Kdo je prisilil Bidna k odstopu za katerega do zadnje minute ni vedelo niti njegovo osebje? – TOPNEWS.si

Kdo je prisilil Bidna k odstopu za katerega do zadnje minute ni vedelo niti njegovo osebje?

Kdo je prisilil Bidna k odstopu za katerega do zadnje minute ni vedelo niti njegovo osebje?

Le dva dni po objavi, da se je pripravljen vrniti v kampanjo, je predsednik Joe Biden v nedeljo sporočil, da izstopa iz tekme, kar je presenetilo člane njegovega osebja.

“Bila mi je največja čast v življenju, da sem bil vaš predsednik,”  je dejal Biden v svoji izjavi. Bidnova odločitev, da se umakne iz kampanje za ponovno izvolitev, je prišla po večkratnih izjavah Bele hiše in izjavah samega Bidna, da bo ostal v tekmi in je bil prepričan, da lahko premaga kandidaturo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa za ponovno izvolitev. Vendar so ta zagotovila le malo zmanjšala javni pritisk vse večjega števila njegovih kolegov demokratov na Bidna, naj se odmakne v korist močnejšega kandidata.

Približno 48 ur po tem, ko je Biden, ki okreva po covidu-19, dejal, da se bo ta teden vrnil na štar, so pritiski tistih v njegovi lastni stranki, da se umakne iz tekme, še naraščali.

Ne samo, da se je seznam demokratskih članov kongresa, ki so ponovili poziv Bidnu k umiku, povečal na najmanj 40, temveč so zagrizeni Bidnovi podporniki, kot je senator Joe Manchin, IW.Va., povečali svoje javne pozive, naj 81-letni predsednik konča svojo predsedniško kampanjo.

Tik preden je Biden objavil, da se umika in podpira svojo podpredsednico Kamalo Harris, da vodi listo svoje stranke, je Manchin nastopil v oddaji “Ta teden” na ABC in spodbudil Bidna, “naj preda baklo novi generaciji.”

“Za razliko od mnogih ljudi bo ostal z zapuščino kot eden najboljših in resnično [domoljubnih] Američanov,” je dejal Manchin . “Torej, s težkim srcem mislim, da je prišel čas, da preda baklo novi generaciji.”

Bidnova odločitev je prišla le osem dni po tem, ko je vodja demokratov v senatu Chuck Schumer obiskal Bidna v njegovem domu ob plaži v Rehobothu v Delawareju in se z Bidnom iz srca pogovoril o izstopu iz tekme, so viri povedali glavnemu dopisniku ABC News iz Washingtona Jonu Karlu.

Viri so za ABC News še povedali, da Bidnovo lastno osebje ni vedelo, da Biden odstopa, vse do le ene minute, preden je v nedeljo javno objavil svojo odločitev, zaradi česar so nekateri člani predsednikovega osebja ostali zaslepljeni nad odločitvijo.

Podpredsednica Harris v izjavi, ki jo je objavila v nedeljo, ko je izvedela, da se Biden umika, tega ni povedala, temveč se je osredotočila na hvaljenje Bidnovega vodenja. “V imenu ameriškega ljudstva se zahvaljujem Joeju Bidnu za njegovo izjemno vodenje kot predsednika ZDA in za njegovo desetletje služenja naši državi,” je dejal Harris. “Njegova izjemna zapuščina dosežkov je neprimerljiva v moderni ameriški zgodovini, saj presega zapuščino mnogih predsednikov, ki so služili dva mandata.”

V pismu narodu Biden ni podrobneje pojasnil, kakšno razmišljanje je morda botrovalo njegovi odločitvi, rekel je le: “In čeprav je bil moj namen videti ponovno izvolitev, verjamem, da je to v najboljšem interesu moje stranke in države za naj odstopim in se do konca mandata osredotočim izključno na izpolnjevanje svojih dolžnosti predsednika.”

V Bidnovi izjavi je tudi navedeno, da bo pozneje ta teden govoril z narodom o svoji odločitvi, ki je prišla 24 dni po njegovi katastrofalni junijski razpravi z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Samo dva dni pred nedeljsko objavo je Biden zvenel, kot da se ne namerava umakniti iz tekme za ponovno izvolitev. V izjavi v petek je predsednik dejal: “Veselim se, da se bom naslednji teden vrnil v kampanjo, da bom še naprej razkrival grožnjo agende Projekta 2025 Donalda Trumpa, hkrati pa zagovarjal svoj lastni zapis in vizijo, ki jo imam za Ameriko: tista, kjer rešimo našo demokracijo, zaščitimo svoje pravice in svoboščine ter ustvarimo priložnosti za vsakogar.”

Bidnov najmlajši brat Frank Biden je za ABC News povedal, da je bila bratova poznejša odločitev o umiku “tesen pogovor”, do katerega je prišlo šele po tem, ko je več članov Bidnove družine v zadnjem tednu opravilo več razprav, ki jih je vodila prva dama Jill Biden, in da je družina vedno podpiral predsednika, ki je naredil vse, kar se mu je zdelo najboljše za državo.

»V resnici gre za tole: povezano je z njegovim splošnim zdravjem in vitalnostjo. Nič kognitivnega. Ampak on je ponosen fant, jezi ga, da se premika, ko hodi,” je povedal Frank Biden za ABC News.

Frank Biden je tudi dejal, da je bilo “res grozno [za družino] videti, kako so se psi spustili nanj”, pri čemer se je skliceval na dolgoletne zaveznike, ki so se v zadnjih tednih pridružili pozivom, naj Biden izstopi iz tekme.

»Joe ima eno stvar na prvem mestu. Ni on, ne njegov ego, ne njegove ambicije. Resnično je prišel do mesta, kjer mu je pomembno samo zdravje tega naroda,” je dejal Frank Biden.

Vir blizu družine Biden je oporekal izjavi Franka Bidna o odločitvi predsednika Bidna, rekoč: “S svojim bratom ni govoril že tedne. Kar je rekel o tem, da je zdravje dejavnik pri predsednikovi odločitvi, je popolnoma neresnično.”

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)