Državni svetnik Andrej Poglajen v DS poslal predlog za odložilni veto o noveli zakona o parlamentarni preiskavi predlagateljice Urške Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

Državni svetnik Andrej Poglajen v DS poslal predlog za odložilni veto o noveli zakona o parlamentarni preiskavi predlagateljice Urške Klakočar Zupančič

Državni svetnik Andrej Poglajen  v DS poslal predlog za odložilni veto o noveli zakona o parlamentarni preiskavi predlagateljice Urške Klakočar Zupančič

Državni svetnik Andrej Poglajen je v DS poslal predlog za odložilni veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi. Pomisleki se nanašajo na neustreznost postopka sprejemanja novele in na njeno vsebino. O predlogu bo v petek najprej odločala komisija za državno ureditev, ob potrditvi pa naj bi DS o tem odločal še isti dan.

Poglajen je v pobudi za sklic izredne seje komisije za državno ureditev zapisal, da sta komisiji za državno ureditev in za lokalno samoupravo in regionalni razvoj predlog novele obravnavala v začetku maja in ga nista podprli. “V skupnem mnenju komisij so bili izraženi številni pomisleki, od katerih jih je precej ostalo aktualnih tudi po amandmiranju vsebine prvotne različice predloga zakona na seji matičnega odbora DZ in v okviru druge obravnave na plenumu DZ,” je spomnil.

Ključni pomisleki se nanašajo na neustreznost postopka sprejemanja novele po skrajšanem postopku, kot tudi na njeno vsebino. Med vsebinskimi neustreznostmi Poglajen med drugim navaja, da rešitve novele ne izpolnjujejo zahtev iz odločb ustavnega sodišča, ki naj bi jih z njo prenesli v zakonodajo, dovolj kakovostno in ustrezno ter niso v zadostni meri premišljene.

Predlagatelj veta meni, da novela posega v ustavno varovano učinkovitost parlamentarne preiskave, ker se bo lahko najmanj za 90 dni zamaknila ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije zaradi zakonsko določenih rokov, kar pa predstavlja nedopusten poseg v učinkovitost uresničevanja posledic iz izvrševanja pristojnosti državnega sveta v zvezi s parlamentarnimi preiskavami na njegovo zahtevo.

Kot še navaja predlagatelj, bodo zakonske rešitve lahko omogočale zavlačevanje izvedbe parlamentarne preiskave, kar bo negativno vplivalo na uresničevanje aktov državnega sveta, na izvajanje nadzorne pristojnosti državnega zbora in ogrozile izpolnitev namena konkretne parlamentarne preiskave, ki je bila uvedena za ugotavljanje o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij ali za spremembo zakonodaje na določenem področju

Novelo zakona je DZ sprejel v ponedeljek. Med drugim uvaja možnost za sprožitev naknadne ustavne presoje akta o parlamentarni preiskavi. Ustavno sodišče mora o tem odločiti v 30 dneh, do odločitve ustavnega sodišča pa se akt o odreditvi parlamentarne preiskave zadrži.

Poslanci NSi so sicer še pred sprejemom novele predlagali razpis posvetovalnega referenduma, a ga je DZ minuli teden zavrnil.

COMMENTS

Wordpress (0)