“Buenas noches’”- Deček in deklica “sta ugotovila, da sta Rusa, šele ko je letalo vzletelo iz Ankare” – Dimitrij Peskov potrdil, da so otroci, pod krinko ruskega vohunskega para iz Slovenije, za svojo narodnost izvedeli šele na letu v Moskvo – TOPNEWS.si

“Buenas noches'”- Deček in deklica “sta ugotovila, da sta Rusa, šele ko je letalo vzletelo iz Ankare” – Dimitrij Peskov potrdil, da so otroci, pod krinko ruskega vohunskega para iz Slovenije, za svojo narodnost izvedeli šele na letu v Moskvo

“Buenas noches'”- Deček in deklica “sta ugotovila, da sta Rusa, šele ko je letalo vzletelo iz Ankare” – Dimitrij Peskov potrdil, da so otroci, pod krinko ruskega vohunskega para  iz Slovenije, za svojo narodnost izvedeli šele na letu v Moskvo

Otroci dveh ruskih obveščevalnih agentov, ki sta bila med zaporniki, izpuščenimi v okviru zgodovinske izmenjave zapornikov , so odkrili svojo narodnost šele, ko so jih prepeljali v Moskvo, je v petek sporočil Kremelj. Njuna starša, Artem Dultsev in Anna Dultseva, sta bila med 24 zaporniki, ki so se zamenjali v okviru kompleksnega dogovora med več državami, po katerem so bili v zameno osvobojeni ugledni ameriški zaporniki in ruski disidenti.

Filmska vohunska zgodba se je znašal kot naslovni članek  na ameriškem CNN-u.  Biden se na letališču eksplicitno zahvalil Sloveniji, da je nastopila v kritičnem trenutku,  Ko se bo prah okoli zamenjave polegel se bo postavilo vprašanje o smiselnosti sojenja ruskih vohunom pod krinko, ki sta dobil  1,7 mesecev zapora , kar je točno tako, kot sta bila v priporu. “To je moral biti  bil kar hud pritisk na sodstvo,” je bil komentar enega od poznavalcev zakulisnega dogajanja, ki  sicer  odobrava in pozdravlja izmenjavo, a to bi bilo, po njegovem mnenju, potrebno  potrebno vseeno preiskati.

Par se je v Sloveniji predstavljal kot argentinski par, kjer sta bila obsojena zaradi vohunjenja. Njuna otroka sta v četrtek z njima priletela nazaj iz Turčije. Deček in deklica sta “ugotovila, da sta Rusa, šele ko je letalo vzletelo iz Ankare,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ruski predsednik Vladimir Putin ju je na pisti pozdravil v španščini, saj nista govorila rusko in po besedah ​​Peskova sploh nista vedela, kdo je Putin. “Ko so otroci stopili po stopnicah letala – ne govorijo rusko – in jih je Putin pozdravil v španščini, je rekel ‘Buenas noches’,” je dejal Peskov. “Včeraj so spraševali svoje starše, kdo jih je srečal, sploh niso vedeli, kdo je Putin.”

Ko je prišla po stopnicah letala, je Dultseva zadrževala solze in objela Putina, ki je stal na rdeči preprogi, povaljan po pisti, in držal šopke rož. Putin je Dultsovo poljubil na lice in ramo ter njej in njeni hčerki podaril šopke. Putin je na kratko objel tudi Dultseva in nato preostale izpuščene Ruse, preden je skupina skupaj odšla po rdeči preprogi stran od letala.

Četrtkova obsežna zamenjava je bila rezultat let zapletenih zakulisnih pogajanj, ki so vključevala ZDA, Rusijo, Belorusijo in Nemčijo, zaradi česar je Berlin na koncu pristal na ključno zahtevo Moskve – izpustitev obsojenega ruskega morilca Vadima Krasikova .

Skupaj osem ljudi, vključno s Krasikovom, je bilo zamenjanih nazaj v Rusijo v zameno za izpustitev 16 ljudi, ki so bili zaprti v ruskem priporu, vključno z nekdanjim ameriškim marincem Paulom Whelanom , novinarjem Wall Street Journala Evanom Gershkovichom in dvema drugima Američanoma.

Dultsev in Dultseva sta v sredo na ljubljanskem sodišču priznala krivdo za vohunjenje in bila obsojena na prestajanje zapora.

Medtem ko je pod krinko živel v Sloveniji, se je Dultsev predstavljal kot IT-poslovnež Ludvig Gisch. Po priznanju krivde je bil obsojen na več kot leto in pol zapora, kar je po mnenju sodišča enakovredno preživeti dobi. Odrejen je bil izgon v Rusijo in prepoved vstopa v Slovenijo za pet let.

Dultseva se je predstavljala kot trgovka z umetninami in lastnica galerije ter se imenovala Maria Rosa Mayer Munos. Prav tako naj bi jo deportirali. Med pogovorom z novinarji je Peskov razkril tudi nekaj dodatnih podrobnosti pogajanj o izmenjavi ujetnikov med Rusijo in ZDA, pri čemer je dejal, da so potekala predvsem prek FSB in Cie.

Na vprašanje o drugih Rusih, pridržanih v tujini, je Peskov dejal, da je “usoda vseh naših Rusov, ki so pridržani v tujini, v ZDA, stvar nenehne skrbi vseh naših pristojnih agencij, ki bodo nadaljevale ustrezno delo, ” še piše ameriški CNN.

COMMENTS

Wordpress (0)