Komisija državnega sveta za državno ureditev o predlogu za veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi – TOPNEWS.si

Komisija državnega sveta za državno ureditev o predlogu za veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi

Komisija državnega sveta za državno ureditev o predlogu za veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi

Komisija državnega sveta za državno ureditev bo dopoldne obravnavala predlog za odložilni veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi. Če bo predlog na komisiji dobil podporo, bo nato ob 15. uri sklicana še seja državnega sveta, na kateri bodo odločali o vložitvi veta.

Pobudo za odločanje o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi je podal državni svetnik Andrej Poglajen. Pomisleki pa se nanašajo tako na postopek sprejemanja novele po skrajšanem postopku, kot tudi na njeno vsebino.

Kot med drugim navaja predlagatelj, bodo zakonske rešitve lahko omogočale zavlačevanje izvedbe parlamentarne preiskave, kar bo negativno vplivalo na uresničevanje aktov državnega sveta in na izvajanje nadzorne pristojnosti državnega zbora, ter ogrozile izpolnitev namena konkretne parlamentarne preiskave, ki je bila uvedena za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij ali za spremembo zakonodaje na določenem področju.

Novelo zakona je DZ sprejel v ponedeljek. Med drugim uvaja možnost za sprožitev naknadne ustavne presoje akta o parlamentarni preiskavi. Ustavno sodišče mora o tem odločiti v 30 dneh, do odločitve ustavnega sodišča pa se akt o odreditvi parlamentarne preiskave zadrži.

Poslanci NSi so sicer še pred sprejemom novele predlagali razpis posvetovalnega referenduma, a ga je DZ minuli teden zavrnil.

COMMENTS

Wordpress (0)