Delež zelenega vodika v dunajski kogeneraciji dosegel 15 % – TOPNEWS.si

Delež zelenega vodika v dunajski kogeneraciji dosegel 15 %

Delež zelenega vodika v dunajski kogeneraciji dosegel 15 %

Štiri avstrijska in nemška podjetja zaključujejo prvo fazo testiranja prilagojene turbine v termoelektrarni Donaustadt na Dunaju. Projekt je namenjen dodajanju zelenega vodika zemeljskemu plinu in njegov delež je že dosegel 15 %.

Dunajsko občinsko energetsko podjetje Wien Energie postopoma povečuje delež zelenega vodika v soproizvodnji. Projektni partner Siemens Energy je svoj SGT5-4000F prilagodil novim pogojem delovanja.

»Količino zelenega vodika v delovanju plinske turbine smo v posameznih testnih dneh povečali že na 15 odstotkov. V Evropi deluje več kot 115 tovrstnih plinskih turbin z instalirano močjo nad 31 GW. Takšni operativni testi so ključni za razogljičenje energetskega sektorja v prihodnjih letih,« je povedal podpredsednik Siemens Energy za jugovzhodno Evropo Ali Prešern.

Začetek množičnega spreobrnjenja po vsej Evropi

Takšne turbine imata tudi preostala dva udeleženca – RheinEnergie iz Nemčije in avstrijski Verbund. Ko bo prišel čas za obnovo svojih objektov, bodo uporabili izkušnje iz podviga. Gre za prvi večji projekt dodajanja vodika v sektorju med rednim obratovanjem, so poudarili partnerji. V ta namen so skupaj namenili 10 milijonov evrov.

V prvem delu testiranja v soproizvodnji v okrožju Donaustadt, ki bo predvidoma končan do sredine septembra, se delež zelenega vodika poveča na kar 15 %. V naslednji fazi naj bi raven dosegla 30 %.

Enota za soproizvodnjo v Donaustadtu je bila predana leta 2001. Plinska turbina ima električno zmogljivost 395 MW, zmogljivost daljinskega ogrevanja pa 350 MW.

Fosilne pline je treba postopoma nadomestiti s čistimi viri

Poleg tega si Siemens Energy prizadeva za uvedbo toplotnih črpalk v sisteme daljinskega ogrevanja. RheinEnergy je dejal, da namerava v Kölnu zgraditi največji sistem te vrste v Evropi.

»V prihodnosti bodo različni energetski sektorji, kot sta proizvodnja električne energije in toplote, še bolj povezani. Vodik, proizveden z zeleno elektriko poleti, se lahko pozimi uporabi za proizvodnjo električne energije in toplote. Predpogoj za to je, da lahko elektrarne poganjajo tudi zeleni vodik. Točno to preizkušamo tukaj, s ciljem popolne razogljičenja plinskega sektorja,« je izjavil generalni direktor Verbund Thermal Power Robert Koubek.

Mesto Dunaj namerava do leta 2040 postati popolnoma ogljično nevtralno.

COMMENTS

Wordpress (0)