ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na raketni napad Irana – Netanjahu pravi, da bo Iran plačal za raketni napad – TOPNEWS.si

ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na raketni napad Irana – Netanjahu pravi, da bo Iran plačal za raketni napad

ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na raketni napad Irana – Netanjahu pravi, da bo Iran plačal za raketni napad

Varnostni svet ZN se bo danes zaradi iranskega napada na Izrael sešel na izrednem zasedanju, je potrdila Švica, ki je oktobra od Slovenije prevzela predsedovanje najpomembnejšemu organu svetovne organizacije. Na zasedanju bo tudi izraelski veleposlanik Danny Danon, ki je v torek napovedal za Iran zelo boleč odgovor na napad.

Varnostni svet ZN je imel podobno zasedanje že aprila, ko je Iran v odgovor na napad na konzulat v Damasku proti Izraelu poslal okrog 170 brezpilotnikov, 30 manevrirnih in 120 balističnih raket.

Iran je tokrat v odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in iranskega generala poslal proti Izraelu okrog 200 raket.

Tako aprila kot tudi sedaj naj večje škode ni bilo, saj so Izraelci s pomočjo ameriške mornarice sestrelili skoraj vse rakete. V prvem napadu je bila aprila ranjena beduinska deklica, v tokratnem pa na Zahodnem bregu ubit Palestinec.

Člani Varnostnega sveta ZN – med njimi veleposlanik Samuel Žbogar – so aprila obsojali iranski napad in pozivali k umiritvi razmer, vendar Varnostni svet ni izdal formalne obsodbe. Diplomati na ZN pričakujejo, da bo tokrat podobno.

“Odločili se bomo, kdaj in kako se bomo odzvali, vendar vam lahko povem eno: to bo opazno, boleče in mislim, da Iranci, ki nas opazujejo, razumejo, da to ni usmerjeno proti iranskemu ljudstvu, ampak proti radikalnemu režimu, ki je iransko ljudstvo potegnil v ta položaj,” je v torek novinarjem na sedežu ZN povedal Danon.

“Pripravljeni smo tako na obrambo kot na napad. Izrael bo sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito svojih državljanov. Kot smo mednarodni skupnosti že prej jasno povedali – vsak sovražnik, ki bo napadel Izrael, mora pričakovati boleč odgovor,” je dodal Danon.

ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na torkov iranski raketni napad na Izrael, pri čemer sta Teheran posvarila pred hudimi posledicami. Izrael je že kmalu po napadu obljubil, da Iran ne bo ostal nekaznovan. Teheran je medtem zagrozil, da se bo v primeru napada na njegovo ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael.

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu po iranskem napadu ponovil, da ZDA v celoti podpirajo Izrael. Kot je dodal, se bo o odzivu na napad pogovoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je obsodil agresijo Irana in povedal, da je ameriška vojska prestregla več iranskih raket. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan pa je poudaril, da bo napad imel hude posledice.

Netanjahu je že kmalu po napadu opozoril, da je Iran storil veliko napako, za katero ne bo ostal nekaznovan. “Kdorkoli nas napade, jih mi napademo nazaj,” je izjavil in tako neposredno zagrozil Teheranu.

Načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri je medtem danes zagrozil, da se bo Teheran v primeru napada na njegovo ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael.

“Če bo Izrael želel nadaljevati te zločine ali storiti karkoli proti naši suverenosti in ozemeljski celovitosti, se bo nocojšnja operacija ponovila, tarča pa bo vsa njihova infrastruktura,” je dejal in dodal, da je iranska revolucionarna garda pripravljena na ponovitev raketnega napada, poroča britanski BBC.

Slednja je sicer pred tem že zagrozila, da bo Teheran znova napadel Izrael, če se bo ta odzval na njihov napad.

Iran je ponoči po poročanju lokalnih medijev proti Izraelu izstrelil 200 raket, pri čemer je po navedbah garde 90 odstotkov raket doseglo svoje cilje. Izraelska vojska medtem trdi, da je Iran na njeno ozemlje izstrelil približno 180 raket, ki so bile večinoma prestrežene, tudi ob pomoči ZDA in Velike Britanije.

Iranska revolucionarna garda je raketni napad označila kot odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Tarče napadov so bila tri izraelska vojaška oporišča.

Po doslej znanih podatkih je v napadu umrl Palestinec na zasedenem Zahodnem bregu, ki so ga zadeli ostanki sestreljene rakete. Izraelski zdravniki so ob tem poročali, da sta bili zaradi šrapnelov lažje ranjene še dve osebi. Še tri osebe so bile ranjene v Jordaniji.

Iranski raketni napad na Izrael je pomenil velik izziv za tamkajšnjo zračno obrambo. Ta je v preteklosti, v obrambi pred raketami palestinskega Hamasa in libanonskega Hezbolaha, veljala za skorajda neprebojni ščit, v torek pa je vsaj nekaj od skoraj 200 balističnih raket zadelo izraelska tla. Iran trdi, da je to bil le kanček njihovih zmogljivosti. Izrael je v letih vojn in spopadov s sosedami in tam prisotnimi oboroženimi skupinami razvil izjemno napreden sistem zaščite pred raketnimi napadi.

V javnosti se pogosto celotno izraelsko zračno obrambo zmotno označuje kot “železno kupolo”, kar pa je le ime sistema Iron Dome, enega od treh obstoječih sistemov protiraketne obrambe, piše britanski BBC.

Znameniti Iron Dome, ki ga je Izrael razvil v času po zadnji invaziji Libanona leta 2006, predstavlja zaščito pred raketami kratkega dosega, ki so doslej veljale za osrednjo nevarnost za Izrael, saj jih koristita palestinski Hamas in libanonski Hezbolah.

Za sestrelitve raket srednjega in dolgega dosega se Izrael zanaša na sistem David’s Sling in pa sistem Arrow, ki ju, ravno tako kot Iron Dome, izboljšuje s pomočjo ZDA.

Ameriške sile, skupaj z britansko vojsko, so bile v pomoč Izraelu tudi v torek, ko je ta z lastnimi sistemi poskušal sestreliti iranske rakete. Medtem ko Izrael poroča o uspešni obrambi pred napadi, v Teheranu trdijo, da je 90 odstotkov raket zadelo svoje tarče.

Iranska revolucionarna garda je navedla, da so bile tarča napadov tri vojaška oporišča, zaenkrat pa ni znano, kako uspešni so bili pri tem. Kot navaja izraelski portal Times of Israel, so informacije o morebitni škodi podvržene cenzuri izraelske vojske.

Cena vzdrževanja sistemov zračne obrambe je za Izrael in njegovo največjo podpornico ZDA izjemno visoka. Posamezna raketa sistema Iron Dome po nekaterih ocenah stane med 40.000 in 50.000 ameriških dolarjev, celoten sistem z radarjem, raketometi in ostalo potrebno opremo pa okoli 100 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah nekaterih raziskovalcev ima Iran več tisoč balističnih raket. Mediji v Teheranu so v torek poročali, da so iranske sile tokrat prvič uporabile tudi najnovejšo raketo tipa fatah-1. Iransko vodstvo trdi, da je torkov napad predstavljal le kanček njihovih zmogljivosti in tako Izrael posvarilo pred nadaljnjim zaostrovanjem konflikta.

COMMENTS

Wordpress (0)