Facebook ga sploh ni želel zaposliti, kasneje pa ga je naredil za milijarderja – Impresivna zgodba ukrajinsko-ameriškega podjetnika in soustanovitelja Whatsappa Jana Kouma, ki se te dni s 100- metrsko jahto pevaža na Hrvaškem – TOPNEWS.si

Facebook ga sploh ni želel zaposliti, kasneje pa ga je naredil za milijarderja – Impresivna zgodba ukrajinsko-ameriškega podjetnika in soustanovitelja Whatsappa Jana Kouma, ki se te dni s 100- metrsko jahto pevaža na Hrvaškem

Facebook ga sploh ni želel zaposliti, kasneje pa ga je naredil za milijarderja  – Impresivna zgodba ukrajinsko-ameriškega podjetnika in soustanovitelja Whatsappa Jana Kouma, ki se  te dni s 100- metrsko jahto pevaža na Hrvaškem

Ukrajinsko-ameriški podjetnik in soustanovitelj Whatsappa Jan Koum se je od revnih začetkov v ZDA povzpel do bogastva in 114. mesta na Forbesovi lestvici milijarderjev. Je ljubitelj avtomobilov in jaht, tako da ima trenutno dve jahti in dva spremljajoča čolna. Koumova življenjska zgodba, ki je je objavil portal Forbs je impresivna.

Rodil se je leta 1976 v Ukrajini, Leaders.com pa navaja, da se je po padcu komunizma z mamo preselil v Kalifornijo, kjer se mu je   uspelo naučiti programiranja in se pridružiti elitni hekerski skupini w00w00. Hodil je tudi na univerzo, a je ni končal. Zaradi zahtevnosti službe pri Yahooju je opustil delo po prvem letu. Tam je spoznal tudi svojega bodočega poslovnega partnerja Briana Actona .

Motiviran s svojimi nekdanjimi težavami drage komunikacije med Ameriko in Ukrajino, je Koum zasnoval aplikacijo Whatsapp, ki je naredila telefonske klice in sporočila veliko bolj dostopna. Sprva aplikacija ni bila uspešna, ko pa je Apple kmalu dovolil potisna obvestila na svojih napravah, se je to spremenilo.

Stroški Whatsappa niso bili majhni, zato so ustanovitelji na začetku precej obupali, pomagale pa so jim tudi investicije prijateljev. Po letu 2011 so prejeli resne naložbe družbe Sequoia Capital. Facebook, ki ju prej sploh ni želel najeti, je leta 2014 za 19 milijard dolarjev kupil Whatsapp, Koum in Acton pa sta postala milijarderja.

Koum je trenutno na 114. mestu Forbesove lestvice milijarderjev s premoženjem 16,2 milijarde dolarjev. Acton je s 3,4 milijarde premoženja na 957. mestu .

Marine Traffic razkriva, da je Koumova jahta Moonrise pred Lopud priplula iz Marine Kaštela. Moonrise je bil zgrajen leta 2020 v nizozemski ladjedelnici Feadship. Studio De Voogt je bil odgovoren za zunanji dizajn jahte, Remi Tessier Design pa za notranjost. Dolga je 99,95 metra in lahko doseže hitrost 19 vozlov. Sprejme lahko 16 gostov in 32 članov posadke.

Poleg Moonrise ima Koum v lasti spremljevalno plovilo Nebulu ter 73-metrsko jahto Mogambo in njeno spremljevalno plovilo Power Play. Poleg tega ima veliko zbirko avtomobilov Porsche.

COMMENTS

Wordpress (0)