(VIDEO) “Mislim, da izgublja smisel za stateškost in da je čas za penzijo že tukaj” – Zakaj Lenart Žavbi, po Robertu Golobu, Janeza Janšo pošilja v penzijo? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Mislim, da izgublja smisel za stateškost in da je čas za penzijo že tukaj” – Zakaj Lenart Žavbi, po Robertu Golobu, Janeza Janšo pošilja v penzijo?

(VIDEO) “Mislim, da izgublja smisel za stateškost in da je čas za penzijo že tukaj” – Zakaj Lenart Žavbi, po Robertu Golobu,  Janeza Janšo pošilja v penzijo?

Prvak SDS Janez Janša je v zapisu na omrežju X o domnevnem scenariju sil iz ozadja za razpad koalicije, ki bi vodil do predčasnih parlamentarnih volitev, v politično sfero vrgel še eno kost za glodanje.

 

Janša se je na družbenem omrežju X v sredo razpisal o domnevnem scenariju, cilj katerega naj bi bil po njegovem “skrajšati muke Golobovi koaliciji in hkrati preprečiti oblikovanje desno-sredinske razvojne vlade”.

Prepričan je, da sta skladno s tem scenarijem tarči dve največji parlamentarni stranki Gibanje Svoboda in SDS, in sicer naj bi bil cilj po njegovih navedbah razgradnja prve in oslabljenje druge. Ob tem vleče vzporednice s parlamentarnimi volitvami 2011 in tedanjima političnima akterjema na strankarskem parketu Zoranom Jankovićem in Gregorjem Virantom. Predsednik največje opozicijske stranke tako verjame, da je cilj glasove Svobode preusmeriti na stranko Vesna oz. “nov obraz”, aktualnega evropskega poslanca Vladimirja Prebiliča, čim več glasov za SDS pa preusmeriti k novonastajajoči stranki Anžeta Logarja. Ta bo, kot je Logar danes povedal za N1, vzpostavljena na ustanovnem kongresu 16. novembra v Mariboru, imenovala pa se bo Demokrati, kot je namignil že v svojem prvem sporočilu po izstopu iz SDS.

Janša v svojem sredinem zapisu niza tudi korake, ki naj bi po njegovih besedah sledili v naslednjih mesecih, vse do aprila prihodnje leto, ko bo po njegovem prepričanju čas za parlamentarne volitve.

Cilj:
Skrajšati muke Golobovi koaliciji in hkrati preprečiti oblikovanje desno sredinske razvojne vlade
Postopek:
Razgraditi Gibanje Svoboda in oslabiti SDS. Glasove od GS pretočiti na stranko Vesna in/ali »nov obraz« Vladimirja Prebiliča. Od SDS pa čim več glasov prestaviti na stranko Anžeta Logarja. Podoben postopek kot leta 2011 z Jankovićem in Virantom.
Osnovno sredstvo:
Posvetovalni referendum o JEK2 razglasiti za novo korupcijsko zgodbo, v katero so vpleteni tako levi kot desni, predvsem pa GS in SDS. Angažirati para vojsko v obliki »nevladnikov« (Glas ljudstva, 8.marec…) za aktivizem oziroma kampanjo zoper JEK2 po vzorcu kampanje pri referendumu o vodah
Orodja:
POP TV & RTV Slovenija in nato postopno ves ostali medijski monopol
Časovnica:
November 2024:
1. v kampanji se ruši referendum in kot osrednjo silo PROTI uveljavlja stranko VESNA in/ali Vladimirja Prebiliča
2. obsodba Zorana Jankovića na prvi stopnji v enem od procesov za delanje vtisa enakih vatlov
3. stopnjevanje pritiska PR Nataše Pirc Musar na vlado ter začetek distanciranja SD od koalicije
December 2024:
1. stopnjevanje medijskega pritiska na stranke (predvsem GS in SDS), ki so podpirale JEK2 in na referendumu izgubile
2. obsodba predsednika SDS v procesu Trenta na prvi stopnji
Januar 2025:
1. Ustanovitev stranke Anžeta Logarja »Demokrati« z velikim medijskim pompom
2. Uradna najava Vladimirja Prebiliča, da bo sodeloval na naslednjih volitvah v DZ
3. Vložen obtožni predlog zoper PV Roberta Goloba, izstop SD iz koalicije, padec vlade in pričetek rokov za oblikovanje nove oziroma razpis predčasnih volitev
Februar 2025:
1. Neuspešen poskus za oblikovanje nove vlade
2. Kriza v zdravstvu oziroma veliko medijsko potenciranje objektivnega kriznega stanja
3. Razpis predčasnih volitev v DZ
Marec 2025:
1. Volilna kampanja z medijskim forsiranjem Prebiliča in Logarja
2. Potrditev obsodbe predsednika SDS na drugi stopnji (pravnomočnost)
April 2025:
Predčasne volitve v Državni zbor
Dokazi in indici:
1. Brez kakega znanega povoda so MSM na začetku jeseni obudili sporno peljano investicijo TEŠ6 in jo začeli primerjati z JEK2 in vnaprej na posvetovalni referendum lepiti besedo korupcija. Obvezno so dodajali, da je bil to projekt tako levice kot desnice. (Kar seveda ni res, saj je investicijo praktično v celoti peljala SD vlada in njeno zaledje, medtem ko je zadnja vlada SDS korupcijo dobavitelju Alstomu dokazala in izterjala 240 mio odškodnine, kar praktično v nobenem prispevku ni bilo omenjeno)

