V Dohi naj bi se danes nadaljevala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi, na katerih bodo sodelovali direktor Cie William Burns, vodji Mosada in egiptovske obveščevalne službe – TOPNEWS.si

V Dohi naj bi se danes nadaljevala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi, na katerih bodo sodelovali direktor Cie William Burns, vodji Mosada in egiptovske obveščevalne službe

V Dohi naj bi se danes nadaljevala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi, na katerih bodo sodelovali direktor Cie William Burns, vodji Mosada in egiptovske obveščevalne službe

V Dohi naj bi se danes nadaljevala pogajanja za prekinitev ognja v Gazi, na katerih najverjetneje ne bo predstavnikov Hamasa. Pogajanja so v veliki meri zastala, uboj političnega vodje Hamasa v Teheranu pa je še dodatno zaostril razmere v regiji. Posredniki upajo, da bodo pogajanja in morebitna sklenitev dogovora odvrnili Iran od napada na Izrael.

Pogajanj v Dohi naj bi se udeležili vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in štiričlanska izraelska delegacija, v kateri bosta tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in vodja varnostne službe Šin Bet Ronen Bar.

Hamas je v sredo sporočil, da ne namerava sodelovati v novem krogu pogajanj, češ da bi ta Izraelu omogočila postavljanje novih pogojev in nadaljevanje napadov. Hamas kljub temu po lastnih navedbah ostaja zavezan načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna.

Ta je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Intenzivna prizadevanja za obnovitev pogajanj je sprožila zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Iran, ki za uboj Hanije krivi Izrael, je napovedal odziv. Kot je sicer v sredo povedal visoki iranski uradnik, bi odziv Teherana lahko preprečil le dogovor o prekinitvi ognja v Gazi.

Hamas je sicer že včerjsporočil, da ne namerava sodelovati v novem krogu pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, ki naj bi potekala danes  v Dohi. Iz palestinskega gibanja so sporočili, da so zavezani obstoječemu predlogu, nova pogajanja pa bi po njihovem mnenju Izraelu omogočila postavljanje novih pogojev in nadaljevanje napadov.

“Hamas je zavezan predlogu, ki mu je bil predstavljen 2. julija in ki temelji na resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov in govoru (ameriškega predsednika Joeja) Bidna, gibanje pa je pripravljeno takoj začeti razpravo o mehanizmu za njegovo izvajanje,” je povedal visoki uradnik palestinskega gibanja Hamas in dodal, da nova pogajanja Izraelu omogočajo postavljanje novih pogojev in nadaljevanje napadov na Gazo.

ZDA so sicer pred tem izrazile pričakovanje, da bodo pogajanja potekala v četrtek v katarski prestolnici Doha, in da je dogovor o prekinitvi ognja še vedno mogoč. Ameriški medij Axios pa je poročal, da je državni sekretar ZDA Antony Blinken preložil potovanje na Bližnji vzhod, ki naj bi se začelo v torek, navaja tiskovna agencija Reuters.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so  v torek  sporočili, da se bosta pogovorov v Dohi udeležila tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in vodja varnostne službe Šin Bet Ronen Bar. V izraelski delegaciji bosta še Nican Alon, ki usklajuje s talci povezana vprašanja, in Netanjahujev politični svetovalec Ofir Falk, so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu. Iran, ki za uboj Hanije krivi Izrael, je napovedal povračilne napade.

Kot je medtem v sredo sporočil visoki iranski predstavnik, bo Teheran skupaj z zavezniki, kot je libanonski Hezbolah, izvedel neposreden napad, če pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi ne bodo uspela ali če bo menil, da Izrael zavlačuje pogajanja. Današnja odločitev Hamasa bi tako lahko vodila do napada Irana in s tem do nove eskalacije konflikta na Bližnjem vzhodu.

COMMENTS

Wordpress (0)