Premier Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec na tridnevnem vrhu Nata v Washingtonu – TOPNEWS.si

Premier Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec na tridnevnem vrhu Nata v Washingtonu

Premier Robert  Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec na tridnevnem vrhu Nata v Washingtonu

V prestolnici ZDA se bo danes s slovesnostjo ob 75-letnici zveze Nato začel tridnevni vrh zavezništva. Voditelji držav članic Nata bodo sicer v prihodnjih dneh razpravljali predvsem o nadaljnji podpori Ukrajini ter krepitvi obrambne in odvračalne drže zavezništva.

Visoko obletnico zveze Nato, ki danes šteje 32 članic, bodo obeležili v poslopju, kjer so predstavniki 12 ustanovnih članic 4. aprila 1949 podpisali severnoatlantsko pogodbo. Slovenija se je zavezništvu skupaj s še šestimi drugimi državami pridružila konec marca 2004, kot zadnji pa sta lani oziroma letos, tudi zaradi ruske agresije na Ukrajino, članici postali Finska in Švedska.

“Nato je bil v Washingtonu pred 75 leti ustanovljen z eno samo svečano obljubo: napad na eno zaveznico je napad na vse. Iz tega temelja smo zgradili najmočnejše in najuspešnejše zavezništvo v zgodovini,” je na petkovi novinarski konferenci pred vrhom povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Dodal je, da bodo sicer na vrhu proslavili obletnico, a obenem sprejemali pomembne odločitve. Temu se bodo posvetili v sredo in četrtek, ko bodo govorili predvsem o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

Voditelji, med njimi slovenski premier Robert Golob, bodo predvidoma potrdili novo pobudo za usklajevanje zahodne pomoči Kijevu in zavezo, da bodo prihodnje leto Ukrajini namenili za 40 milijard evrov vojaške pomoči. V četrtek se jim bo v okviru zasedanja Sveta Nato-Ukrajina pridružil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Spričo ruske agresije sta prav tako pomembna povečanje obrambnih izdatkov članic, kar bo doprineslo h krepitvi obrambne in odvračalne drže zavezništva, in poglobitev odnosov s partnerskimi državami v indijsko-pacifiški regiji. Voditelji Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje se bodo kolegom iz Nata pridružili v četrtek.

Slovenijo bo na vrhu zastopal premier Golob, ki ga bosta spremljala zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

COMMENTS

Wordpress (0)