“Vsak dan imam ta test…Veste, ne samo, da vodim kampanjo, ampak tudi vodim svet” – Joe Biden v intervjuju z ABC-jevim voditeljem oddaj “Dobro jutro, Amerika” zavrnil posebne kognitivne teste – TOPNEWS.si

“Vsak dan imam ta test…Veste, ne samo, da vodim kampanjo, ampak tudi vodim svet” – Joe Biden v intervjuju z ABC-jevim voditeljem oddaj “Dobro jutro, Amerika” zavrnil posebne kognitivne teste

“Vsak dan imam ta test…Veste, ne samo, da vodim kampanjo, ampak tudi vodim svet” – Joe Biden v intervjuju  z ABC-jevim voditeljem oddaj “Dobro jutro, Amerika” zavrnil posebne kognitivne teste

81-letni Biden je v petek v Madisonu v Wisconsinu sedel z ABC-jevim voditeljem oddaj “Dobro jutro, Amerika” in “Ta teden” Georgeom Stephanopoulosom, saj je predsednikov slab nastop v razpravi požel pozive nekaterih demokratov, naj izstopi iz rase in ponovne skrbi glede njegove starosti in kognitivnih sposobnosti. Med intervjujem je Biden svojo “slabo noč” pripisal prehladu in izčrpanosti ter dejal, da ima redne zdravniške preglede.

 

 

Stephanopoulos se je skliceval na poročilo New York Timesa v torek  z naslovom “Bidnove napake naj bi bile vse pogostejše in zaskrbljujoče”, ki je poročal, da so ljudje, ki so v zadnjih nekaj mesecih preživeli nekaj časa s predsednikom, “rekli, da se zdi, da so napake vse pogostejše , bolj izrazite in po četrtkovi razpravi tudi bolj zaskrbljujoče.”

Na vprašanje, ali je imel posebne kognitivne teste ali pregled pri nevrologu, je Biden odgovoril: “Ne. Nihče ni rekel, da moram. Nihče ni rekel. Rekli so, da sem dober. “Potem ko so ga vprašali, ali bi bil pripravljen opraviti neodvisno zdravniško oceno, ki bi vključevala nevrološke in kognitivne teste – in te rezultate objaviti Američanom, je Biden dejal: “Poglejte. Vsak dan imam kognitivni test.”

“Vsak dan imam ta test. Vse, kar počnem,” je nadaljeval. “Veste, ne samo, da vodim kampanjo, ampak tudi vodim svet. Ne – in to ni zdravo – zveni kot pretiravanje, vendar smo bistveni narod sveta.” Biden je nato podrobno opisal, kako se na določen dan pogovarja z drugimi svetovnimi voditelji in obravnava globalne zadeve, kot je širitev Nata.

“Mislim, vsak dan ni dneva, skozi katerega grem, razen tistih odločitev, ki jih moram sprejeti vsak dan,” je dejal Biden. Ko so ga ponovno vprašali, ali bi bil pripravljen opraviti neodvisno zdravniško oceno, da bi pomiril Američane, je Biden dejal: “Pazite me med tem – v tej kampanji je ostalo še veliko časa. Več kot 125 dni.”

Na vprašanje, ali je odgovor trenutno ne, ali da tega zdaj ne želi storiti, je Biden dejal: “No, to sem že naredil.” Biden je kasneje dejal, da se ne bi potegoval za ponovno izvolitev, če ne bi mislil, da ima mentalne in fizične sposobnosti še štiri leta na položaju. Intervju je sledil vnetemu shodu z demokratskimi podporniki v Madisonu, med katerim je Biden vztrajal, da ostaja v tekmi.

Biden je najstarejši vrhovni poveljnik v zgodovini ZDA. Tako njegova kot Trumpova visoka starost sta se med kampanjo leta 2024 zvišali, čeprav nedavne ankete kažejo, da Trumpova volivce manj skrbi. V anketi The New York Timesa in Siena Collegea od 28. junija do 2. julija je 20 % registriranih volivcev dejalo, da je Trumpova starost – 78 let – “takšna težava, da ni sposoben opravljati funkcije predsednika,” medtem ko jih je 48 % reklo enako o Bidnu, vključno s 16 % demokratov.

Po razpravi je nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi v intervjuju za MSNBC “Andrea Mitchell Reports” dejala, da je “upravičeno vprašanje” vprašati, ali je bila Bidnova slaba razprava “epizoda” ali “pogoj”. Pelosi je dejala, da njena osebna izkušnja z Bidnom kaže na predsednika, ki “ima vizijo, ima znanje”. in da je imel “slabo noč”.”Mislim, da je legitimno vprašanje, ali je to epizoda ali je to pogoj? In ko ljudje postavijo to vprašanje, je povsem legitimno – za oba kandidata,” je dejala v torek.

Donald Trump pa je v videu, ki ga je posnel pred golfom s sinom Benonom dejal, da Joe Biden zapušča predsedniško tekmo po njegovem slabem nastopu v razpravi prejšnji teden, in kritiziral podpredsednico Kamalo Harris, da je “tako hudičevo slaba”. Komentarje je podal v posnetku na svojem spletnem mestu Truth Social, ki ga je pokazal, kako govori iz vozička za golf.

V videoposnetku Trump pove neznani osebi: “Pravkar je odstopil, veš – odstopil bo od dirke … in to pomeni, da imamo Kamalo (Harris).»Mislim, da ji bo bolje,« se pošali. “Tako patetična je, tako hudiča je. “Si predstavljate … opravka s Putinom, kitajskim predsednikom – ki je huda oseba, je hud človek, zelo trd fant … “Pravkar so objavili, da (Biden) verjetno odstopa,” dodaja Trump.

Ni jasno, na čem temeljijo njegove trditve, saj je 81-letni  Biden v sredo dejal, da ga ne bodo izrinili , privržencem pa dejal: “Ne bom odšel. V tej tekmi sem do konca.” Vendar so predsednikove volilne številke padle in ameriški mediji poročajo, da je zavezniku povedal, da je njegov nastop v naslednjem tednu bistvenega pomena – Bela hiša je to trditev zanikala.

V torek je gospod Biden dejal, da je med televizijsko razpravo skoraj zaspal zaradi nedavnega napornega urnika potovanj. Toda njegov spotakljiv nastop , v katerem je dajal zmedene odgovore in govoril s šibkim glasom, naj bi povzročil paniko v Demokratski stranki in sprožil ugibanja o tem, ali ga bo poskušala zamenjati. Vprašanja o njegovi mentalni ostrini so se v zadnjih mesecih stopnjevala, potem ko je bilo videti, da je med več javnimi nastopi zmrznil.

Nominacija gospoda Bidna za nasprotnika Trumpu naj bi bila potrjena na konvenciji stranke avgusta in edini realen način, da bi bil zamenjan, je, če bi se sam odločil odstopiti. Če bi odstopil, bi bila Kamala Harris verjetno kandidatka – medtem ko se namiguje tudi o guvernerju Kalifornije Gavinu Newsomu in guvernerki Michigana Gretchen Whitmer.

Natančen postopek, kako bi jih lahko izbrali, ni jasen. Predsednik Biden za zdaj javno ne kaže znakov odstopa in je v sredo imel virtualni sestanek s 24 guvernerji, da bi jih prepričal, da je kos svojemu delu.

COMMENTS

Wordpress (0)