“Ljudje! Jokamo od sreče!” – V Inštitutu 8. marec veseli, ker je Evropska komisija registrirala pobudo za varen in dostopen splav – TOPNEWS.si

“Ljudje! Jokamo od sreče!” – V Inštitutu 8. marec veseli, ker je Evropska komisija registrirala pobudo za varen in dostopen splav

“Ljudje!  Jokamo od sreče!” – V Inštitutu 8. marec veseli, ker je Evropska komisija registrirala pobudo za varen in dostopen splav

Evropska komisija registrirala pobudo Inštituta 8. marec za varen in dostopen splav Organizatorji pobude imajo zdaj šest mesecev časa za začetek zbiranja podpisov. Potrebujejo jih milijon iz vsaj sedmih članic EU. Kot so še sporočili iz Inštituta 8. marec, bodo milijon podpisov začeli zbirati kmalu, saj jih želijo zbrati pred junijskimi evropskimi volitvami.

“Zagotoviti želimo, da bo imela vsaka ženska pravico do brezplačnega in dostopnega splava. Vemo, da je drugačna Evropa, Evropa, ki poskrbi za vse, mogoča in želimo jo soustvarjati,” je v izjavi povedala direktorica Inštituta 8. marec in koordinatorka gibanja Moj glas, moja izbira Nika Kovač. Inštitut 8. marec pa je na Facebooku objavil zapis: Ljudje? Jokamo od sreče?”

https://twitter.com/Mojca77748727/status/1778124306691637415

Evropska komisija je namreč včeraj  uradno registrirala evropsko državljansko pobudo Inštituta 8. marec Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, so sporočili v Bruslju. Organizatorji imajo zdaj šest mesecev časa za začetek zbiranja podpisov. Potrebujejo jih milijon iz vsaj sedmih članic EU.

Zahteva pobude je, da mora EU storiti vse, kar je v njeni moči, da pomaga 20 milijonom žensk v uniji, ki nimajo dostopa do varnega in brezplačnega splava, so sporočili iz Inštituta 8. marec.

Pobudniki predlagajo, da EU sprejme pravno podlago za vzpostavitev finančnega mehanizma, ki bi podpiral države članice pri zagotavljanju varnega in dostopnega splava vsem, ki ga potrebujejo.

 

 

Po besedah francoske aktivistke in ene od vodij gibanja v Franciji Alice Coffin današnja registracija pomeni potrditev pomembnosti in nujnosti spremembe obstoječega stanja na področju splava v Evropi. “Registracija je velik prvi korak, a ne bomo se ustavili, dokler ne pridemo do cilja,” je poudarila.

Organizatorji pobude imajo sicer za začetek zbiranja podpisov na voljo šest mesecev, so pojasnili pri Evropski komisiji. Če bo pobuda v enem letu prejela milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih članic EU, se bo komisija morala odzvati in odločiti, ali bo ukrepala glede zahteve.

Evropska državljanska pobuda Inštituta 8. marec “Za varen in dostopen splav v Evropi” uradno registrirana

“Po tem, ko so politiki in institucije EU zatrjevale, da se na področju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok v praksi ne da storiti nič, je skupina deklet in fantov iz majhne Slovenije našla način, kako spremeniti Evropo.”
– Nika Kovač, Inštitut 8. marec
Leta smo spremljali, kako ženske v Evropi zaradi restriktivnih zakonodaj o splavu umirajo in poslušali evropske institucije in politike zatrjevati, da se na evropski ravni zanje ne da nič storiti. V Inštitutu 8. marec smo po dolgem raziskovanju in številnih posvetovanjih našli način, kako doseči konkretne spremembe, ki ga je danes s prelomno odločitvijo za reproduktivne pravice v Evropi uradno potrdila Evropska komisija z registracijo naše evropske državljanske pobude "My Voice, My Choice (Moj glas, moja izbira): Za varen in dostopen splav." Gibanje "My Voice, My Choice" je koalicija aktivistk in aktivistov, organizacij, državljank in državljanov iz vse Evrope, ki si prizadevajo za zagotovitev dostopa do reproduktivnih pravic.
Zahteva državljanske pobude: EU mora storiti vse, kar je v njeni moči, da pomaga 20 milijonom žensk v EU, ki nimajo dostopa do varnega in brezplačnega splava. Predlaga se sprejetje pravne podlage EU, ki bi vzpostavila finančni mehanizem, s katerim bi državam članicam pomagali zagotavljati dostop do varnega in zakonitega splava vsem, ki še vedno po nepotrebnem trpijo, za poseg potujejo dolge razdalje in celo umirajo, ker nimajo dostopa do varne oskrbe pri splavu.
Upanje za bolj varno in bolj solidarno Evropo”

