(V ŽIVO) “Slovenija bo imela tega predsednika vlade še kar dosti časa in dajte se na to navaditi” – Robert Golob takole odgovoril Žanu Mahniču – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Slovenija bo imela tega predsednika vlade še kar dosti časa in dajte se na to navaditi” – Robert Golob takole odgovoril Žanu Mahniču

(V ŽIVO) “Slovenija bo imela tega predsednika vlade še kar dosti časa in dajte se na to navaditi” – Robert Golob takole odgovoril Žanu Mahniču

Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje Žana Mahniča (SDS) poudaril, da se s plačno reformo v javnem sektorju odpravljajo krivičnost in anomalije. Na očitke o lažnivih napovedih in manipulacijah na različnih področjih javnega sektorja pa je odgovoril: “Nič od tega, kar poslušamo z desne, nima nobene povezave z realnim življenjem.”

Poslanec SDS je v okviru poslanskih vprašanj predsedniku vlade napovedal vprašanje v zvezi z aktualnim stanjem v javnem sektorju. Kot je Mahnič navedel na seji, je Golob napovedoval veliko reformo v javnem sektorju, dobili pa smo “le popravke v smislu zvišanja plač za vse, za peščico pa še malo več”. “Javni sektor je tako z vaše strani talec številnih laži in manipulacij, pa naj gre za področje zdravstva, policije, digitalne preobrazbe, gasilcev, ki spadajo pod sistem zaščite in reševanja in nenazadnje tudi delovanja parlamenta,” je ocenil.

Kot je navedel Mahnič, je gasilcem ob požaru na Krasu v letu 2022 obljubil nagrado, a je niso dobili, za januar letos je napovedal zdravstveno reformo, a je danes več ljudi brez osebnega zdravnika. Premierju je očital tudi, da je napovedal, da bo pričal pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ko bo prejel vabilo, ko pa ga je prejel, je bila seja komisije preložena, predsednika komisije pa so zamenjali. Kritičen je bil do Golobovih navedb o zagotovljenih sredstvih za superračunalnik, ki napoveduje poplave, saj da je iz četrtkove vladne objave razvidno, da se je vlada šele seznanila z namero prijave na razpis. Mahnič mu je očital še laži glede odstopa Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja in spomnil na kazensko ovadbo Goloba.

“V teh turbulentnih časih potrebujemo predsednika vlade, ki mu državljani lahko zaupamo, ki govori resnico in se ob lažeh ne izgovarja na slabo znanje dvojine. Zato me zanima kdaj bomo dobili takšnega predsednika vlade in kdaj boste nehali z lažmi, zavajanji in manipulacijami?” je zanimalo Mahniča.

Golob pa mu je odgovoril, da bo imela Slovenija tega predsednika vlade še precej časa in da naj se na to navadijo. “Nič od tega, kar poslušamo z desne, nima nobene povezave z realnim življenjem, ima pa z njihovim virtualnim svetom, ki bo ostal virtualen še kar nekaj časa,” je dejal.

Poudaril je, da je Slovenija država, na katero smo lahko zares vsi ponosni. Spomnil je na izjave predsednice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, ki je bila prejšnji teden pri nas na obisku, da je Slovenija lahko vzor vsem v Evropi, ter na izjave hvaležnosti, ki jih je ob nedavnem obisku v Beli hiši njemu in javno izrekel ameriški predsednik Joe Biden. “To, kar nekateri na naši desni ves čas ponavljajo, ima natančno toliko vpliva na to, kje je v resnici Slovenija, kot to, ko se spremeni vreme,” je dejal Golob.

Izrazil je tudi “neizmeren ponos” nad plačno reformo v javnem sektorju. Pri tem je izpostavil odpravo plačnih nesorazmerij, usklajevanje plač z inflacijo in odpravo plač, nižjih od minimalne. Zaposleni, ki so prejemali plačo, nižjo od minimalne, niso imeli možnosti napredovati oz. se jim plača tudi po 30 letih ni zvišala, plače v javnem sektorju pa so do nastopa te vlade realno zaostajale, ker se je bilo treba o vsakem usklajevanju pogajati, je dejal Golob. “Zakaj se niste takrat spraševali o javnem sektorju, ko ste bili na vladi?” je odvrnil Mahniču.

Golob je prepričan, da bodo razmere v javnem sektorju za mlade primerljive tistim v zasebnem. “Tudi na ta način bomo lahko poskrbeli, da bodo javni sektor in javne storitve bistveno boljše od tega, čemur smo bili priča zadnjih 10 let, ko se je sistematično dobesedno uničevalo javni sektor, sploh nekatere podsisteme, kot je na primer sodstvo,” je pojasnil premier.

COMMENTS

Wordpress (0)