“Hudičevi advokati” – Odvetnik Roberta Goloba Stojan Zdolšek sinoči v Odmevih, Luka Švab, ki zastopa Tatjano Bobnar, pa ni prišel – TOPNEWS.si

“Hudičevi advokati” – Odvetnik Roberta Goloba Stojan Zdolšek sinoči v Odmevih, Luka Švab, ki zastopa Tatjano Bobnar, pa ni prišel

“Hudičevi advokati” – Odvetnik Roberta Goloba Stojan Zdolšek sinoči v Odmevih, Luka Švab, ki zastopa Tatjano Bobnar, pa ni prišel

Nadaljnji postopek zoper premierja Roberta Goloba je v pristojnosti državnega tožilca in njegovih nadaljnjih odločitev, medijski pritisk na ta postopek pa je nedopusten, je v popoldanski izjavi zapisal odvetnik Luka Švab, ki zastopa Tatjano Bobnar. Zavrnil je očitke, da se gre Bobnar, ki “stoji za svojimi navedbami”, politični boj.

“Ne glede na vse pretekle diskreditacije ad personam o halucinacijah, natolcevanja, podtikanja in laži – tudi danes jih je bilo veliko izrečenih – moja stranka stoji za vsemi svojimi navedbami, ki jih je zelo obširno predstavila pred parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi pred za to pristojnimi državnim organi in tako bo tudi naprej,” je v izjavi zapisal Švab.

Spomnil je, da je Bobnar prijavo podala v decembru 2022 na državno tožilstvo, kot to veleva zakon o kazenskem postopku, in na Komisijo za preprečevanje korupcije “zaradi tega, ker je kot pravnica in uradna oseba ocenila, da obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti”.

Tatjana Bobnar danes ni političarka in govoriti o tem, da z njene strani poteka politični boj, je po besedah Švaba smešno in neprimerno. “Državni organ je podal kazensko ovadbo in gre za akt, ki ni enak prijavi ali ovadbi neke fizične osebe. Kazenska ovadba policije je plod vodenja predkazenskega postopka z zbiranjem obvestil, izjave osumljenega in prič ter zbiranja drugih dokazov,” je izpostavil. Gre torej za ovadbo, ki temelji na ugotovitvi policije, da obstaja utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje in ima neko težo, je dejal Švab v izjavi za medije.

Odzval se je tudi na Golobove navedbe, da je Bobnar sama iskala kontakt z njim. “Daleč od tega, da bi prosila kogarkoli za karkoli, na srečanja je bila povabljena. Večkrat je bila pozvana, da se včlani v stranko, kar je zavrnila. Prav tako je bila večkrat pozvana, če se jo lahko uvrsti na listo za kandidatko za poslanko, kar je prav tako zavrnila. Moji stranki je bilo ponujeno, če bi želela biti kar podpredsednica stranke in se udeležiti predvolilnega soočenja na Televiziji Slovenija, kar je kot neresno prav tako zavrnila,” je zatrdil.

Na predstavitvi v DZ, preden je postala ministrica, in v prvih intervjujih se je Bobnar zavezala, da ne bo politika nikoli več vstopala v operativne štabe policije in da se bodo v skladu z zakonodajo tako delovnopravno kot s policijskimi pooblastili preverili določeni postopki policije med protesti. “In svojo besedo je tudi držala. Takoj je policiji podala ustrezne usmeritve skladno z zakonom in odredila strokovni nadzor nad delom policije, ukrepi v zvezi z ugotovitvami nadzora so bili izvedeni po njenem odstopu,” je navedel Švab.

Ob tem pa ponovil očitek, da je bil “njen obstoj kot ministrice s strani predsednika vlade pogojevan z ukrepanjem zoper določene ljudi znotraj policije, ki pa niso imeli nobene zveze s kršitvami ali zlorabami pooblastil policije v preteklosti, ampak očitno z nekimi njej neznanimi razlogi za obračun z njimi”. Na kar pa ni pristala, je pristavil.

Vsebine kazenske ovadbe sicer ne pozna, glede na opredelitev kaznivega dejanja pa sklepa, da “gre za vprašanje koruptivnega dejanja”. Ob tem pa je politične odzive na ovadbo ocenil kot pritisk na organe pregona, na Tatjano Bobnar, “kot njeno diskreditacijo, ki se že ves čas dogaja na izjemno personalni in osebni ravni, kar menim, da ni potrebno, če zaupaš organom in jim prepustiš, da svoje delo opravijo strokovno, tako kot so to dolžni in ga morajo opraviti”.

Odvetnik Bobnarjeve je sinoči odpovedal soočanje v Odmevih z Golobovim odvetnikom Stojanom Zdolškom, ki je v večerni oddaji nastopil. Luka Švab, ki zastopa Tatjano Bobnar je vabilo zavrnil in sporočil, da “včerajšnji odzivi kažejo samo na osebo obračunavanje z nekdanjo ministrico in nedopustne poskuse vplivanja na delo neodvisnih organov”.
Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je prepričan, da v Golobovih izjavah ni elementov kaznivega dejanja: “V primeru, kot je ta, ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, bi moralo biti tožilstvo zelo previdno pri obravnavi ovadbe. Kaj hitro se lahko izkaže, da posamezne trditve, ki so podlaga ovadbe, niso resnične. Tako kot na primer tista o vmešavanju premierja v aretacijo vohunov,” je po po poročanju MMC dejal Stojan Zdolšek.

V trenutni fazi Golob nima možnosti kakor koli ugovarjati na vloženo ovadbo, ta sama po sebi niti nima pravnih posledic, je pojasnil Zdolšek. Tožilstvo lahko ovadbo zavrže, lahko jo da v dopolnitev policiji, lahko vloži zahtevo za sodno preiskavo, lahko pa vloži neposredno obtožbo. Trenutno uradno še ni znano, katero kaznivo dejanje je v ovadbi očitano premierju Golobu.

Odvetnik Zdolšek je dejal, da tudi sam uradno s tem ni seznanjen, saj je ovadba vložena na tožilstvu in ovadene osebe s tem ne seznanijo. Predkazenski postopek, ki je tekel zaradi očitkov Tatjane Bobnar, da naj bi Golob zahteval, da posameznike v policiji zamenjajo ali jih odpustijo v zameno, da si bo povrnila njegovo zaupanje, pa je šel v smeri preverjanja suma kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje po 2. odstavku 264. člena kazenskega zakonika.

Ta govori o tem, da “kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo”.

“Da bi ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo,” je Tatjana Bobnar dejala pred preiskovalno komisijo DZ-ja. Ob tem tudi Zdolšek poudarja, da gre za posamezne izjave, na eni strani Bobnarjeve, na drugi pa predsednika vlade, ki očitke zanika. Ob tem je spomnil, da ima zgodba podlago v spornem kadrovanju in domnevnem političnem vmešavanju v policijo med epidemijo covida-19, zaradi česar je stranka Gibanje Svoboda v volilni program zapisala, da bo to uredila.

A to je bilo načelno stališče do tega vprašanja, premier pa zanika, da bi kadar koli zahteval, da konkretno osebo v policiji zamenjajo ali odpustijo, je zatrdil. Zato meni, da pogovor dveh politikov ne more imeti znakov kaznivega dejanja. “Gre za konstrukt, ki je spretno nastavljen s strani ljudi, ki obvladajo tovrstne posle,” je ocenil Golobov odvetnik.

V Odmevih je dodatno poudaril, da za ovadbo zadostuje sum in ni potreben utemeljen sum, tudi če jo vloži policija. “O utemeljenem sumu se pogovarjamo v primeru obtožbe,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)