“Zdravstvo je tisto, ki ostaja prva prioriteta te vlade in od tega ne bomo odstopili naslednjih šest let, zagotovo ne” – Robert Golob ponovno o “dvojnem mandatu” – Janša mu odgovarja ” s 4. vlado stranke SDS” – TOPNEWS.si

“Zdravstvo je tisto, ki ostaja prva prioriteta te vlade in od tega ne bomo odstopili naslednjih šest let, zagotovo ne” – Robert Golob ponovno o “dvojnem mandatu” – Janša mu odgovarja ” s 4. vlado stranke SDS”

“Zdravstvo je tisto, ki ostaja prva prioriteta te vlade in od tega ne bomo odstopili naslednjih šest let, zagotovo ne” – Robert Golob  ponovno o “dvojnem mandatu” – Janša mu odgovarja ” s 4. vlado stranke SDS”

Prvak SDS Janez Janša je v imenu predlagateljev priporočil vladi ob 2. obletnici delovanja vladi Roberta Goloba na današnji seji DZ znova očital, da je kljub dobremu izhodišču uspela realizirati le slabih 14 odstotkov svojih obljub. Roke je zamudila tudi pri reformah, ki si jih je sama zadala, je dodal.

DZ na današnji izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o predlogu priporočil vladi ob polovici mandata. V največji opozicijski stranki vladi Roberta Goloba med drugim očitajo razpad zdravstvenega sistema, stavkovni val, zamujanje s pokojninsko, zdravstveno ter davčno reformo.

Uvodoma je Janša povedal, da se mu zdi nenavadno, da so koalicijski poslanci na matičnem odboru DZ priporočila zavrnili. SDS je namreč predlagala zgolj to, da naj vlada deluje v skladu z ustavno prisego, je dejal.

Vladi je poleg slabe učinkovitosti med drugim očital, da je razširila nabor ministrstev na 20 resorjev, “v državi, ki ima nekaj več kot dva milijona prebivalcev in 90 poslancev”. Rezultat tega je, da je v državi “več kot 1000 novih birokratov”.

Zaplete Janša vidi tudi pri uveljavitvi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po dolgoletnem usklajevanju uzakonila njegova vlada, Golobova pa je zamaknila njegovo uveljavitev za eno leto, nato pa uzakonila svojega, ki je le “mrtva črka na papirju”.

Po Janševih navedbah je koalicije proslavljala tudi depolitizacijo nacionalne radiotelevizije, v kateri “se zdaj ne ve kdo pije in kdo plača”, ki da ji iz proračuna zagotavljajo sredstva za obratovanja in v kateri po vrsti odstopajo člani uprave.

Gre za tri zakone, ki so bili v prvih mesecih mandata predmet referendumskega odločanja. “Trije veliki uspehi vladne koalicije v prvem letu so se pač spremenili v lastno nasprotje,” meni vodja največje opozicijske stranke.

Vlada je zamudila tudi roke, ki si jih je določila glede zdravstvene reforme, je nadaljeval. Obenem “ne zna nasloviti rešljivih problemov”, kot je denimo energetska sanacija Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V tej najpomembnejši zdravstveni ustanovi je zato po njegovih besedah že dve leti zaprta osmina kapacitet.

Zamude zaradi dolgih birokratskih rokov je Janša vladi očital tudi na področju protipoplavne obnove. Zaostanke je znova pripisal temu, da je vlada razveljavila protibirokratski zakon, ki ga je DZ uvedel pod njegovo vlado.

Predsednik vlade Robert Golob se je na opozicijski predlog priporočil ob 2. obletnici delovanja vlade na seji DZ odzval z besedami, da je Slovenija šampion v Evropi po gospodarski rasti in po nizki brezposelnosti. Te uspehe vlada po njegovih besedah beleži kljub posledicam ruske agresije na Ukrajino, inflacije in poplav.

Gre za uradne podatke mednarodnih institucij, po katerih je Slovenija po stopnji inflacije in stopnji rasti brezposelnosti boljša od Avstrije in Nemčije, je navedel Golob.

