Strogo zaupno: Izrael pripravlja napad na Iran – ZDA preiskujejo uhajanje zaupnih dokumentov o načrtih izraelskega napada na Iran – TOPNEWS.si

Strogo zaupno: Izrael pripravlja napad na Iran – ZDA preiskujejo uhajanje zaupnih dokumentov o načrtih izraelskega napada na Iran

Strogo zaupno: Izrael pripravlja napad na Iran – ZDA preiskujejo uhajanje zaupnih dokumentov o načrtih izraelskega napada na Iran

Dokumenti, označeni kot strogo zaupni, opisujejo satelitske posnetke izraelskih priprav na potencialni napad na Iran, poročajo mediji. Uradniki v Washingtonu po poročanju medijev preiskujejo uhajanje dveh tajnih dokumentov ameriških obveščevalnih služb, ki ocenjujeta izraelske načrte za napad na Iran.

Dokumenti, ki so označeni kot strogo zaupni, so se v petek pojavili na kanalu Telegram, poročajo New York Times , CNN in drugi . Dokumenti z datumom 15. in 16. oktober opisujejo satelitske posnetke izraelskih priprav na potencialni vojaški napad na Iran, poroča Politico.

Ameriški uradniki dokumentov niso javno komentirali. Dokumenti se pripisujejo ameriški geoprostorski obveščevalni agenciji in agenciji za nacionalno varnost, piše v poročilih. Preiskava ameriških uradnikov bo ocenila, kdo je imel dostop do dokumentov in ali je šlo za namerno odtekanje ali pa je prišlo do vdora, glede na poročila .

Eden od dokumentov pravi, da se izraelske zračne sile še naprej pripravljajo na napad na Iran in so glede na poročila izvedle “drugo vajo zaposlovanja velikih sil “. Letalske sile bodo “verjetno vadile oskrbo z gorivom v zraku in se borile v operacijah iskanja in reševanja z velikim številom letal,” poročila navajajo dokument.

V drugem dokumentu je podrobno opisano, kako izraelske obrambne sile nadaljujejo s pripravo streliva “zagotovo za napad na Iran,” glede na poročila Dokumenti so se pojavili na kanalu Telegram Middle East Spectator , ki je opisan kot proiranski , povezani račun X pa kaže, da se nahaja v Iranu.

V pisni izjavi je Middle East Spectator dejal, da so se “dokumenti prvič pojavili v zasebni skupini Telegram,” preden jih je prejel v zasebnem sporočilu. Ni bilo jasno, kakšen vpliv ima uhajanje informacij na kakršno koli izraelsko vojaško načrtovanje morebitnega napada na Iran ali na izraelsko-ameriške odnose.

Preiskava morebitne kraje zaupnih dokumentov Pentagona je osredotočena na identifikacijo oseb, ki so imele dostop do teh dokumentov, je potrdil ameriški uradnik. Vsaka podobna situacija bi samodejno sprožila preiskavo FBI, ob vključitvi Pentagona in ameriških obveščevalnih agencij. FBI je zavrnil komentar o primeru.

To uhajanje zaupnih dokumentov prihaja v izjemno občutljivem trenutku, piše CNN, v odnosih med ZDA in Izraelom, in skoraj zagotovo bo povzročilo jezo Izraela, ki se pripravlja na napad na Iran kot odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra.

»Če so taktični načrti Izraela za odgovor na iranski napad resnično prišli v javnost, je to resna varnostna pomanjkljivost,« je izjavil Mick Mulroy, nekdanji namestnik pomočnika obrambnega ministra za Bližnji vzhod in upokojeni častnik CIE.

Mulroy je dodal, da bi lahko prihodnje sodelovanje med ZDA in Izraelom prišlo pod vprašaj: »Zaupanje je ključna komponenta v odnosih, in glede na način, kako je prišlo do uhajanja, bi to zaupanje lahko bilo okrnjeno.«

Tako še vedno ni jasno, kako so dokumenti postali javni, niti ali so bili ukradeni ali namerno posredovani. ZDA so že na visoki stopnji pripravljenosti zaradi iranskih hekerskih napadov – ameriške obveščevalne agencije so avgusta sporočile, da je Iran vdrl v dokumente iz predvolilne kampanje Donalda Trumpa.

Veliko uhajanje ameriških obveščevalnih podatkov lani je prav tako omajalo odnose ZDA z zavezniki, vključno z Južno Korejo in Ukrajino, potem ko je 21-letni pripadnik nacionalne garde Zračnih sil objavil visoko zaupne informacije na platformi Discord.

COMMENTS

Wordpress (0)