(V ŽIVO) Sajovic in Logar prisegla – Na čelu poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Sajovic in Logar prisegla – Na čelu poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič

(V ŽIVO) Sajovic in Logar prisegla – Na čelu poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič

DZ je s 46 glasovi za in 26 proti imenoval dosedanjega vodjo poslanske skupine Svobode Boruta Sajovica za ministra za obrambo, donedavnega direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja pa za ministra za vzgojo in izobraževanje. Mandat v vladi Roberta Goloba sta nastopila po današnji prisegi, primopredaja pa bo na obeh ministrstvih predvidoma jutri.

Sajovic na ministrsko mesto prihaja po izvolitvi Marjana Šarca v Evropski parlament, Logaj pa po odstopu Darja Felde.

Premier Robert Golob je ob predstavitvi predloga ministrskih kandidatov na seji DZ izpostavil dolgoletne izkušnje obeh. To so kot prednost izpostavljali tudi koalicijski poslanci.

V opoziciji pa so bili do obeh kritični. Sajovicu so denimo očitali pomanjkanje poznavanja področja obrambe, Logaju pa nezadostna pojasnila na predstavitvi na odboru.

Novi obrambni minister Borut Sajovic, ki z nastopom ministrske funkcije vodenje poslanske skupine Svoboda predaja poslanski kolegici Nataši Avšič Bogovič, je prepričan, da bo nova vodja s svojo ekipo enotno delo poslanske skupine uspešno pripeljala do konca mandata. “To je cilj, naša zaobljuba in želja in od tega se ne odstopa,” je dejal.

Sajovic, ki z današnjo izvolitvijo v vlado Roberta Goloba zapušča poslanske klopi, se je v izjavi po seji DZ zahvalil poslanskim kolegom in celotni ekipi strokovnih sodelavcev, ki so “redko v prvem kadru, za dobro kondicijo, dobre razprave, veliko znanja in zakonskih rešitev pa nepogrešljivi”.

Obenem je ocenil, da je poslanska skupina Svobode, ki šteje 40 poslancev, ekipa sodelavcev, ki znajo stopiti skupaj k enotnemu cilju. “Nismo imeli težav, nismo imeli delitev, smo več kot dobri sodelavci, smo prijatelji,” je poudaril.

Prepričan je, da bo njegova naslednica Avšič Bogovič skupaj z njenima namestnikoma, poslanko Terezo Novak in poslancem Lenartom Žavbijem, poslansko skupino uspešno vodila do izteka mandata.

Pritrdil je tudi današnjim besedam predsednika vlade, ki je dejal, da bo Sajovic tudi kot član vlade še vedno na voljo za pomoč poslanski skupini. “Ena vrednota v življenju je, da se korenin in tistih, ki so te podprli ali pa ti pomagali, nikdar in nikoli ne sme pozabiti. Vlada in državni zbor morata sodelovati dobro in tako bo tudi naprej,” je zatrdil.

Tudi Avšič Bogovič je ob prevzemu vodenja največje poslanske skupine izpostavila, da si želi nadaljnjega sodelovanja. “Vsekakor si bom to pot pustila odprto, Borut nam je veliko dal, tudi meni osebno, ga spoštujem, mi je težko, ker je šel na novo pot, ampak mislim, da se je s tem ministrska ekipa zelo okrepila,” je dejala. Svojemu predhodniku je zaželela uspešno delo na obrambnem resorju.

Obenem je zatrdila, da bo nadaljevala delo, kot ga je na čelu poslanske skupine zastavil Sajovic. “To pomeni vodenje skupine mirno, preudarno, z vso odgovornostjo, z veliko pogovora, usklajevanj,” je napovedala.

Njena želja in prvi cilj pri vodenju poslancev Svobode pa ostaja enotnost poslanske skupine. “Skupaj, takšni, kot smo prišli sem, srčni in iskreni, da delamo za dobro ljudi,” je zatrdila.

COMMENTS

Wordpress (0)