(V ŽIVO) Erjavec: Dobil sem podporo in glasove štirih poslancev DeSUS-a – jutri sestanek koalicije KUL, na kateri bodo zbrali vse podpise – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Erjavec: Dobil sem podporo in glasove štirih poslancev DeSUS-a – jutri sestanek koalicije KUL, na kateri bodo zbrali vse podpise

(V ŽIVO) Erjavec: Dobil sem podporo in glasove štirih poslancev DeSUS-a – jutri sestanek koalicije KUL, na kateri bodo zbrali vse podpise

Kljub številnim namigom, da Erjavec podpore oziroma podpisov za svoje mandatarstvo od poslancev DeSUS-a ne bo dobil, je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec nekaj po dvajseti uri zvečer po šesturni razpravi s poslanci DeSUS-a sporočil, da so vsi štirje poslanci prispevali podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice.

Karl Erjavec je dejal, da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Razpravo je označil za odkrito. Verjame, da bo nezaupnica uspela, sam pa prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov, ki naj bi jih dobil jutri po sestanku koalicije KUL. Predlog konstruktivne nezaupnice pa naj bi vložili v petek.

Čeprav je med sestankom Karla Erjavca s poslanci DeSUS-a krožilo več informacij o tem, da Erjavec ne bo dobil glasov štirih poslancev, saj naj bi mu menda podporo odpovedal Brako Simonovič, po drugi variantah pa tudi Ivan Hršak in celo vodja poslanske skupine Franc Jurša, so se omenjeni spini pokazali kot dezinformacije.

https://twitter.com/Roysin1234/status/1349086243213160448

Še posebej so se informacije o tem razširile potem, ko je Erjavec vmes za nekaj časa odšel iz parlamenta. Po oceni tistih, ki so ga srečali, pa naj bi bil precej nezadovoljen. Po vrnitvi pa naj bi imel v žepu tri glasove, manjkal naj bi samo še glas Branka Simonoviča. Poleg tega so na naslove poslancev prišla pisma nekaterih pokrajinskih odborov, naj še naprej podpirajo aktualno vlado.

Erjavec je današnjo razpravo s poslanci DeSUSa, ki pa izjav ne dajejo, označil kot odprto in odkrito. Spomnil je, da so že dolgo politični sopotniki in stari prijatelji. Zanikal je ter za laž označil grožnje in izsiljevanje poslancev. Poročanje o tem je označil za spine, ki imajo določen namen. “Pogovorili smo se kot pet zrelih možakarjev,” je še dodal.

Pogovor je tekel predvsem v smeri, zakaj je potrebno, da se zagotovi takšno število podpisov. Dejal je: “Sam sem vztrajal, da izkažemo 43 podpisov, ker je bilo v javnosti in medijih veliko spinov, da nimamo takšne podpore. Mislim, da je prav, da transparentno pokažemo, koliko podpore ima v tem trenutku KUL”.

Zatrdil je, da ne drži, da je kandidiral izključno zato, da bi postal predsednik vlade: “To, da sem postal kandidat za mandatarja, je plod pogovorov znotraj koalicije KUL. Drugi so bili mnenja, da imam to politično kilometrino, da bi lahko to, kar si je KUL zadala, uspešno izpeljal”.

“V petek bomo konstruktivno nezaupnico na vsak način vložili. Kar se tiče manjkajočih glasov za podporo, pa v politiki vedno teče dialog, od tega bo odvisno, kakšen bo uspeh mandatarstva”, je dodal Erjavec.

Napovedano vložitev nezaupnice je za odmeve komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da je “napovedovanje vložitve nezaupnice na nek način motnja v času epidemije in odvrača pozornost od ključnih problemov, ki jih imamo”.
Zanikal je tudi, da je vlada manjšinska. “Če bi bila ta vlada po številu poslancev manjšinska, ne bi preživela niti enega dneva, ker bi to pomenilo, da je na drugi strani večina, je dejal Janša.

Že od aprila lani se dogaja rušenje vlade. Postopek konstruktivne nezaupnice je legitimen, a v tem trenutku noben postopek ne poteka, napoveduje pa se ga že od, kot rečeno, lanskega aprila. “Opozicija se koncentrira samo negativno, na rušenje in nagajanje v času, ko je celotna država ogrožena,” je bil kritičen Janša.

Poleg glasov poslancev DeSUSa bi stranke KUL za uspeh konstruktivne nezaupnice morale pridobiti tudi nekaj glasov poslancev SMC-ja. Ta stranka je sicer pred nekaj dnevi ponovno sporočila, da Erjavca za mandatarja ne bo podprla, da pa ostaja SMC ob provokacijah SDS odprta za sodelovanje z vsemi. Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa je medtem sporočila, da bodo poslanci SMC spoštovali sklepe organov stranke, torej nihče od njih ne bo sopodpisal konstruktivne nezaupnice. Glasovnice naj bi prevzeli, vsaj Sluga zagotovo.

COMMENTS

Wordpress (0)