Z akcijo My Voice, My Choice smo se odločili prinesti upanje, ustvariti gibanje, ki temelji na sodelovanju in solidarnosti, gibanje za reproduktivne pravice v Evropi. Zagotoviti želimo, da bo imela vsaka ženska  do brezplačnega in dostopnega splava. Vemo, da je drugačna Evropa, Evropa, ki poskrbi za vse, mogoča in želimo jo soustvarjati." je povedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec in koordinatorka gibanja My Voice, My Choice. Alice Coffin, francoska aktivistka in ena od vodij gibanja v Franciji:  “Današnja registracija pobude My Voice, My Choice pomeni potrditev pomembnosti in nujnosti spremembe obstoječega stanja na področju splava v Evropi. Registracija je velik prvi korak, a ne bomo se ustavili, dokler ne pridemo do cilja – varen in dostopen splav prav za vse v Evropi. Veliko ljudi v Franciji je že pripravljenih, da bijejo ta solidarnostni boj!”

Zgodovinski trenutek za reproduktivne pravice v EU Dejstvo, da je Evropska komisija uradno registrirala evropsko državljansko pobudo My Voice, My Choice,
je pokazalo, da lahko EU zagotovi več kot le simbolično podporo pravici do splava v EU. “Čas zgolj simboličnih izrazov solidarnosti s poljskimi ženskami in drugimi, ki trpijo zaradi pomanjkanja dostopa do varne oskrbe pri splavu, se izteka. Neukrepanje evropskih institucij in politikov EU je v nasprotju s
temeljnimi vrednotami Unije in ne izpolnjuje njene obveznosti varovanja človekovih pravic” pove Kristina Krajnc z Inštituta 8. marec. Državljanke in državljani, aktivisti in aktivistke ter organizacije iz vse Evrope smo se povezali, da bi to spremenili. Evropska državljanska pobuda My Voice, My Choice predlaga konkretne rešitve z uporabo demokratičnih orodij, ki jih je EU dala svojim državljanom. "Ker EU in njeni politiki tega niso storili, smo morali ukrepati državljani in državljanke EU. Izboljšanje dostopa do varnega splava za milijone žensk po vsej Evropi bi moralo biti ena od prioritet EU," je dejala Maja Koražija z Inštituta 8. marec.
Glasovi za mednarodno solidarnost iz gibanja "My Voice, My Choice" Gibanje My Voice, My Choice združuje devet organizacij iz osmih evropskih držav, podporniki in podpornice iz cele Evrope pa se gibanju vztrajno pridružujejo. ” Na Finskem smo že bili priča velikemu valu solidarnosti z napori za pravico do splava po Evropi. Komaj čakamo, da začnemo zbirati podpise, s katerimi bomo to solidarnost širili onkraj svojih meja tudi v praksi,”  pove Fatim Diarra, predsednica organizacije Unioni, ki vodi gibanje na Finskem. Val navdušenja se širi po vsej Evropi. Doireann Crosson, koordinatorka za zdravje žensk pri Nacionalnem svetu za ženske na Irskem pove, V tej kampanji vidimo priložnost, da politiki in zakonodajalci prepoznajo, da je varna, pravočasna in dostopna zdravstvenastoritev umetne prekinitve nosečnosti temelj sodobnega zdravstvenega sistema.”; 1 milijon podpisov za zaščito in spodbujanje pravic do splava v Evropi
Gibanje My Voice, My Choice si je zastavilo ambiciozen cilj – postati najhitrejša evropska državljanska pobuda, ki bo zbrala 1 milijon podpisov. Zbrati jih želijo pred volitvami v EU leta 2024, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem 2024. S tem pa bodo ustvarili neposredno zahtevo za novi parlament in komisijo EU.

COMMENTS

Wordpress (0)