London: Robert Golob bo jutri z ukrajinskim predsednikom Zelenskim podpisal t.i. varnostni sporazum – TOPNEWS.si

London: Robert Golob bo jutri z ukrajinskim predsednikom Zelenskim podpisal t.i. varnostni sporazum

London: Robert Golob bo jutri z ukrajinskim predsednikom Zelenskim podpisal t.i. varnostni sporazum

Čeprav v uradnih sporočili iz vlade, ki je danes zasedala manj kot eno uro, vsaj   formalno  ni niti besede  o  jutrišnjem popisu varnostnega sporazuma z Ukrajino, ki naj bi ga jutri v Londonu podpisala Robert Golob in Volodimir Zelenski. Vlada se je danes po vsej verjetnosti seznanila z dokončno vsebino sporazuma.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade  se bo “Robert Golob v četrtek, 18. julija 2024, v Blenheim Palace blizu Oxforda udeležil četrtega vrha Evropske politične skupnosti. Gostitelj vrha, na katerega so poleg najvišjih predstavnikov institucij EU, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Sveta Evrope povabljeni voditelji številnih evropskih držav, vključno z vsemi državami članicami EU, je novi predsednik vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Keir Starmer.

V okviru vrha bodo organizirane štiri okrogle mize voditeljev. Vodenje ene od njih je bilo zaupano predsedniku vlade dr. Golobu, ki bo skupaj z norveškim premierjem Storejem sopredsedoval razpravi o Energiji in povezljivosti na stari celini. Okrogle mize se bo predvidoma udeležil tudi ukrajinski predsednik Zelenski. Premier dr. Golob se bo udeležil tudi sprejema, ki ga bo za voditelje priredil Njegovo veličanstvo kralj Karel III.

Evropska politična skupnost je bila jeseni 2022 vzpostavljena z namenom krepitve političnega dialoga v Evropi, sodelovanja za reševanje vprašanj skupnega interesa ter krepitev varnosti, stabilnosti in blaginje na stari celini. Prvi vrh je bil organiziran oktobra 2022 v Pragi, sledila sta mu vrh v Kišinjevu junija 2023 in v Granadi oktobra 2023.

Premier dr. Golob bo vrh izkoristil tudi za bilateralna srečanja. Srečal se bo z vodjo opozicije Republike Belorusije Svetlano Tihanovsko, predsednikom vlade Kneževine Andore Xavierjem Espoto Zamorejem in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim. Ob robu vrha bo premier dr. Golob z ukrajinskim predsednikom Zelenskim podpisal tudi Sporazum o sodelovanju na področju varnosti in dolgoročni podpori med Republiko Slovenijo in Ukrajino, ki ga je prejšnji teden potrdila vlada, s sporazumom pa je bil seznanjen tudi Odbor za zunanjo politiko DZ RS”.

Ukrajina je pripravljena  na podpis varnostnih sporazumov s Slovenijo, Irsko in Češko, je na ponedeljkovi novinarski konferenci v Kijevu naznanil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sporazum naj bi s premierjem Robertom Golobom podpisala jutri  v četrtek na zasedanju Evropske politične skupnosti v Londonu.

“Sledili bodo dogovori s Češko, Slovenijo, po srečanju z irskim premierjem pa smo sprejeli tudi odločitev, da delamo na varnostnem sporazumu z Irsko,” je dejal Volodimir Zelenski. Ob tem je dodal, da so med njegovim nedavnim obiskom v ZDA sprejeli odločitve o dobavi dodatnih sistemov zračne obrambe patriot.

Slovenska vlada je varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina že podpisala s številnimi državami, začela pripravljati spomladi. Med drugim bi lahko sporazum podpisala že predsednica republike Nataša Pirc Musar, ko je bila v Kijevu konec junija, a se je zapletlo, ker Ukrajina ni podprla osnutka, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Ker sporazuma še niso uskladili, ga premier Robert Golob z Zelenskim ni mogel podpisati niti na nedavnem vrhu Nata. Po novem naj bi ga predvidoma podpisal v četrtek na zasedanju Evropske politične skupnosti v Londonu.

Sporazum naj ne bi predvideval dodatnih finančnih zavez Slovenije do Ukrajine, razen nadaljnjega financiranja humanitarne pomoči. Vseboval bi obsodbo ruske agresije in neomajno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine ter zavezanost skupnim vrednotam, od demokracije do varovanja človekovih pravic in svoboščin.

COMMENTS

Wordpress (0)