(VIDEO) “Olimpijske igre so se začele z norčevanjem iz krščanstva, končalo pa se je s satanističnim ritualom” – Kako se je začelo proti temu, kako se je končalo – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Olimpijske igre so se začele z norčevanjem iz krščanstva, končalo pa se je s satanističnim ritualom” – Kako se je začelo proti temu, kako se je končalo

(VIDEO) “Olimpijske igre so se začele z norčevanjem iz krščanstva, končalo pa se je s satanističnim ritualom” – Kako se je začelo proti temu, kako se je končalo

Z bleščečo zaključno slovesnostjo, ki jo je popestril hollywoodski zvezdnik akcijskih filmov Tom Cruise s spustom po vrvi s strehe stadiona, so se uradno končale 33. poletne olimpijske igre v Parizu. Olimpijski ogenj je ugasnil, olimpijska zastava pa je odpotovala v Los Angeles, kjer bodo čez štiri leta naslednje olimpijske igre.

Slovesnost se je začela s francoskim plavalnim junakom Leonom Marchandom, ki je iz kotla v pariškem mestnem parku Tuilerije vzel olimpijski ogenj, ki je tam gorel od 26. julija, ter ga odnesel na osrednje prizorišče, stadion Stade de France.

Tam sta francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach s toplim objemom odprla slovesnost, medtem ko so se na stadionu pred približno 71.500 gledalci že zbirali veseli športniki, ki so se v preteklih 17 dneh borili za olimpijska odličja. Slovensko zastavo sta na stadion prinesla golfistka Pia Babnik in kajtar Toni Vodišek.

Bach, olimpijski prvak v sabljanju iz leta 1976, je v nagovoru športnikom dejal: “Vaši nastopi so bili neverjetni. Srčno ste tekmovali drug proti drugemu. Vsako tekmovanje je bilo na robu popolnosti. Pokazali ste nam, kakšne veličine smo zmožni ljudje.”

Kot je dodal, so bile olimpijske igre v Parizu v celoti v skladu s prenovljeno olimpijsko agendo: mlajše, bolj urbane, bolj vključujoče, bolj trajnostne. “Prve olimpijske igre s popolno enakostjo spolov,” je dejal.

Tako kot v prejšnjih govorih je Bach omenil tudi olimpijski duh v napetih geopolitičnih razmerah. “Vemo, da olimpijske igre ne morejo ustvariti miru. Toda lahko ustvarijo kulturo miru, ki navdihuje svet,” je menil.

V triurni predstavi na Stade de France je sodelovalo 270 umetnikov in izvajalcev, vključno s francoskima glasbenima skupinama Phoenix in Air. Glavni umetniški del je predstavljal nezemljana, ki je v oddaljeni prihodnosti prispel na Zemljo izgubljene civilizacije, kjer je našel osebno izkaznico človeštva.

Vodja organizacijskega odbora Tony Estanguet je dejal, da je otvoritvena slovesnost na reki Seni 26. julija dala zagon, ter da “smo skupaj doživeli igre, kot jih svet še ni videl”. “Celotna Francija je postala olimpijska,” je dejal.

Estanguet in Bach sta se zahvalila več kot 40.000 prostovoljcem, ki so odigrali ključno vlogo pri izvedbi iger.

Pomemben del zaključne slovesnosti je bila predstavitev Los Angelesa, kjer bodo leta 2028 naslednje poletne olimpijske igre. S strehe stadiona se je na prizorišče spustil Cruise, od ameriške telovadke Simone Biles prevzel olimpijsko zastavo in jo odnesel proti Kaliforniji.

Njena pot se je končala na svetovno znani plaži Venice Beach, kjer je že potekala velika zabava z ameriško glasbeno skupino Red Hot Chili Peppers in pevko Billie Eilish. Seveda ni manjkal niti raper Snoop Dogg, ki je bil ves čas iger v Parizu.

Na koncu je Bach uradno zaključil igre in pozval “mladino sveta, naj se čez štiri leta zbere v Los Angelesu, da bi z vsemi nami proslavili igre 34. olimpijade.” Olimpijski ogenj je nato ugasnil, francoski igralec ragbija 7 Antoine Dupont pa je francosko zastavo predal francoski paraolimpijski ekipi. V francoski prestolnici se namreč v kratkem začenjajo paraolimpijske igre.

V nasprotju z otvoritveno slovesnostjo na reki Seni, ki jo je motil dež, se je zaključna slovesnost začela ob sončnem zahodu. Na to so opozorili tudi slovenski olimpijci v Parizu, preden so se odpravili proti sklepnemu dejanju iger. “Prišli smo v dežju, odhajamo v soncu. Srečni, ponosni in veseli,” so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Slovenijo je v Parizu zastopalo 90 športnikov, kar je največ doslej. Osvojili so tri medalje – zlati judoistka Andreja Leški in športna plezalka Janja Garnbret, srebrno pa kajtar Toni

COMMENTS

Wordpress (0)