosta morala industrija in kmetijstvo, svoje pa bodo morali prispevati tudi kapitalski trgi, ki bodo morali hlastanje za dnevnimi dobički nadomestiti z dolgoročnejšim načrtovanjem finančnih prihodkov.”

Po mnenju Klakočar Zupančič so dogodki, kot je Agra, izjemno pomembni, zato morajo postati temelj odločevalcem za pripravo politik in strategije na področju razvoja trajnostnega kmetijstva. Ob tem je pred uradnim odprtjem pozvala vse, da se zamislijo nad tem, kaj vse zagotavlja naš planet. “Vsi izrazimo hvaležnost živi in neživi naravi, zaradi katere obstajamo in živimo. Brez nje nas ni. In če ne bomo imeli pravilnega odnosa, nas ne bo več,” je opozorila.

Direktor uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je Agro primerjal s pariško olimpijado. “Tudi na Agri sodelujejo le najboljši; na področju poljedelstva, živinoreje in živilsko-predelovalne industrije, najboljši ponudniki strojev in sodobnih tehnologij, pa tudi znanja in izobraževanja,” je povedal. Kot je dodal, so teme Agre zelo pomembne in čeprav je na voljo veliko novih tehnik in tehnologij, vključno z umetno inteligenco, mora po njegovem mnenju še vedno nekdo obvladati osnovna znanja o kmetijstvu, gozdarstvu in naravi kot tovarni na prostem.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je povedala, da je tudi v kmetijstvu pomembno globalno povezovanje. “V času, ko se soočamo s številnimi izzivi, postajajo vprašanja zagotavljanja hrane, pitne vode, energije ter dostopa do surovin za nove tehnologije ključnega pomena. Ta vprašanja niso pomembna le za kmetijstvo, temveč za celotno družbo,” je dejala.

Dodala je, da kmetijstvo ne more uspevati brez ljudi: “Potrebujemo mlade, polne energije, svežih znanj in idej, pa tudi starejše, katerih bogate izkušnje in modrosti so neprecenljive. Biti kmet ni zgolj poklic, toda poslanstvo, ki je danes bolj pomembno kot kdajkoli prej.” Prepričana je, da bo v prihodnosti ta poklic nosil izjemno odgovornost.

Otvoritve so se poleg ostalih povabljenih udeležili še županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij GZS Tatjana Zagorc ter minister za kmetijstvo letošnje države partnerke Bolgarije Georki Tahov in veleposlanik Bolgarije v Sloveniji Krassimir Bojanov.

Tahov je poudaril, da je bilo kmetijstvo vedno pomemben del bolgarskega gospodarstva. Kot je pojasnil, se bodo na svojih stojnicah sejmu predstavili s svojimi izdelki, kot sta svetovno znana sivkino in vrtnično olje: “Želimo pokazati izdelke s tradicijo, ki izpolnjujejo posebne potrošniške zahteve, verjamemo pa tudi, da je sodelovanje ključnega pomena pri spopadanju z izzivi, s katerimi se v svetovnem merilu sooča kmetijski sektor.”

Mauko Tuš pa je izrazila veselje, da so med vsebinami posvetili pozornost tudi mladim in inovacijam ter ekološkemu kmetijstvu.

Agra tudi letos na več kot 70.000 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih površin prinaša številne novosti tehnike, opreme in sredstev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo.

Letošnja država partnerka Bolgarija se bo predstavila kot tradicionalna pridelovalka eteričnih oljnic ter z inovacijami v živilski industriji. Na sejmu bodo njeni predstavniki posadili drevo dren, ki simbolizira mladost in svežino v bolgarski kulturi.

Slovenska ministrstva bodo pripravila različne dogodke in predstavitve, med drugim ekološko svetovalnico ter strokovne posvete o digitalizaciji v gozdarstvu, podnebnih spremembah in novih evropskih uredbah. Posebnost letošnjega sejma bo paviljon Čebelji svet, namenjen osveščanju o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo med drugim obravnavalo odgovorno ravnanje z odpadno hrano, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pa bo predstavilo turistične kmetije in vinarje ter posvet o gastronomski blagovni znamki. Pod okriljem ministrstva za naravne vire in prostor bodo predstavljeni slovenski naravni parki in zavarovana področja.

Agro bodo spremljali tudi številni poslovni dogodki, med njimi B2B Meet4business in Madžarsko-slovenski poslovni forum, ter strokovni dogodki s področja prašičereje, govedoreje, reje drobnice, čebelarstva in veterine.

COMMENTS

Wordpress (0)