2. Na RTV so se mesece pripravljali na kampanjo za rušenje referenduma o JEK2. Oddajo Tarča 17.10.2024 je praktično »uredil« pomožni kuhar novih obrazov Gregor Golobič, ki je v njej tudi nastopil (pod kakšnim izgovorom so ga povabili?). V oddaji so napadli predvsem GS in SDS, dočim so

zgolj omenili, stranko SD pa niti to ne.

3. Za četrtek, 24.10.2024 se po vabilih točno določenim osebam sodeč in napovedniku pripravlja nova Tarča na isto temo z novimi zmontiranimi posnetki.
4. Predsednica RS je za Guvernerja Banke Slovenija predlagala Toneta Ropa in ne koalicijsko usklajeno Sašo Jazbec. Le zakaj?
5. Milan Kučan je 21.10.2024 obiskal Zorana Jankovića in mu po nekaterih informacijah iz županovega kroga povedal, da bo obsojen. Kolateralna škoda pač. A da naj ne skrbi glede druge stopnje.
6. Anže Logar je s pompom izstopil iz SDS nekaj dni potem, ko naj bi mu vir iz vrha pravosodja povedal, da je/bo policija proti Golobu vložila kazensko ovadbo. Hkrati se je v poplavi medijskih nastopov (imel je več medijskega časa v enem tednu kot njegova bivša stranka v celem letu) zagovoril in v kamero povedal, da je njegov glavni cilj preprečiti oblikovanje desno sredinske vlade.
7. Potem ko sta POP TV in depolitizirana RTV SLO ter ostali del levega medijskega bloka 2 leti in pol iz petnih žil vlekli prispevke, s katerimi so skušali prikazati Golobovo stranko kot neprimerno boljšo od SDS, zadnje tedne menjajo ploščo in skušajo izenačevati največjo vladno in največjo opozicijsko stranko. Pozorno prisluhnite besedam Erike Žnidaršič ali napovedim Darje Zgonc in Petre Krčmar na 24 ur. Zdaj ko debakla svobodnjakov ni mogoče več prikriti niti z medijskim monopolom, sedaj so naenkrat vsi enaki in vsi slabi. Zato rabimo nov »nov obraz«.
8. Dogajanja so za tiste z malo daljšim spominom in nekaj več informacijami iz zakulisij tako prozorna, da je postalo zabavno. Ker pa je sedaj posvetovalni referendum in z njim vse, kar so kuharji pripravili za kampanjo, padlo v vodo, morajo poiskati novo »osnovno sredstvo« za manipulacijo in temu prilagoditi časovnico.

V koaliciji ob tem povečini zamahujejo z roko, vzroke za zapis vidijo različno, od izgube strateškosti do sojenja v zadevi Trenta. V ostalih parlamentarnih strankah so se Janšev zapis danes sicer odzvali, a sodeč po izjavah ga ostali politični akterji jemljejo vse prej kot resno.

“Zapisa Janeza Janše ne mislim komentirati. Verjetno pa zapis kot celota nakazuje, da verjetno malo izgublja strateškost, ki jo je imel in je mogoče čas za upokojitev res tukaj,” je po današnjih koalicijskih usklajevanjih komentiral namestnik vodje poslancev Svobode Lenart Žavbi.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko medtem vzrok za zapis vidi v sojenju v zadevi Trenta. “Vidim, da očitno že predvideva, da bo obsojen in si poskuša legitimirati to svojo obsodbo na način, da jo seveda megli z nekimi drugimi stvarmi,” je dejala.

Predsednik SD Matjaž Han pa je glede možnosti predčasnih volitev pred današnjo sejo vlade dejal le, da se ve, kdo ima ključe do predčasnih volitev. “Tisti, ki bo zbral 46 glasov, ali če kdo odstopi,” je dodal.

Po njegovi oceni sicer ob obstoječih parlamentarnih razmerjih volja za slednje ne obstaja. Enako o možnosti predčasnega konca mandata navajajo v Svobodi in Levici.

Medtem pa v NSi menijo, da bi bile predčasne volitve možnost za zaključek “tragikomedije, ki jo predstavlja trenutna vlada”. Po besedah strankinega poslanca Jerneja Vrtovca so namreč na slabšem zlasti ljudje, ki od tega, kar gledajo v DZ in vladi nimajo popolnoma nič.

Ljubljanski župan Zoran Janković, kateremu Janša še v novembru letos napoveduje obsodbo na prvi stopnji v enem od procesov, pa je zgolj spomnil, da trenutno nima nobenega procesa, ki bi bil v tej fazi. “Pošto pa dvigujem redno,” je pristavil.

COMMENTS

Wordpress (0)