Še ena zelena luč Ukrajini za uporabo zahodnega orožja za napade na cilje v Rusiji – Biden Ukrajini v omejenem obsegu dovolil uporabo ameriškega orožja v Rusiji – TOPNEWS.si

Še ena zelena luč Ukrajini za uporabo zahodnega orožja za napade na cilje v Rusiji – Biden Ukrajini v omejenem obsegu dovolil uporabo ameriškega orožja v Rusiji

Še ena zelena luč Ukrajini za uporabo zahodnega orožja za napade na cilje v Rusiji – Biden Ukrajini v omejenem obsegu dovolil uporabo ameriškega orožja v Rusiji

Zunanji ministri zveze Nato, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, se bodo danes na neformalnem zasedanju v Pragi posvetili pripravam na julijski vrh voditeljev članic zavezništva v Washingtonu. V ospredju obeh srečanj bosta nadaljnja podpora Ukrajini ter krepitev odpornosti in obrambe.

Zunanji ministri članic Nata, ki so srečanje začeli s četrtkovim sprejemom pri češkem predsedniku Petru Pavlu, se bodo posvetili pripravam na vrh voditeljev v Washingtonu, s katerim bodo med 9. in 11. julijem obeležili 75-letnico zavezništva.

Ena osrednjih tem vrha bo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo, je v četrtek napovedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Med drugim v Natu poteka razprava o vlogi zavezništva pri koordinaciji zahodne pomoči Ukrajini.

Pričakovati je, da bo generalni sekretar ministre znova pozval, naj premislijo o omejitvah, ki so jih nekatere države postavile Ukrajini pri uporabi orožja, ki so jim ga dobavile. Položaj na bojišču se je namreč spremenil, fronta pa se je premaknila v bližino ukrajinsko-ruske meje. Zato bi morali Kijevu dovoliti, da orožje uporablja tudi za napade na rusko ozemlje, meni.

Z vojno v Ukrajini je povezana tudi druga tema julijskega vrha voditeljev. Posvetili se bodo nadaljnji krepitvi obrambne in odvračalne drže Nata, je napovedal Stoltenberg. Ključno pri tem je povečevanje proračunskih sredstev za obrambo.

Spričo vojne v Ukrajini in drugih konfliktov po svetu pa je po besedah generalnega sekretarja treba okrepiti tudi sodelovanje s partnerskimi državami. Tako se bodo vrha v ZDA udeležili tudi voditelji Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna pa je Ukrajini dovolila uporabo ameriškega orožja za napade v Rusiji, vendar le v omejenem obsegu za obrambo mesta Harkov, ob sklicevanju na vladne uradnike poročajo tuje tiskovne agencije in mediji.

“Predsednik je svoji ekipi pred kratkim naročil, naj zagotovi, da bo Ukrajina lahko uporabila ameriško orožje za obrambne namene ogenj v Harkovu, tako da bi lahko Ukrajina vrnila obstreljevanje ruskim silam,” je za Politico dejal ameriški uradnik in dodal, da se politika prepovedi napadov z orožjem dolgega dosega znotraj Rusije ni spremenila.

Ukrajina lahko sedaj uporabi ameriško orožje, kot so rakete, za napad na ruske vojake, ki se zbirajo tik za mejo v bližini drugega največjega ukrajinskega mesta. Ukrajina pa tega orožja še vedno ne sme uporabiti za napade na civilno infrastrukturo ali vojaške cilje globoko v Rusiji.

Preobrat sledi poslabšanju razmer na bojišču za Ukrajince, ki je med drugim posledica zamude pri novih dobavah ameriške vojaške pomoči.

Državni sekretar Antony Blinken, ki podpira odpravo omejitev, je v sredo javno namignil, da bo Biden morda spremenil smer in dovolil takšne napade. Dodal je, da se bo politika ZDA do Ukrajine razvijala po potrebi.

ZDA so Kijevu odločno sporočile, da lahko ameriško orožje uporablja le za neposredne napade na ruske vojaške cilje, ki so bili uporabljeni za invazijo na Ukrajino, ne pa na civilno infrastrukturo.

O tem, da bi zaradi premika fronte v bližino ukrajinsko-ruske meje dovolile uporabo svojega orožja za napade na rusko ozemlje, razmišlja tudi več drugih ukrajinskih zaveznic. Nekatere države so namreč Ukrajini pri uporabi dobavljenega orožja postavile s tem povezane omejitve. K njihovi odpravi jih med drugim spodbuja generalni sekretar zveze Nato Jens Stotenberg.

COMMENTS

Wordpress (0)