(V ŽIVO) Odbor za zunanjo politik na zaprti seji, gibanja Slovenija proti rusofobiji pa pred DZ, o varnostnem sporazuma med Slovenijo in Ukrajino – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Odbor za zunanjo politik na zaprti seji, gibanja Slovenija proti rusofobiji pa pred DZ, o varnostnem sporazuma med Slovenijo in Ukrajino

(V ŽIVO) Odbor za zunanjo politik na zaprti seji, gibanja Slovenija proti rusofobiji pa pred DZ, o  varnostnem sporazuma med Slovenijo in Ukrajino

Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) se je na  zaprti seji seznanil s predlogom varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino, je za STA potrdil predsednik odbora Predrag Baković (SD). Vsebine spričo tajnosti ni želel komentirati.

Predlog po navedbah virov Radia Slovenija ne predvideva dodatnih finančnih zavez Slovenije do Ukrajine, razen nadaljnjega financiranja humanitarne pomoči.

Ljubljana naj bi sicer Kijevu finančno pomagala v okviru zavez, ki so jih na vrhu zveze Nato v Washingtonu ta teden sprejeli voditelji članic zavezništva. Te predvidevajo najmanj 40 milijard evrov vojaške pomoči Ukrajini v prihodnjem letu.

Besedilo naj bi med drugim vsebovalo tudi obsodbo ruske agresije in neomajno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti ter zavezanost skupnim vrednotam, od demokracije do varovanja človekovih pravic in svoboščin.

Poleg tega naj bi se Slovenija v sporazumu zavezala podpori reformnim ukrepom Ukrajine, ki so bistvene za uresničevanje njenih evro-atlantskih ambicij, kot tudi, da si bo skladno z mednarodnim pravom prizadevala za terjanje odgovornosti vpletenih v vojne in druge zločine, storjene med vojno.

Premier Robert Golob naj bi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim sporazum predvidoma podpisal v četrtek na vrhu Evropske politične skupnosti v Londonu. Sporazumu pa ostro nasprotuje v gibanju Slovenija proti rusofobiji, ki so v času zaprte seje OZP  pred DZ-jem pripravili novinarsko konferenco.

Novinarska konferenca gibanja Slovenija proti rusofobiji, na kateri bodo med drugim predstavili nadaljnje ukrepe glede t.i. varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino, sodelovali bodo tudi predstavniki stranke Nič od tega; pred DZ ob 11. uri.

COMMENTS

Wordpress (0)