Zelenski zaveznikom ponuja sporazum za skupne naložbe in uporabo ukrajinskih naravnih virov, ki so po njegovem “vredni bilijone dolarjev” – TOPNEWS.si

Zelenski zaveznikom ponuja sporazum za skupne naložbe in uporabo ukrajinskih naravnih virov, ki so po njegovem “vredni bilijone dolarjev”

Zelenski zaveznikom ponuja sporazum za skupne naložbe in uporabo ukrajinskih naravnih virov, ki so po njegovem “vredni bilijone dolarjev”

Na zasedanju v Bruslju se bodo danes sestali obrambni ministri članic Nata, ki se bodo med drugim posvetili podpori Ukrajini. Govorili naj bi tudi o načrtu za zmago Ukrajine predsednika Volodimirja Zelenskega, ki se bo po napovedih danes tudi pridružil ministrom na srečanju. Zasedanja se prvič udeležuje novi obrambni minister Borut Sajovic.

Ukrajinski  načrt za zmago proti ruskim invazijskim silam najkasneje naslednje leto ima pet glavnih točk, kot ga je v sredo predstavil predsednik Volodimir Zelenski. Druge tri točke so bile tajne, je dejal, ko je razkril načrt v govoru v ukrajinskem parlamentu:

Ukrajina zdaj potrebuje brezpogojno povabilo za pridružitev vojaškemu zavezništvu Nato, je dejal. “Razumemo, da je članstvo v Natu stvar prihodnosti, ne sedanjosti. Toda (ruski predsednik Vladimir) Putin lahko vidi, da njegovi geopolitični izračuni vodijo v poraz,” je dejal Zelenskiy.

Dejal je, da je treba sposobnost Ukrajine, da se brani, “nepovratno okrepiti” in predstavil številne načine za to. Vključevali so nadaljnje oboroževanje Ukrajine in krepitev njene obrambne industrije, krepitev zmogljivosti zračne obrambe, odpravo omejitev glede uporabe orožja in nadaljevanje ukrajinskih vojaških operacij na ruskem ozemlju.

Zelenski je dejal, da bi morale zahodne zaveznice Ukrajine odvrniti Rusijo od kakršne koli nadaljnje agresije tako, da bi Moskvi pokazale, da bo imelo to posledice.

“Ukrajina predlaga, da na svojih tleh postavi celovit nejedrski strateški paket odvračanja, ki bo zadostoval za zaščito Ukrajine pred kakršno koli vojaško grožnjo iz Rusije,” je dejal.
Dejal je, da obstaja tudi skrivni dodatek k temu delu načrta, in ni šel v nadaljnje podrobnosti o tem, kaj vključuje predlagano odvračanje.

Zelenski je predlagal, da Ukrajina podpiše sporazum z ZDA, EU in drugimi neimenovanimi zavezniki, ki bi omogočil skupne naložbe in uporabo ukrajinskih naravnih virov, za katere je Zelenski dejal, da so vredni bilijone dolarjev.

“Ti vključujejo zlasti uran, titan, litij, grafit in druge strateško dragocene vire, ki bodo okrepili bodisi Rusijo in njene zaveznike bodisi Ukrajino in demokratični svet v globalni konkurenci,” je dejal. Zelenski je predlagal, da bi po vojni lahko ukrajinske oborožene sile uporabili za izboljšanje varnosti Nata in nadomestile nekatere ameriške sile, ki so trenutno nameščene v Evropi.

Kot je napovedal Rutte, ki bo prvič od prevzema položaja generalnega sekretarja vodil zasedanje, bo beseda tekla tudi o načrtu za zmago Ukrajine proti ruski agresiji, ki ga je v sredo v ukrajinskem parlamentu predstavil Zelenski. Pri tem je kot eno ključnih prioritet načrta izpostavil članstvo Ukrajine v Natu.

Zelenski, ki bo pred tem danes v Bruslju sodeloval na vrhu EU, se bo popoldne udeležil zasedanja obrambnih ministrov na sedežu Nata, so sporočili pri zavezništvu.

V okviru zasedanja bo drevi potekala delovna večerja v formatu Sveta Nato-Ukrajina, na kateri bo ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov predstavil aktualno stanje v Ukrajini in nujne potrebe države.

Prvi dan srečanja se bodo obrambni ministri zavezništva sestali tudi z indo-pacifiškimi partnerji iz Japonske, Južne Koreje, Avstralije in Nove Zelandije, kar bo prvo srečanje ministrov na tej ravni v zgodovini Nata.

Prisoten bo tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Razprava bo osredotočena na varnostne razmere v obeh regijah in na priložnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Ministri Nata bodo nato v petek razpravljali še o krepitvi odvračalne in obrambne drže zavezništva.

COMMENTS

Wordpress (0)