Uspešnost delovanja vlade pa se po njegovih besedah pozna tudi v kazalniku neto čistega dobička gospodarstva, ki nikoli ni bil tako visok kot v prvih dveh letih te vlade. “Kljub temu da ima gospodarstvo rekordne dobičke, je ta vlada poskrbela za socialno državo,” je tudi danes poudaril Golob. Pri tem je omenil dviga zajamčene pokojnine in minimalne plače.

Od prvega dne izvajajo ukrepe, ki so v dolgoročno korist gospodarstva, je prepričan Golob. Kot primer je navedel rekordno povečanje javnih investicij v znanost, za to bo država letos namenila 400 milijonov evrov in v prihodnjem letu 500 milijonov.

Temu po njegovi oceni sledijo tudi tuje investicije, ki jih je bilo samo s strani švicarskih farmacevtskih podjetij za celo milijardo evrov.

“Čez dve leti bodo rezultati govorili sami zase, tudi pri ljudeh, zato me sploh ni strah volitev,” je zatrdil. Je pa znova spomnil, da je koalicija v pogodbo napisala program, ki bo za realizacijo potreboval dva mandata, nemara celo tri.

Tri zaveze, dve koalicijski in civilizacijsko je vlada izpolnila tudi na četrtkovi seji. Gre vladno sprejetje sklepa o priznanju Palestine, ki pa ga mora potrditi še DZ, izhodišča za davčno reformo in spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti. Zdravstvo ostaja prioriteta vlade, je nadaljeval Golob, zato je vlada zarezala v rak rano, to so škodljive dvojne prakse. “Ne bomo nagrajevali tistih, ki sistem razgrajujejo,” je bil jasen.

“Včeraj so bila predstavljena izhodišča, na kakšen način bomo šli po praksi najboljših evropskih držav zato, da bomo konkurenčni. Da bomo konkurenčni, da se bodo Slovenci z znanji vračali v Slovenijo in da se bodo tujci v Slovenijo priseljevali ne samo zaradi lepot, kar se dogaja danes, ampak tudi zaradi tega, ker bodo tu prepoznali prostor, kjer lahko svoje znanje najboljše oplemenitijo in z njim ustvarjajo rezultate, od katerih bomo mi lahko tudi imeli največ in gradili družbo blaginje. Pa kljub temu zdravstvo je tisto, ki ostaja prva prioriteta te Vlade in od tega ne bomo odstopili naslednjih šest let, zagotovo ne. In včeraj smo naredili velikanski korak naprej, velikanski korak; zarezali smo točno v tisto rak rano, ki v resnici razgrajuje zdravstvo zadnjih 30 let – dvojne prakse, škodljive dvojne prakse. Niso vse dvojne prakse škodljive, ampak mi smo zarezali v škodljive dvojne prakse,” je med drugim dejal Golob, ki je že na včerajšnji tiskovni konferenci  napovedal drugi mandat. “Naši rezultati bodo prinesli še en mandat”. – “Drži. Še 4. vlado stranke SDS,” mu odgovarja Janša.

 

Kot zadnjega od uspehov je Golob omenil pospešitev zelenega prehoda, predvsem pri sončni energiji. Vlada je dosegla tudi dogovor s kmeti, da zeleni prehod v sektorju ne bo potekal na škodo kmetov, je zaključil predsednik vlade.

DZ na današnji izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o predlogu priporočil vladi ob polovici mandata. V največji opozicijski stranki vladi med drugim očitajo razpad zdravstvenega sistema, stavkovni val, zamujanje s pokojninsko, zdravstveno ter davčno reformo. Poslanci imajo sicer danes za razpravo na voljo sedem ur, o predlogu priporočila pa ne bodo glasovali, saj ga je v četrtek zvečer zavrnil že matični odbor DZ.

Poslanci imajo sicer danes za razpravo na voljo sedem ur, o predlogu priporočila pa ne bodo glasovali, saj ga je v četrtek zvečer zavrnil že matični odbor DZ.

COMMENTS

Wordpress (0)